Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatalkoot toivat miljoonasäästöt Oulussa

Suurin energiasyöppö oli uimahalli, jonka lasku pieneni yli kolmanneksella

Kotimaa
 

Oulu kiri energiatehokkuudessa suurten kaupunkien kärkeen. Pienet toimenpiteet toivat seitsemän vuoden aikana kaupungin kassaan seitsemän miljoonan euron säästöt.

Suurin säästö syntyi uimahalleissa, joissa vedenkulutus väheni roimasti. Vuotuisessa energialaskussa onnistuttiin uimahalleissa säästämään jopa yli 30 prosenttia.

Esimerkiksi Raksilan uimahallissa uusittiin suihkut ja vaihdettiin ilmanvaihtokone paremmin lämpöä talteen ottavaksi.

Uimareita muutos ei ole pelkästään ilahduttanut. Uudet suihkut sulkeutuvat automaattisesti, ja peseytyminen jää kesken.

"Kritiikkiä on tullut. Kun lähdetään muutokseen, on selvää, ettei kaikkea heti koeta hyväksi. Aika tekee tehtävänsä", toivoo kiinteistöpäällikkö Veijo Kotilainen Tilakeskuksesta.

Myös liikuntatilojen lämpötiloja säädettiin tarkoituksenmukaiseksi tiloissa harrastettavien lajien perusteella. Jäähallissa käytettävät yleisövessojen pisuaarit muutettiin vedettömiksi.

Käyttökoulutus ulotettiin paitsi kaupungin henkilökuntaan myös koululaisiin ja päiväkotilapsiin. Energiansäästökilpailu innosti sammuttamaan valoja ja vähentämään vedellä läträämistä.

Hankkeen ansiosta Oulu saavutti ja jopa ylitti kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa määritellyt tavoitteet. Vapaaehtoisessa sopimuksessa on mukana 130 kuntaa, joista osa on yltänyt tavoitteisiin, osa ei.

Sopimustoiminnan yhdyshenkilö Erkki Koski Motivasta pitää kolmanneksen nipistystä kiinteistön energialaskussa yllättävän suurena.

"Keskimääräinen taso on 10–20 prosenttia. Useimmista kunnista löytyy paljon kohteita, joissa voidaan päästä tähän esimerkiksi lämmön talteenottoa uusimalla."

Koski muistuttaa, että käyttäjien kustannuksella ei ole tarkoitus säästää. "Hyvä sisäilma ja miellyttävä käyttökokemus on taattava kaikille."

OIKAISU 21.4. jutussa puhutaan virheellisesti Erkki Koskesta. Kyseessä oli Pertti Koski Motivasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat