Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvontamaratonissa napattiin 3 800 kaahaajaa

Ennakkotiedotus näytti vaikuttavan autoilijoiden nopeuksiin Helsingissä

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Moottoripyöräpoliisi mittasi ylinopeuksia Helsingin Veturitiellä torstaina.
Moottoripyöräpoliisi mittasi ylinopeuksia Helsingin Veturitiellä torstaina. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Poliisi nappasi lähes 3 800 autoilijaa ylinopeudesta perjantaiaamuna päättyneessä valvontamaratonissa, poliisi tiedotti Twitter-viestissään. Määrä voi vielä myöhemmin tarkentua. Helsingissä ylinopeuden ajamisesta jäi kiinni 671 kuljettajaa.

"Tulos on sekä Helsingin että koko maan osalta positiivinen, sillä valvonnan määrään suhteutettuna ylinopeuksia ajettiin vähän. Ennen valvonnan aloitusta arvioitiin, että ylinopeuksista olisi jäänyt kiinni 8 000–10 000 kuljettajaa koko maassa", sanoo komisario Dennis Pasterstein poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta.

Pääkaupunkiseudulla oli torstaina illansuussa havaittu lähes 900 ylinopeutta ajanutta. Valtaosa ylinopeuksista havaittiin kameravalvonta-autoilla ja automaattivalvontakameroilla.

Helsingissä valvontaa keskitettiin isoille pääteille. Valvontakohteiksi valittiin tieosuuksia, joissa tapahtuu paljon onnettomuuksia.

Muualla maassa valvontakohteiden valintojen perusteena onnettomuusriskien lisäksi olivat ihmisten antamat toiveet. Poliisilaitokset pyysivät toiveita valvontakohteista muun muassa Facebook-sivuillaan. Esimerkiksi Oulun poliisilaitoksesta kerrotaan, että saatuja vinkkejä hyödynnetään seuraavissa liikennevalvontaiskuissa.

Komisario Pasterstein uskoo, että runsas ennakkotiedottaminen valvonnasta vaikutti siihen, että Helsingissä autoilijat ajoivat tavanomaista rauhallisemmin. Samoin ovat kertoneet monet muutkin poliisilaitokset.

"Kokemuksena tämä oli mielenkiintoinen. Valvonnalla oli selkeä teema ja aikaraja. Lisäksi sosiaalinen media oli vahvasti mukana. Siellä tiedotettiin lähes reaaliaikaisesti sekä valvontakohteista että valvonnan tuloksista", Pasterstein sanoo.

Länsi-Uudenmaan poliisin valvonta-alueella jäi kiinni kymmeniä kuljettajia ylinopeuksista. Lisäksi ilmi tuli muita rikoksia, kuten huumausainerikoksia.

"Lohjalla jäi kiinni kuljettaja, joka ajoi 179 kilometriä tunnissa tieosuudella, jossa on 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Lisäksi kuljettaja oli 1,89 promillen humalassa. Tapaus on ehkä valvontamaratonin ennätys", komisario Ilkka Kantola kertoo.

Hän ihmettelee ennakkotiedotuksen vähäisiä vaikutuksia Länsi-Uudenmaan alueen kuljettajiin.

"Ikään kuin sillä ei olisi ollut mitään vaikutusta", Kantola tiivistää.

Monet kiinni jääneistä kuljettajista tiesivät valvontamaratonista, mutta ajoivat silti ylinopeutta. Myös muissa rikkomuksissa tuli ilmi, että kuljettaja oli tietoinen siitä, että teki väärin.

"Eräs ylinopeudesta kiinni jäänyt äiti kertoi sanoneensa lapsilleen, että on lähdettävä ajoissa, jotta ei tule ylinopeussakkoja. Silti hän sai sakot ylinopeudesta. Toisaalta erään kuljettajan auto oli ollut katsastamaton vuodesta 2010. Hän kertoi, että halusi vain kokeilla, kuinka pitkään katsastamattomalla autolla voi ajaa", Kantola kuvailee.

Poliisin aktiivinen tiedottaminen poiki valvonnalle runsaasti mediahuomiota. Lounais-Suomen poliisin ylikonstaapeli Erik Rostenin mukaan parantamisen varaa löytyisikin siitä, kuinka median kanssa toimitaan.

"Sitä kannattaisi miettiä. Nyt median innokkuus lähti sekoittamaan pakettia ja hieman haittaamaan valvontaa. Ei se sillä tavalla voi olla, että tutka kädessä pitää vastata median puhelinsoittoihin", hän sanoo.

Suomen poliisilaitokset osallistuivat vuorokauden mittaiseen kansainväliseen nopeusvalvontamaratoniin, joka alkoi torstaiaamuna kello kuudelta. Torstai-iltana poliisi valitteli Facebook-tilillään, että kaahaajia oli napattu jo lähes kolme tuhatta laajasta ennakkotiedottamisesta huolimatta.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Risto Lammin mukaan valvontamaraton nosti esiin sen, kuinka tarpeellista ylinopeuksien valvonta on.

"Jos tätä tahtia valvottaisiin, se olisi noin 1,4 miljoonaa ylinopeusjuttua vuodessa. Kovin mielelläni näkisin, että tällainen valvontaisku toistuisi", Lammi sanoo.

Valvontamaratoniin osallistui 22 Euroopan maata, ja sitä koordinoi Euroopan liikennepoliisiverkosto Tispol. Kyseessä on Saksan poliisin kehittämä konsepti, jota kokeiltiin ensi kerran tässä laajuudessa, kertoo poliisin tiedotteessa poliisitarkastaja Pasi Kemppainen, joka toimii Tispolissa johtajana.

Saksassa operaatioon osallistui 13 000 poliisia noin 7 000 valvontapaikalla.

Tispolin mukaan 27 500 ihmistä kuoli auto-onnettomuuksissa Euroopan unionin jäsenmaissa viime vuonna. EU-komission arvion mukaan nopeus on vaikuttava tekijä noin joka kolmannessa kuolonkolarissa.

Ylinopeudella ajaminen on sangen yleistä joka puolella Eurooppaa. Komission mukaan autoilijoista 40–50 prosenttia ajaa sallittuja rajoituksia nopeammin ja noin 10–20 prosenttia ylittää sen yli kymmenen kilometrin tuntinopeudella, poliisista kerrotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat