Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taittunut siipi sulki hyppääjät loukkuun

Kahdeksan uhria vaatinut Jämijärven turma paljasti laskuvarjohyppääjien lennättämisestä turvaongelmia. Hyppääjät kehuvat uusia turvallisuussuosituksia.

Kotimaa
 
Onnettomuustutkintakeskuksen animaatio Jämijärven lento-onnettomuuteen johtaneista vaiheista
Onnettomuustutkintakeskuksen animaatio Jämijärven lento-onnettomuuteen johtaneista vaiheista

Jämijärven viimevuotisen lentoturman uhrit olivat yrittäneet vielä syöksyn aikana poistua koneesta, mutta hyppyoven eteen taittunut siipi lukitsi heidät sisään.

Kahdeksan laskuvarjohyppääjää kuoli Suomen viime vuosikymmenten pahimmassa ilmailuturmassa viime huhtikuussa Satakunnassa. Yksi uhreista auttoi hyppytoverinsa ulos ohjaajan viereisestä ovesta ennen tuhoa.

"Poistumisen kannalta oli pahin mahdollinen tilanne, että siipi taittui oven eteen", sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Hyppääjät olivat ahtaassa koneessa Nurmen sanoin "kuin sillit suolassa", eikä tilaa liikkumiseen juuri ollut. Vain lentäjä ja kaksi laskuvarjohyppääjää pääsivät ulos ohjaajan puoleisesta ovesta ja selvisivät hengissä.

Onnettomuustutkintakeskus julkisti torstaina tutkintaselostuksensa Jämijärven turmasta. Tutkintaryhmä antoi viisi suositusta turmien välttämiseksi.

Hyppääjiä kuljettaville lentäjille raportin julkistaminen voi merkitä pelisääntöjen tiukentumista. Harrastajien ensireaktiot turvallisuussuosituksiin ovat kuitenkin myönteisiä.

"Se on hyvä homma, jos alan käytännöt yhdenmukaistuvat", sanoo puheenjohtaja Ville Kajala laskuvarjoyhdistys Skydive Finlandista.

Kajala viittaa raportin turvallisuussuositukseen, jossa hyppykoneiden lentäjille määriteltäisiin Euroopassa yksityiskohtaiset koulutusvaatimukset.

Raportin mukaan turman välitön syy oli toisen siiven siipituen pettäminen. Siipituessa oli ennestään väsymismurtuma.

Lentokoneen rakenteita oli kuormittanut laskuvarjohyppytoiminta, jossa nousuja ja laskeutumisia on raskaasti lastatulla koneella tiuhaan.

Turmaan vaikuttivat osaltaan myös muun muassa ohjaajan lentokokemuksen vähyys ja se, ettei ohjaaja ollut saanut tarpeeksi koulutusta koneen kuormauksesta ja sen vaikutuksista koneen käyttäytymiseen.

Lisäksi lentokoneen siipiin oli tehty ilman viranomaislupaa muutoksia, jotka lisäsivät siipitukien rasitusta. Tutkinnassa jäi epäselväksi, oliko näillä muutoksilla vaikutusta turmaan.

Harrastajat olivat koonneet turmakoneen amerikkalaisyhtiöltä ostetuista osista. Veli-Pekka Nurmi kyseenalaistaa, onko tällaisia koneita lainkaan järkevää käyttää hyppytoiminnassa.

Turmakone oli ainoa hyppytoiminnassa käytetty harrasterakenteinen kone Euroopassa.

Tutkintaryhmä ei kuitenkaan kiellä harrasterakenteisten koneiden käyttöä täysin. "Nyt annetut suositukset ovat riittäviä."

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu myöntää, että turvallisuuskulttuuri on ollut kehittyneempää itse laskuvarjohyppäämisessä kuin siihen liittyvässä lentämisessä.

"Turvallisuussuosituksiin on syytä suhtautua vakavasti", Henttu sanoo. "Se on selvä, että käynnistämme toimenpiteitä."

Henttu sanoo, että turvallisuutta on jo alettu parantaa yhdessä harrastajien kanssa. He laativat uudet toimintaohjeet.

Skydive Finlandin Ville Kajalan mielestä Trafi on määritellyt hyppääjien kuljettamiseen riittävän pätevyyden niukasti.

Kelpoisuuteen riittävät nykyisin sadan tunnin kokonaislentokokemus, 75 tunnin kokemus moottorikoneilla ja matkustajankuljetusoikeus. Hyppylentämisestä Trafin ilmailumääräyksessä lukee vain, että lentäjän on oltava etukäteen perehtynyt laskuvarjohyppyihin ja koneen ominaisuuksiin hyppylennoilla.

"Meillä lentäjä käy ensin konetyypin koulutuksen ja sen jälkeen lentää ensin lennonopettajan ja sitten kokeneemman hyppylentäjän valvonnassa. Kukaan ei pääse suoraan hyppylennolle", sanoo Kouvolan Utissa Skydive Finlandin hyppääjiä kuljettava Pertti Hatara.

Onnettomuuden aiheuttama surutyö on monella hyppääjällä vielä kesken, sanoo Skydive Finlandin Utin hyppypaikkamanageri Jan Andersson. Hänen mukaansa oli helpottavaa saada selvyys onnettomuuden syystä.

"Moni menetti hyviä ystäviä."

Anderssonin mukaan onnettomuudesta puhuminen on saanut hyppääjät ajattelemaan entistä enemmän turvallisuusasioita.

"Näitä asioita on aina käyty läpi, mutta onnettomuus hätkäytti. Jotain voi todella sattua."

Jämijärven lentoturma johti uusiin turvallisuussuosituksiin
Jämijärven lentoturma johti uusiin turvallisuussuosituksiin
Jämijärven kohtalokas lento-onnettomuus johtui koneen toisen siipituen pettämisestä, minkä seurauksena oikea siipi kääntyi hyppyoven eteen estäen useimpien koneessa olleiden ulospääsyn, kertoo onnettomuustutkintakeskuksen ilmailun johtava tutkija Ismo Aaltonen. Turman johdosta on jo annettu uusia hyppylentoja sekä lentäjien koulutusta koskevia turvallisuussuosituksia muun muassa liikenteen turvallisuusvirasto Trafille sekä Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:lle. Toimittaja & editointi: Jukka Hiiro, kuvaus: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat