Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunta-alalla kolme neljästä uskoo jaksavansa eläkeikään

Kunta-alalla on eri ammattiryhmien välillä isoja eroja sairauspoissaoloissa

Kotimaa
 

Eri ammattiryhmien välillä on suuret erot siinä, miten työntekijät uskovat jaksavansa eläkeikään saakka.

Karkean jaon mukaan mitä koulutetumpi ala ja mitä siistimpi sisätyö, sitä pidempään työntekijä uskoo jaksavansa. Vastaavasti mitä vähemmän koulutusta ja mitä fyysisempi työ, sitä vähäisempää on usko siihen, että jaksaa eläkeikään.

Asia käy ilmi Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksesta, jossa on jo vuosia selvitetty kunta-alan työntekijöiden jaksamista ja sairauspoissaoloja.

Täysin omissa lukemissaan ovat aina olleet palomiehet, joista vain runsas 40 prosenttia uskoo jaksavansa töissä eläkeikään asti.

Toisessa ääripäässä ovat esimerkiksi päälliköt, lääkärit ja psykologit, joista valtaosa, jopa noin 90 prosenttia, uskoo jaksavansa eläkkeelle asti.

"Ammattiryhmien välisiä eroja on. Korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevat uskovat jatkavansa vähän pidemmälle", sanoo apulaisylilääkäri Tuula Oksanen Työterveyslaitokselta.

Muutama ammattiryhmä tosin rikkoo kaavan, kuten esimerkiksi perhepäivähoitajat, jotka uskovat jaksavansa työssä pitkään.

"Suuri havainto tässä on se, että niin moni, keskimäärin noin 75 prosenttia kaikista, uskoo jaksavansa eläkeikään asti. Se on positiivinen havainto", Oksanen sanoo.

Kunta-alalla näkyy sairauspoissaolopäivissä pitkä laskeva trendi, joka alkoi samaan aikaan, kun maailman talous vuonna 2008 alkoi ottaa takapakkia. Onko asioilla yhteys?

"Sairauspoissaolopäivät nousivat tasaisesti 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2008, jossa oli huippu. Sieltä se on lähtenyt laskuun. Kyllä me tiedämme tutkimuksista, että huono taloudellinen tilanne vaikuttaa sairauslomiin niin, että ihmiset eivät uskalla olla pois töistä. Mutta emme tiedä tarkasti, tässä vaikuttaa niin moni muukin asia", Oksanen sanoo.

Näitä ovat esimerkiksi varhaisen tuen ja työhönpaluun toimet, jotka vähentävät pitkiä sairauslomia. Kunnissa on myös kehitetty esimiestyötä ja tehty parannuksia työkyvyn tukemiseen.

Jos on eroja eläkeikään jaksamisessa eri ammattien välillä, niin sairauspoissaoloissa näitä eroja vasta onkin.

Ruumiillista työtä tekevät ovat jopa neljä kertaa niin paljon sairauslomilla kuin päälliköt ja asiantuntijat.

"Ruumiillinen työ on raskasta. Siihen liittyvät tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat tietenkin suuri sairauslomien aiheuttaja", Oksanen sanoo.

Tuorein tieto viime vuodelta on, että kaikissa ammattiryhmissä sairauspoissaolot lähtivät taas pieneen nousuun.

"Ensi vuonna nähdään, onko se pysyvä ilmiö."

Kunta10-tutkimuksessa oli mukana kuusi yli 100 000 asukkaan kaupunkia ja niiden viisi lähikaupunkia: Espoo, Helsinki, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä lähikaupungit Raisio, Nokia, Valkeakoski, Naantali ja Virrat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat