Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piratismi on siirtymässä lataamisesta suoratoistoon

Nuoret ovat entistä kriittisempiä piratismia kohtaan

Kotimaa
 
Jonathan Nackstrand AFP
Suoratoistopalvelut kuten Spotify voivat vähentää piratismia.
Suoratoistopalvelut kuten Spotify voivat vähentää piratismia. Kuva: Jonathan Nackstrand AFP

Laiton lataaminen verkosta on vähentynyt viime vuosina. Piratismi ei ole kuitenkaan katoamassa.

Samalla kun laiton lataaminen on vähentynyt, laiton striimaus eli suoratoisto on lisääntynyt. Tämä koskee varsinkin elokuvia ja televisiosarjoja.

Tästä on kyse

 Verkosta lataaminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi musiikkikappaleita tallennetaan jonkun verkkosivun kautta omalle tietokoneelle. Niitä voi sen jälkeen kuunnella ilman internetyhteyttä.

 Striimaaminen eli suoratoisto taas tarkoittaa palvelua, jonka kautta voi esimerkiksi kuunnella musiikkia verkkoyhteyden kautta. Musiikki ei tallennu omalle tietokoneelle.

"Laiton striimaus on suurempi ongelma av-puolella kuin musiikissa", sanoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Musiikkituottajat IFPI Finland ry:stä.

Musiikin suoratoistopalvelut ovat yleistyneet viime vuosina. Niiden arvioidaan vähentävän laitonta lataamista ja striimausta ainakin jonkin verran.

"Maissa, joissa lailliset suoratoistopalvelut ovat lyöneet läpi, on tuntuma, että musiikkipiratismi on vähentynyt", Kotilainen sanoo.

Suomessa suosituimpia suoratoistopalveluita ovat Youtube ja Spotify.

Musiikkipiratismista suuri osa tapahtuu edelleen vertaisverkoissa.

"Musiikin puolella BitTorrent ja perinteinen vertaisverkoista lataaminen on edelleen isoin piratismin kanava."

IFPI:n tällä viikolla julkaiseman raportin mukaan viidesosa maailman verkkokäyttäjistä käyttää säännöllisesti palveluita, joissa jaetaan musiikkia luvattomasti.

Vaikka BitTorrentin käyttö on vähentynyt, IFPI:n mukaan viime vuonna BitTorrent-verkon kautta ladattiin edelleen neljä miljardia musiikkikappaletta.

Maailman suurimmalla laittomalla BitTorrent-linkkejä välittävällä verkkopalvelulla KickassTorrentsilla oli viime marraskuussa 46,9 miljoonaa kävijää.

Musiikin osuus laittomasta lataamisesta on maailmanlaajuisesti noin 11 prosenttia. Valtaosa laittomasti ladatusta materiaalista on elokuvia ja tv-sarjoja.

Vuoden alussa julkistetun Tekijänoikeusbarometrin mukaan laittoman aineiston lataajien määrä on pudonnut tasaisesti vuodesta 2011 lähtien.

Lataajia oli 21 prosenttia vuonna 2011, 15 prosenttia vuonna 2012, 13 prosenttia vuonna 2013 ja enää 12 prosenttia vuonna 2014.

Asenteet piratismia kohtaan ovat myös muuttuneet kielteisemmiksi. Vuonna 2009 vielä 42 prosenttia 15–24-vuotiaista hyväksyi laittoman lataamisen. Nyt luku on enää 23 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat