Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muovipussien käyttöä halutaan vähentää lainsäädännöllä

Kotimaa
 

EU-direktiivillä
muovipussimäärät alas
Suomalaisten muovipussikokoelmat saattavat supistua seuraavina vuosina, sillä muovipussien määrää halutaan vähentää uudella EU-direktiivillä. Direktiivistä säädetään tänä keväänä.

Jäsenmailla on useita vaihtoehtoja: asettaa muovikassien vähentämistavoitteeksi korkeintaan 40 kassia asukasta kohden vuoteen 2025 mennessä, varmistaa, että kaikki kaupoista saatavat muovikassit ovat maksullisia vuoden 2019 alusta tai ottaa käyttöön muita, yhtä tehokkaita toimia muovikassien käytön vähentämiseksi.

Nykyisin Suomessa käytetään arviolta noin 55 muovikassia henkeä kohden vuodessa. Luku on roimasti EU:n keskiarvoa, lähes kahtasataa muovipussia, alempi.

"Meillä muovikassien maksullisuus on jo yksi taloudellinen ohjauskeino", kertoo neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg ympäristöministeriöstä.

Ensi vuonna Suomen uuden jätelain mukaisesti pakkausjätteen, eli myös muovipussien, keräysvastuu siirtyy kokonaan kunnilta tuottajille. Tuottajan, muun muassa tuotteen pakkaajan tai maahantuojan, pitää järjestää keräyspisteitä muovipakkauksille, kertoo Blauberg.

Lain uudistuksella pyritään paitsi kierrätyksen tehostamiseen, myös muovijätteen vähentämiseen.

 

Muovipussi piinaa
ympäristöä pitkään

Muovipussit päätyvät käytännössä kolmeen osoitteeseen: muun muovijätteen seassa kierrätettäväksi, energiajätteen tai sekajätteen seassa poltettavaksi tai sekajätteen seassa kaatopaikalle.

Tulevaisuudessa muovijäte päätyy pääasiassa kierrätyksen kautta uusiokäyttöön tai polttolaitoksen kautta energiaksi.

"Aina on parempi, jos muovi saadaan jätteestä talteen, mieluiten kierrätykseen. Fossiiliperäiset muovit eivät oikein luonnossa hajoa, vaan pilkkoutuvat pienemmiksi palasiksi", kertoo erikoistutkija Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskuksesta.

Suurin osa meressä olevasta roskasta on peräisin maalta ja koostuu muovista. Pieni muovijäte päätyy Itämereen, eläinten vatsoihin ja lopulta jopa takaisin ihmiseen.

Hiilidioksidipäästöissä muovipussi ei itse asiassa ole pahempi kuin puuvillakassi tai paperikassi. Muovipussin elinkaarta voi pidentää, jos sen säästää ja käyttää uudelleen.

Siksi Dahlbo pitää suomalaista muovipussikeräilyä uudelleenkäyttöä varten ympäristöystävällisenä tapana. Myös tutkijalla on oma pussikokoelmansa.

 

Vaihda kestokassiin,
neuvoo Marttaliitto
Monissa suomalaisissa kotitalouksissa kerätään muovipussit talteen myöhempää käyttöä varten.

"Kyllä niitä säästetään, mutta varmaan enimmäkseen roskapusseiksi", vahvistaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku. Onhan parempi käyttää kotiin tulleet muovipussit uudestaan, Jerkku pohtii. Näin hän itse toimii, jos muovipusseja päätyy kotiin asti.

"Mutta ei muovipussi ole mikään välttämättömyys. Käsilaukkuunkin mahtuu pieni kestokassi."

Rytättyjen muovipussien kokoelma vie lisäksi turhaan kaappitilaa kotona. Kaikki eivät jaksa taitella pusseja pieniksi siisteiksi paketeiksi.

"Se on vähän luonnekysymys."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat