Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkoti auttaa myös arkisissa pulmissa

Kotimaa
 
Laura Oja
Egyptiläistaustainen Hamdi Abouelsafa haki tyttärensä Rodina Abouelsafan, 4, päiväkoti Kivilinnasta Helsingin Kivikossa. Kahta työtä tekevän Abouelsafan mukaan päivähoito on auttanut perhettä kotoutumisessa ja vanhemmat lapset pärjäävät koulussa hyvin.
Egyptiläistaustainen Hamdi Abouelsafa haki tyttärensä Rodina Abouelsafan, 4, päiväkoti Kivilinnasta Helsingin Kivikossa. Kahta työtä tekevän Abouelsafan mukaan päivähoito on auttanut perhettä kotoutumisessa ja vanhemmat lapset pärjäävät koulussa hyvin. Kuva: Laura Oja

Somalia, venäjää, albaniaa, arabiaa, viroa, bengalia, englantia, igboa, kurdia, pandžabia. Itähelsinkiläisessä päiväkoti Kivilinnassa puolet lapsista on äidinkieleltään vieraskielisiä.

"Lapset ovat hyvin kielitaitoisia", kuvaa päiväkodin johtaja Merja Puurula.

Kaikki eivät silti osaa päivähoidon alkaessa sanaakaan suomea, ja vanhempien kanssa keskustellaan tulkin välityksellä. Päiväkodissa korostetaankin suomen kielen ja kulttuurin oppimista.

Puurulan mukaan monikulttuurisia perheitä suositellaan tuomaan lapsi päivähoitoon noin kolmivuotiaana, jolloin oma äidinkieli on jo kehittynyt. Monet lapset tulevat päiväkotiin, vaikka nuorempia sisaruksia hoidettaisiin kotona.

Työntekijöiden mielestä päivähoidolla on maahanmuuttajaperheiden kotoutumisessa suuri merkitys. Erityisesti hiljattain maahan muuttaneille päiväkoti voi olla ainut väylä perheen ulkopuoliseen maailmaan.

"Vanhemmilla on matala kynnys kysyä meiltä apua arkisiin asioihin, kuten koulua, kielikurssia tai työvoimatoimistoa koskevien paperien täyttämiseen", kertoo lastentarhanopettaja Johanna Ahonen.

Jotkut vanhemmat pelkäävät, että lapsi unohtaa hoidossa äidinkielensä. Päivähoidossa kuitenkin tuetaan myös lapsen kielen ja kulttuurisen identiteetin säilyttämistä.

Pakolaismaista tulleilla voi olla taustallaan traumoja ja menetyksiä, jolloin lasten luovuttaminen päivähoitoon voi tuntua vaikealta, Puurula kertoo.

"Eräs perhe oli aluksi sitä mieltä, ettei laita lapsiaan päivähoitoon, mutta nyt he ovat nähneet, miten lapset ovat nauttineet olostaan. Se vie myös äitiä ja isää eteenpäin."

Egyptistä Suomeen muuttaneen Hamdi Abouelsafan tytär Rodina aloitti päiväkodissa kolmevuotiaana – kuten aikoinaan perheen vanhemmat lapset.

Vanhemmat puhuvat kotona arabiaa, mutta Rodina oli oppinut vähän suomea jo päivähoidossa olleilta veljiltään.

Abouelsafan mukaan lasten oli parempi mennä päivähoitoon sen sijaan, että he olisivat jääneet kotiin. Hänen mielestään päivähoito on auttanut kotoutumisessa "hirveän paljon".

"Ensimmäinen asia on oppia suomen kieli. Lapset ovat saaneet myös kavereita ja oppineet suomalaista kulttuuria."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat