Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyberrikosten torjuntakeskus aloittaa Vantaalla – "Helpoimpiin kohteisiin hyökätään yleensä ensimmäisenä"

Krp:n päällikkö Lardot haluaa yritykset kertomaan hakkerointikokemuksistaan

Kotimaa
 
Ei mitään Anonymous-naamareita: Tältä näyttää kyberrikoslaboratoriossa
Ei mitään Anonymous-naamareita: Tältä näyttää kyberrikoslaboratoriossa
Yhdysvalloissa käynnistyi hiljattain uusi televisio-ohjelma CSI Cyber, jossa tutkitaan verkkorikoksia. Oikeasti Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntayksikön työ ei ole niin näyttävää, mutta haittaohjelma-analyysia tehdään Vantaallakin. HS kävi tutustumassa. Toimitus ja editointi: Laura Halminen, kuvaus Kari Pullinen.

Kouluampumisten jälkeen perustetusta nettivinkkijärjestelmästä se oikeastaan lähti. Keskusrikospoliisiin johtaja Robin Lardot käyttää hyväkseen tilaisuuden kiittää vinkkijärjestelmään vihjeitä jättäneitä ihmisiä.

"Järjestelmän vihjeiden avulla on ehkäisty kaikenlaista", Lardot sanoo.

Fakta

Uutena uhkana kohdennetut hyökkäykset

 Kohdennettu hyökkäys on monivaiheinen tapahtumaketju, jonka tuloksena varastetaan tietoa tai rahaa.

 Suomessa tunnetuin kohdennettu hyökkäys kohdistui ulkoministeriön tietoverkkoon.

 Hyökkäys ehtii tyypillisesti kestää ainakin kuukausia ennen kuin se havaitaan.

Nyt ollaan vielä pidemmällä: keskusrikospoliisin kyberrikosten torjuntayksikkö on juuri perustettu. Poliisihallitus myönsi alkuvuodesta määrärahan kymmenen uuden viran perustamiseen. Yksikköön KRP:n toimitiloihin Vantaalle rekrytoidaan yhteensä 45 ihmistä.

"Kyseessä on toiminto, joka ei liity pelkästään verkkorikoksiin. Todisteet ovat yhä useammin digitaalisessa muodossa", Lardot huomauttaa. "Meillä täytyy olla kyky vastata näihin tarpeisiin. Olen tyytyväinen, että poliisihallitus antaa siihen paremmat mahdollisuudet."

Uudenkarhea keskus palvelee koko poliisia. Koulu-uhkauksia tehdään yhä, ja esimerkiksi Helsingin yliopistoon pommi-iskua suunnitelleet tutustuivat ja loivat suunnitelmansa pääsääntöisesti verkossa.

Riittääkö nykyinen panostus?

"Kehitettävää ei ole nyt niinkään resursseissa, vaan lainsäädännössä. Useat yritykset tekisivät kanssamme yhteistyötä mutta pelkäävät hetkeä, jona esitutkinta tulee julkiseksi sen päätyttyä", Lardot sanoo.

"Jos poliisilla olisi harkintavaltaa esitutkinnan käynnistämisestä, yritykset voisivat lähestyä meitä vapaammin. Se parantaisi meidän mahdollisuuksiamme luoda kunnollista tilannekuvaa."

Lardot antaa esimerkin. Jos yrityksen tietojärjestelmiin on murtauduttu mutta asiakkaiden tietoihin ei ole päästy käsiksi, poliisin pitäisi voida harkita, käynnistetäänkö esitutkinta. Ilman esitutkintaa tieto tapahtuneesta ei tulisi julki mutta kantautuisi silti poliisille ja olisi hyödynnettävissä.

Kari Pullinen
Timo Piiroinen johtaa keskusrikospoliisin uutta kyberrikostorjuntakeskusta.
Timo Piiroinen johtaa keskusrikospoliisin uutta kyberrikostorjuntakeskusta.

Uuden kyberrikostorjuntakeskuksen päälliköksi nimitettiin keskiviikkona rikosylikomisario Timo Piiroinen.

"Tavoitteena on jatkossa saada parempaa dataa ilmiöistä, lisää tehokkuutta ja myös avoimuutta", Piiroinen sanoo. "Me olemme kansallinen koordinaatiopiste ja kansainvälisissä kyberrikosasioissa Suomen ikkuna ulospäin."

Kyberrikollisuus on rikoslajeista kansainvälisin. Jo aiemmin Piiroiselle on kyberrikollisuuden takia kertynyt kuukaudesta kahteen matkapäiviä vuoden aikana, sillä keskeisin yhteistyö tapahtuu Euroopan poliisijärjestö Europolin kanssa.

"Toiseksi tärkein kansainvälinen yhteistyökumppani on Yhdysvallat. Osaksi siksi, että Google, Facebook ja muut isot toimijat tulevat sieltä, mutta myös verkossa tapahtuvan rikollisuuden osalta Yhdysvallat on iso toimija."

Eikä kukaan ole täysin turvassa.

"Helpoimpiin kohteisiin hyökätään yleensä ensimmäisenä. Ennen pitkää kaikki kuitenkin voidaan korkata. Oikealla varautumisella, toiminnalla ja tiedottamisella julkisuus on todennäköisesti positiivista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat