Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

8 miljardia muovipussia on liikaa Britannialle

Kotimaa
 

Britit kantavat ostoksensa kotiin peräti kahdeksalla miljardilla muovikassilla vuosittain. Kaupassa asiakkaat ovat tottuneet pakkaamaan tavarat ilmaiseen muovikassiin.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa muovipussista pitää maksaa jo nyt viiden pennyn eli noin seitsemän sentin maksu.

Tämän vuoden lokakuussa sama "muovipussivero" tulee myös Englantiin, Yhdistyneen kuningaskunnan väkirikkaimpaan maahan.

Britannian hallituksen tavoite on panna muovikassien käyttö kuriin ja vähentää näin ympäristöhaittoja.

Irlannissa muovipussit muuttuivat maksullisiksi jo 2002. Uusi laki vähensi heti rajusti muovipussien käyttöä.

Englannissakin kaupat ovat alkaneet vähitellen totuttaa asiakkaita siihen, ettei muovipussia saa ilmaiseksi.

Ruokakaupan kassalla voi yhä mättää mielin määrin tavaraa pieniin ja heppoisiin kasseihin, mutta tukevampaa muovikassia haluavat maksavat siitä monessa kaupassa seitsemisen senttiä.

Monet kauppaketjut tarjoavat asiakkaille myös erilaisia kestokasseja. Tiedostavimmat kuluttajat tekevätkin jo kauppareissun oman kangaskassin kanssa.

Britanniassa muovikassien käyttö roskapusseina ei ole samanlainen kansantapa kuin Suomessa. Tämä johtuu siitä, että useimmissa kodeissa keittiön roskikset ovat paljon suurempia kuin Suomessa.

Tämäkin on muuttumassa. Vielä 2000-luvun alussa kotitalousroskien lajittelu oli Britanniassa harvinaista. 15 vuodessa on kuitenkin nopeasti liikuttu vihreämpään suuntaan.

Esimerkiksi Lontoossa useimmilla alueilla roskakuskit hakevat erikseen sekajätteet, biojätteet, sanomalehdet ja pahvit, pullot ja tölkit, muovijätteen sekä puutarhojen viherjätteen.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat