Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL: Rahapeliautomaateilla pelaavat nuoret käyttävät päihteitä enemmän

Pelaamattomien nuorten tupakointi ja humalahakuisuus ovat vähentyneet

Kotimaa
 

Rahapeliautomaateilla pelaavat nuoret käyttävät muita nuoria enemmän päihteitä ja tupakkatuotteita, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

Päihteiden ja tupakkatuotteiden käyttö oli selvästi yleisempää usein eli viikoittain pelaavilla nuorilla verrattuna niihin nuoriin, jotka pelasivat harvemmin tai eivät lainkaan.

Rahapeliautomaateilla pelaavat joivat itsensä myös humalaan useammin kuin pelaamattomat.

THL:n tutkimuksessa selvitettiin 15–16-vuotiaiden nuorten pelaamista ja päihteiden käyttöä ennen vuoden 2011 lakimuutosta, joka kielsi rahapeliautomaatit alle 18-vuotiailta.

Tutkimus tehtiin vuosina 1995–2011.

THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalon mukaan nuorten raittius oli tutkimuksen seuranta-aikana yleistynyt ja humalajuominen vähentynyt. Näin ei kuitenkaan ollut tapahtunut paljon pelaavien ryhmässä.

"Näyttää siltä, että monenlaiset ongelmat kasautuvat samoille nuorille. Tämä näkyi nimenomaan paljon pelaavien tyttöjen kohdalla. Pojillakin se näkyi, mutta tytöillä vielä enemmän", Raitasalo sanoo.

"Ei voida sanoa, että rahapelaaminen johtaa päihteiden käyttöön tai toisin päin, vaan taustalla saattaa olla muitakin ongelmia esimerkiksi perheoloissa."

Usein pelaavat tytöt joivat itsensä humalaan selvästi useammin kuin pelaamattomat tytöt. He myös tupakoivat entiseen malliin, vaikka muissa ryhmissä tupakointi oli vähentynyt.

Myös kannabiskokeilut olivat lisääntyneet usein pelaavien tyttöjen ja poikien parissa. Humalajuominen ja kannabiskokeilut olivat pelaavilla tytöillä yleisempiä kuin pelaavilla pojilla.

THL:ssä selvitetään nyt, miten peliautomaattien ikärajan nosto on vaikuttanut nuorten pelaamiseen ja päihteiden käyttöön. Tutkijat keräävät parhaillaan lainmuutoksen jälkeen kerättyä tutkimusaineistoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat