Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantaivieraana pääsihteeri Seppo Tiitinen: "Nyt tarvitaan tehokas hallitus ripeästi"

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen on seurannut eduskuntaa puhemiesaitiosta yli 25 vuotta

Kotimaa
 
Toimiiko Suomen lainsäädäntökone, eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen?
Toimiiko Suomen lainsäädäntökone, eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen?
Eduskuntavaaliehdokkaat kampanjoivat vimmaisesti päästäkseen eduskuntaan. Mutta mikä heitä siellä oikein odottaa? Tähän vastaa Studio Kulmapöydässä eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen toivoo, että huomisissa vaaleissa kansalaiset valitsisivat "toimintakykyisen ja päätöksentekokykyisen" eduskunnan.

"Vaalien jälkeisen uuden eduskunnan ensimmäinen tehtävä on toimintakykyisen enemmistöhallituksen ripeä aikaansaaminen. Siinä on se ensimmäinen koetinkivi."

Kansalaisten luottamus eduskuntaan ei ole kovin korkea. Vuoden 2011 eduskuntatutkimuksessa kansalaiset antoivat eduskunnalle luottamusarvosanaksi 6,3.

"Läheltä seuranneena toivoisin, että kansalaiset hankkisivat vähän tarkempaa tietoa eduskunnasta ennen kuin ottaisivat niin kriittistä kantaa. Se on arvokasta työtä, mitä siellä tehdään."

Välillä kansan suusta tulee ehdotuksia, että edustajien määrää voisi vähentää. 200:aan on kuitenkin päädytty, jotta harvaan asutussa ja laajassa maassa sekä alueellinen että puoluepoliittinen edustavuus toteutuu. Tiitisen mielestä lainvalmistelu jäisi kapoiseksi, jos parlamentin koko puolittuisi.

Suomen vaalijärjestelmä korostaa yksilöllistä näkyvyyttä. Se tuottaa eduskuntaan urheilijoita ja viihdetaiteilijoita. "Urheilijoista ja laulajista on tullut hyviäkin kansanedustajia", Seppo Tiitinen sanoo. Kansanedustajien koulutustaso on noussut.

Monessa maassa on käytössä suljettu listavaali, jossa ehdokkaat ovat puolueiden asettamassa järjestyksessä. Listavaali johtaisi Tiitisen sanoin siihen, että "parlamentissa olevat edustajat ovat pitkän linjan puoluekaadereita".

"Olen ymmärtänyt, että meillä kansa haluaa itse päättää, ketkä siellä istuvat, eikä niin että puolue päättää", Tiitinen sanoo. "Kansan mielipide tyrmää listavaalin heti, jos joku edes mainitsee asian."

Tiitisen pitkä ura eduskunnassa päättyy vuodenvaihteessa, kun hän jää eläkkeelle.

Hän seurasi eduskunnan toimintaa jo 1970-luvulla nuorempana sihteerinä, sitten apulaispääsihteerinä vuodesta 1990 ja pääsihteerinä vuodesta 1992.

1970-lukua sävytti Veikko Vennamo (smp). Hän alkoi tehdä talousarvioaloitteita lakisääteisistä menoista, joihin rahaa löytyy ilman aloitteitakin. Tällä vaalikaudella tämä kiellettiin.

"Nyt on palattu lailliseen menoon", Tiitinen sanoo.

Sen seurauksena talousarvioaloitteiden määrä on puolittunut 500:aan vuodessa.

Eduskuntatyö on muutenkin kehittynyt. Äänestyksiä on niputettu tietyille päiville, kun ennen äänestettiin silloin kun asia oli valmis, oli yö tai päivä.

Kiivastahtiset väittelyt ovat tuoneet saliin eloa.

"Puhemiehistö onnistui saamaan asiasisällöltään merkittävän sanottavan ulos kahden tunnin debatissa. Se räjäytti pajatson, ja sinne ei jäänyt paljon porukkaa pitkiä jorinoita kuuntelemaan", Tiitinen sanoo.

Siitä seurasi, että istunnot lyhenivät. Tällä vaalikaudella istunnoissa käytettiin 268 tuntia vähemmän aikaa kuin edellisellä kaudella. "Se on näyttö siitä, että debattihomma toimii."

Pääsihteerin tehtävä on valvoa, että päätökset eduskunnassa menevät lain mukaan. Hän on paikalla aina varsinaisen päätöksenteon aikana, ettei mitään poikkeavaa tapahtuisi.

Viimeisellä istuntoviikolla Kari Rajamäki (sd) onnistui silti pöydällepanolla kaatamaan esityksen luvatta maassa olevien terveydenhuollon parantamisesta. Tiitisen mukaan tällaista ei ollut tapahtunut yli 20 vuoteen. "Rajamäen tapaus tuli puskasta", hän sanoo.

Eduskunnan säännöt arvokkaasta käyttäytymisestä ovat pysyneet samoina vuoden 1869 valtiopäiväjärjestyksestä. Välihuutelun puhemiehet sallivat.

"Kyllä se minusta sopii, kun se pysyy vakaan ja arvokkaan käytöksen rajoissa, tuohan se omaa elävyyttä. Jos se on räkätystä, se menee rajan yli."

1970-luvun välihuudot olivat Tiitisen mukaan terävämpiä. Hän muistaa, kun saliin tuli lakiesitys autonkäyttömaksusta.

"Vennamo puolusti kansaa, vastusti esitystä ja sanoi, että miksei samalla veitselle, lusikalle tai kansanedustajien jakarandatuolille aseteta käyttömaksua. Silloin edustaja Lyyli Aalto (sd) huusi, että kantotuolille kaksinkertainen maksu."

Vennamo oli kannettu jakarandatuolissa salista ulos paria vuotta aiemmin.

Outi Pyhäranta HS
Seppo Tiitinen täyttää 68 vuotta ensi joulukuussa ja jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hänellä on jo työhuone Sibelius-Akatemian väistötiloissa, vasemmalla.
Seppo Tiitinen täyttää 68 vuotta ensi joulukuussa ja jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hänellä on jo työhuone Sibelius-Akatemian väistötiloissa, vasemmalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat