Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edessä historian vaikein vaalikausi? Nämä ongelmat odottavat uutta eduskuntaa

Sunnuntaina valittavalla eduskunnalla voi olla edessään yksi Suomen historian vaikeimmista vaalikausista. Sen aikana pitäisi panna uusiksi terveyspalvelut, lopettaa velkaantuminen ja kääntää talous nousuun. Myös Venäjä työllistää päättäjiä.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) tiedotti maaliskuussa sote-uudistuksen kaatuneen. Uusi eduskunta löytää sen edestään.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) tiedotti maaliskuussa sote-uudistuksen kaatuneen. Uusi eduskunta löytää sen edestään. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Eduskuntavaalit sunnuntaina
19. huhtikuuta.

Sunnuntaina valittavalla eduskunnalla voi olla edessään yksi Suomen historian vaikeimmista vaalikausista. Uusiksi pitäisi panna terveyspalvelut, lopettaa velkaantuminen ja kääntää talous nousuun. Myös Venäjä työllistää päättäjiä.

1.  Terveysuudistus

Uuden hallituksen ja eduskunnan tärkeimpiä tehtäviä on päättää sosiaali- ja terveysuudistuksesta, jota edellinen hallitus ei saanut aikaan.

Palkinnot onnistumisesta olisivat mittavat, samoin epäonnistumisen kustannukset.

Terveysuudistuksen toteuttaminen on vaikeaa, koska samalla on pakko uudistaa julkisen sektorin rakenteet ja rahoitus. Kuntien rahoista puolet menee sosiaali- ja terveysmenoihin. Kansanedustajista useimmat ovat myös kuntapoliitikkoja. Sote-päätösten teko on vaikeaa, koska uudistus veisi kunnilta valtaa.

Gallupjohdossa olevan keskustan ykkösvaihtoehto järjestelmän pyörittäjäksi ovat nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalle rakennettavat maakunnat. Toinen vaihtoehto olisivat kuntien liittoutumiin perustuvat kuntayhtymät.

Maakuntamalli olisi järeä muutos, koska se voisi viedä kunnilta myös muita, esimerkiksi liikenteeseen, maankäyttöön ja toisen asteen koulutukseen liittyviä tehtäviä. Erimielisyyttä puolueiden välillä on muun muassa siitä, millainen rooli annetaan yksityisille palveluntuottajille.

2.  Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka korostuu vaalikaudella Venäjän uhmakkuuden takia.

Puolueet eivät silti ole kampanjoissaan tehneet merkittäviä eroja toisiinsa. Näköpiirissä ei ole, että riitely ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoista ryöpsähtäisi vaalien jälkeenkään.

Puolustusliitto Naton osalta vedetään presidentti Sauli Niinistön sanelemaa linjaa, jonka mukaan Suomi ei ole hakemassa Natoon. Hallitusohjelmaan kirjataan mahdollisuus Natoon hakemisesta, mikä nykyisessä hallitusohjelmassa oli suljettu pois.

Puolustusmäärärahojen nostamisesta vallitsee laaja yhteisymmärrys, vaikka valtiontalous kyntää syvällä.

3.  Valtiontalous

Valtiovarainministeriö laski kuukausi sitten, että valtion ja kuntien menoja pitäisi karsia kuusi miljardia euroa seuraavalla vaalikaudella. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan julkisten tulojen ja menojen epätasapaino on revennyt vain lisää vaalikauden aikana, vaikka tarkoitus on ollut kuroa umpeen tätä niin sanottua kestävyysvajetta.

Kokoomus ja Rkp ovat säästökilpahuudon johdossa kuuden miljardin euron säästöillä. Säästöjen toteuttamisen aikataulusta on erimielisyyttä. Sen sijaan varsin yhteinen näkemys on, että päätökset säästöistä pitäisi tehdä heti hallituskauden alussa, koska säästöt määrittelevät hallituksen toiminnan rajat. Edellinen hallitus sopeutti jo taloutta seitsemän miljardin euron leikkauksilla ja veronkiristyksillä, joten seuraavat miljardit ovat vielä vaikeampia.

Varmaa on, että leikkauksia tehdään. Varmaa on myös, että Suomen köyhtyminen tulee tuntumaan satojentuhansien suomalaisten elämässä rajummin kuin tähän asti.

4.  Työttömyys

Työttömyyden puolittaminen veisi maan pitkälle muidenkin ongelmien ratkaisussa.

Kokoomus haluaisi lisätä joustavuutta siinä, miten työnantajat ja työntekijät voivat keskenään sopia palkoista ja työehdoista. Kokoomus myös pidentäisi työsuhteiden koeaikaa ja lisäisi mahdollisuuksia määräaikaisiin työsuhteisiin.

Sdp korostaa ohjelmassaan julkisia hankkeita ja niiden työllistävää vaikutusta. Perussuomalaisen teema on työllisyyden edistäminen pk-yrittäjiä tukemalla.

Keskusta on sanonut tavoittelevansa huimaa 200 000 uutta työpaikkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana ja korostanut yhteiskuntasopimuksen luomisen merkitystä.

Jos maailman talous ei piristy ja suomalaiset yritykset eivät pärjää kilpailussa, pelkillä Suomen poliitikkojen päätöksillä työpaikkoja ei synny.

5.  Yhteiskuntasopimus

Keskustan Juha Sipilä haluaa tehdä työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen heti vaalien jälkeen.

Fakta

HS.fi auttaa ehdokasta etsivää

 HS:n verkkosivuilla on paljon apukeinoja epätietoiselle äänestäjälle:

 Perinteinen vaalikone. www.vaalikone.fi

 Pikavaalikone, jolla voit valita sopivan ehdokkaan alle minuutissa. www.hs.fi/pikavaalikone

 Ehdokkaiden videoita. Niillä he kertovat minuutin ajan, miksi heitä kannattaisi äänestää. www.hs.fi/hstv/vaalivideot/

 Testi, jolla voi haarukoida itselleen sopivan puolueen. Lisäksi kirjoituksia puolueiden vaaliohjelmista.

www.hs.fi/politiikka/aihe/vaaliohjelmat/

 Puheenjohtajatenttien taltiointeja.

www.hs.fi/hstv/

 Vaaliajelulla-sarja, jossa ehdokkaita viedään ajelulle.

www.fi/hstv

 Uutisia eduskuntavaaleista on koottu sivulle

www.hs.fi/aihe/eduskuntavaalit2015/

Työmarkkinoilla odotetaan tulevan pääministerin kutsua. Vasta sen jälkeen selviää, mitä mahdollinen sopimus voisi sisältää. Esille tulevat kolmikannassa sovittavat työelämän joustot kuten työaikapankit, työntekijöiden koeajan pidentäminen ja työeläkemaksun väliaikainen alentaminen kahdella prosentilla. Palkansaajapuolella yhteiskuntasopimus ei kuulosta kovin houkuttelevalta, sillä oikeastaan kaikki esille tulleet osaset näyttävät ay-puolen silmissä heikennyksiltä. Sopimukseen tarvittaisiin myös parannuksia, joilla heikennykset voisi ostaa.

Tuli yhteiskuntasopimusta tai ei, työmarkkinajärjestöt neuvottelevat kesäkuun 15. päivään mennessä nykyisen keskitetyn palkkaratkaisun vuoden jatkosta. Palkkaratkaisua ei synny ilman, että ostovoima pysyy vähintään ennallaan. Se merkitsisi ansioverotuksen keventämistä. Hallitukselta loppuvat nopeasti paukut, jos se haluaa ostaa yhteiskuntasopimuksen veroalennuksilla, sillä veropaukut kuluvat jo palkkaratkaisuun. Työmarkkinoilla suhtaudutaan yhteiskuntasopimukseen epäillen. Valistunut arvio on, että jonkinlainen hyvää tarkoittava julistus on ainakin luvassa.

6.  Energia- ja ilmastopolitiikka

Euroopan talousongelmien keskellä huoli ilmastonmuutoksesta on vaipunut taustalle, mutta ei kadonnut. Maailman valtiot kokoontuvat loppuvuodesta Pariisiin ilmastohuippukokoukseen, jossa tavoitteena on sitova ja laaja ilmastosopimus.

Suomi hakee kunnianhimoista sopimusta. Tiukka päästöjen vähennystahti voisi lisätä myös Suomen puhtaan teknologian vientimahdollisuuksia.

Kotimaassa energiapolitiikan käsiteltäväksi nousee – jälleen kerran – ydinvoimapäätös. Tällä hallituskaudella pöydälle tulee Loviisan ikääntyvien ydinvoimaloiden jatkolupa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat