Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan Sipilä haluaa ottaa lainarahaa eläkeläisiltä

Emu-puskureihin puuttuminen voisi merkitä uusia eläkeneuvotteluja

Kotimaa
 
Juha Sipilä
Juha Sipilä

Mitä lähemmäksi vaalit käyvät, sitä enemmän eläkeraha alkaa kiinnostaa poliitikkoja. Eritoten keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä haluaisi napata rahaa niin sanotuista Emu-puskureista.

Hän haluaa, että näiden puskureiden avulla työeläkemaksua pienennettäisiin kaksi prosenttiyksikköä. Se tarkoittaisi noin miljardin euron maksuhelpotusta vuodessa.

Sipilää peesasi MTV:n keskiviikon tentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hän antoi ymmärtää, että jossakin olisi miljardien eurojen kassa, josta voisi ottaa rahaa.

Ei ole olemassa mitään vapaana olevaa rahakasaa, vaan käytännössä kyseessä olisi eläkeläisiltä otettava laina. Emu-puskurit ovat hyvinä vuosina eläkejärjestelmään kerättyä rahaa, jonka käytöstä on jo sovittu.

Viime syksyn suuren eläkeratkaisun yksi osa oli puskurien purkaminen, jotta eläkemaksuja ei tarvitse nostaa. Emu-puskurit ovat siis jo mukana laskelmissa, joiden mukaan rahastot ja tulevat maksut riittävät eläkkeisiin.

Nykyisellä työeläkemaksujen tasolla puskurit on syöty 2020-luvun alkuvuosiin mennessä.

Poliittisessa kilpalaulannassa tuskin on Emu-puskuria vaikeampaa käsitettä. Emu-puskuri on eläketaseen tasausvastuun alarajan ylittävä osa, ei siis mikään erillinen rahakasa jossain holvissa.

Työnantaja- ja palkansaajajärjestöt perustivat puskurin vuonna 1997. Puskurit syntyivät, kun hyvinä aikoina työnantajilta ja työntekijöiltä kerättiin hiukan enemmän sosiaaliturvamaksuja kuin oli tarpeen.

Koska Suomi ei euromaana voi enää devalvoida, ajateltiin, että tarvitaan turva, jolla voi tasoittaa suhdannevaihteluja.

Puskureiden avulla siis voitaisiin välttää työeläkemaksun kova nousu heikossa suhdanteessa.

Emu-puskuria käytettiin jo elvytykseen, kun syksyn 2014 eläkeratkaisun yhteydessä sovittiin, että yksityisten alojen työeläkemaksu on lähivuosina jonkin verran pienempi kuin eläkkeiden kustantamisen takia pitäisi olla.

Sipilän haave voi silti toteutua, mutta ei ilman eläkerahoista päättävien palkansaajajärjestöjen ja työnantajajärjestöjen suostumusta. Ne ovat sopineet, että tietyin ehdoin puskureita voidaan käyttää vuosina 2017–2019.

Eläkesopimuksessa on tarkat säännöt, miten puskurirahaa voi käyttää. Työeläkemaksua voi niillä alentaa korkeintaan 0,8 prosenttia vuodessa.

Olennaista ehdoissa on se, että rahaa ei saa käyttää, ellei samalla päätetä, miten järjestelmään jäänyt mahdollisesti miljardien eurojen vajaus paikataan.

Vaihtoehtoja on lähinnä kaksi: työeläkemaksua nostetaan myöhemmin korkeammaksi kuin on suunniteltu, tai eläkkeitä leikataan. Jäkimmäinen on hyvinkin todennäköinen vaihtoehto, koska työeläkemaksujen korotus on hyvin vaikeaa.

Eläkerahojen käyttö suhdannepuskurina kannattaa, jos talous lähtee niiden avulla reippaaseen nousuun. Näin palkkasumma nousisi ja eläkemaksujakin kertyisi enemmän.

Työeläkevakuuttajien Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ovat kuitenkin jo toppuutelleet poliitikkojen halua avata erittäin kovan työn jälkeen syntynyttä eläkesopua, jossa eläkeikää nostettiin. Työnantajat ovat valmiimpia keskustelemaan määräaikaisesta alennuksesta.

Jos Sipilä haluaa jotain, mitä vuoden 2014 eläkesopimuksessa ei ole sovittu, eläkesopimus pitää purkaa ainakin osin. Se tarkoittaisi, että tuleva hallitus nostaisi uudelleen neuvottelupöydälle sen ainoan suuren rakenteellisen uudistuksen, joka edellisen hallituksen aikana tehtiin.

Sopimus pitää purkaa, jos puututaan esimerkiksi vuoden 2016 eläkemaksuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat