Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajat velvoitetaan kertomaan sidonnaisuuksistaan

Myös edustajien saamat yli 400 euron arvoiset lahjat pitää ilmoittaa

Kotimaa
 

Sunnuntaina valittavat kansanedustajat velvoitetaan raportoimaan sidonnaisuuksistaan. Tähän mennessä sidonnaisuuksien ilmoittaminen on ollut vapaaehtoista. Tavoitteena on lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kansanedustajien toiminnasta. Monissa maissa sidonnaisuuksien ilmoittaminen on pakollista.

Kansanedustajien on ilmoitettava myös yli 400 euron arvoiset lahjansa ja kolmannen osapuolen maksamat matkat eduskunnan keskuskanslialle. Tiedot ovat kansalaisten nähtävinä eduskunnan tietoverkossa.

Jos edustaja kehotuksesta huolimatta laiminlyö selvityksen antamisen, puhemies ilmoittaa tästä täysistunnossa.

Eduskunnan päätöksen taustalla on Euroopan neuvoston korruptionvastaisen toimielimen (GRECO) suositukset.

Eduskunta muutti alkuvuonna eduskunnan työjärjestystä tältä osin. Lisäksi puhemiesneuvosto antoi maaliskuussa ohjeen sidonnaisuuksien ja lahjojen ilmoittamisesta.

Uudet ohjeistukset ja päätös tulevat voimaan ensi keskiviikkona. Edustajien on kahden kuukauden kuluessa valtakirjansa tarkastamisesta annettava eduskunnalle selvitys niistä edustajantoimeen kuulumattomista tehtävistään, elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä sekä muusta merkittävästä varallisuudestaan, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa edustajana.

Edustajan on annettava eduskunnalle selvitys myös sellaisista edustajantoimeen kuulumattomista tehtävistä ja elinkeinotoiminnasta saamistaan tuloista, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa edustajana. Tulot ilmoitetaan kalenterivuosittain tulojen kertymistä seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat