Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyppytoimija lyttää Jämijärvi-raportin

Laskuvarjohyppylentojen järjestäjä pitää turvallisuusohjeita riittämättöminä

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Jämijärven lentoturmassa viime huhtikuussa kuoli kahdeksan kokenutta laskuvarjohyppääjää.
Jämijärven lentoturmassa viime huhtikuussa kuoli kahdeksan kokenutta laskuvarjohyppääjää. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Hyppylentoja laskuvarjoharrastajille Turussa ja Helsingissä järjestävä yhtiö Aviastar Helsinki pettyi Jämijärven lentoturmasta tehtyyn tutkintaselostukseen. Toimitusjohtaja Pasi Siimeksen mukaan selostuksessa esitetyt turvallisuussuositukset ovat liian ympäripyöreitä.

"Varsinaiseen ongelmaan ei puututa lainkaan. Yhdistysten hyppylentotoiminnan turvallisuus riippuu nykyään vain lentäjän ammattitaidosta. Taustalla ei ole turvallisuusorganisaatiota ja kunnon raportointia", hän sanoo.

Tästä on kyse

 Onnettomuustutkintakeskus julkisti torstaina selostuksen, jossa käydään läpi Jämijärvellä huhtikuussa 2014 tapahtuneen lentoturman syyt.

 Selostuksessa annetaan suosituksia hyppylentotoiminnan turvallisuuden parantamiseksi.

 Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on ilmoittanut, että suosituksiin perehdytään ja niiden pohjalta ryhdytään toimenpiteisiin.

Siimeksen mukaan ongelma piilee siinä, että laskuvarjoharrastajien lento-operaattorina voi toimia yhdistys itse. Hän väittää, että tällöin operaattoritoiminnasta vastaavassa yhdistyksessä ja sen hallituksessa ei ole välttämättä yhtään lentäjää.

"Yhdistyksen päättäjillä ei ole silloin minkäänlaista kompetenssia arvioida, ovatko turvallisuusasiat ok."

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtavan asiantuntijan Heli Koivun mukaan harrasteilmailun turvallisuusvaatimukset ovat tarkoituksella kaupallista toimintaa kevyemmät.

"Kaikessa harrastamisessa vastuun tulee olla enemmän harrastajilla itsellään. Sääntely ja sanktiot eivät aina ole paras keino turvallisuuden lisäämiseksi", hän sanoo.

Koivu vetää harrasteilmailun turvallisuusprojektia, jossa on aloitettu yhteistyö hyppykerhojen kanssa. Hän uskoo, että raportoinnissa avoimuuden lisääminen on paras keino parantaa turvallisuutta.

"Vakavat vaaratilanteet tulevat varmasti viranomaisten tietoon, mutta pienemmistä lennolla eteen tulevista tilanteista on vaikea sanoa."

Suomen suurimman laskuvarjokerhon Skydive Finlandin puheenjohtaja Ville Kajala vakuuttaa, että turvallisuusasioista huolehditaan yhdistyksessä ilman sääntelyäkin.

"Meillä ei ole hallituksessa lentäjää, mutta ei niitä ole tietääkseni Finnairin hallituksessakaan. Yhdistyksen hallituksen tehtävänä on huolehtia toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä."

Aviastarin Pasi Siimes on huolissaan kaupallisen lentotoiminnan ja harrasteilmailun välisistä eroista muutenkin kuin turvallisuuden takia. Hän väittää, että yhdistykset ja yritykset kilpailevat samoista asiakkaista eri säännöin.

Harrastustoiminnassa lentäjällä ei tarvitse olla ammattilentäjän lupakirjaa tai korkeimman luokan terveystodistusta, mutta silti yhdistykset järjestävät tandem-hyppyjä maksusta. Trafin silmissä toiminta ei ole kaupallista, koska asiakkaat liittyvät ennen hyppyä kerhon jäseniksi.

Ville Kajala ei halua ottaa kantaa siihen, miten Trafin tulisi säännöt laatia.

"Täytyy muistaa, että yhdistyksenä emme tavoittele liikevoittoa. Ja turvallisuuden osalta lähtökohtana on, että pystymme tarvittaessa täyttämään myös kaupalliselle toiminnalle asetetut vaatimukset", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat