Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset tehostaisivat maan ilmastopolitiikkaa

Arjen luksuksesta ei kuitenkaan haluta tinkiä

Kotimaa
 

Valtaosa suomalaisista pitää ilmastonmuutosta suurena maailmanlaajuisena uhkana. Huoli ei kuitenkaan näy arjen valinnoissa eikä omassa toiminnassa, sillä esimerkiksi ostopäätöksissä ilmastovaikutuksia ei juuri huomioida.

Tiedot käyvät ilmi valtionhallinnon ilmastoviestinnän TNS Gallupilla teettämästä kyselystä.

Torstaina julkistetun Ilmastobarometri 2015 -tutkimuksen mukaan suomalaiset toivovat päättäjiltä nykyistä aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa. Myös yrityksiltä vaaditaan ratkaisuja päästöjen hillitsemiseksi.

Ilmaston lämpenemisen hillintä nähdään laajalti mahdollisuutena luoda Suomeen uusia työpaikkoja.

Suomen tulisi vastaajien mielestä vähentää päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Ratkaisevassa asemassa ovat kuitenkin suuret kehittyvät maat, kuten Kiina ja Intia, sekä Yhdysvallat. EU:n ja Suomen kansallisten toimien merkitys arvioitiin huomattavasti suurten maiden roolia vähäisemmäksi.

Selvä enemmistö vastaajista, 77 prosenttia, pitää ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista globaaleista uhista.

Neljä viidestä toivoo, että kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa saadaan aikaan uusi ilmastosopimus, jonka avulla päästöjä vähennetään maailmanlaajuisesti.

Uusi, kaikkia maita sitova ilmastosopimus on määrä solmia Pariisissa joulukuussa.

Aktiivista roolia kaivataan Suomeltakin, sillä ilmastonmuutoksen hillitseminen nähdään myös mahdollisuutena tehdä bisnestä.

Yli 80 prosenttia vastaajista uskoo, että uuden osaamisen ja teknisten ratkaisujen kehittäminen voi parantaa Suomen kilpailukykyä ja luoda työpaikkoja. Uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman sekä biopolttoaineiden, käyttöä Suomessa halutaan lisätä, vaikka se tekisi energiasta kalliimpaa.

Tarvetta nähdään myös kuluttajille tarjottaville vähäpäästöisille ratkaisuille.

Into arkisiin päästövähennyksiin ei kuitenkaan ole kovin suuri. Vaikka suomalaiset ovat tietoisia syistä ja seurauksista, ilmastonmuutoksen hillintä ei juuri näy henkilökohtaisella tasolla.

Selvä enemmistö kyselyyn vastanneista arvioi, ettei ole itse muuttanut liikkumistaan, ruokailutottumuksiaan tai asumisratkaisujaan ilmastonmuutoksen vuoksi.

Ilmastovaikutusten huomiointi ei näy myöskään ostopäätöksissä. Runsas kolmannes vastaajista ilmoittaa valitsevansa lennon sijasta esimerkiksi vähäpäästöisen auton, kasvisruokaa tai junamatkan.

Naiset ovat miehiä innokkaampia tekemään ilmastovaikutukset huomioon ottavia ostopäätöksiä.

Kyselytutkimuksen kansalaisten ilmastonäkemyksistä toteutti TNS Gallup Oy valtionhallinnon ilmastoviestinnän tilauksesta.

Ilmastoviestinnän ohjausryhmään kuuluvat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoasiainministeriö, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus Syke, Demos Helsinki, Sitra ja Tekes.

Tutkimukseen osallistui maaliskuussa 1 005 iältään 15–74-vuotiasta eri puolilta Suomea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat