Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes puolet uusista eläinlääkäreistä on suorittanut tutkintonsa ulkomailla

Etenkin Virossa hankittujen tutkintojen osuus lisääntyi vuonna 2004, kun maa liittyi Euroopan unioniin

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Eläinlääkäri Marju Hämäläinen tutkii Unna-kissaa työpaikallaan Animagi Felina -kissaklinikalla Helsingissä. Hämäläisen mukaan töitä on ollut helppo löytää, ja hän kokee työnantajien arvostavan virolaista eläinlääkärin koulutusta.
Eläinlääkäri Marju Hämäläinen tutkii Unna-kissaa työpaikallaan Animagi Felina -kissaklinikalla Helsingissä. Hämäläisen mukaan töitä on ollut helppo löytää, ja hän kokee työnantajien arvostavan virolaista eläinlääkärin koulutusta. Kuva: Sami Kero HS

Lähes puolet Suomessa laillistetuista uusista eläinlääkäreistä on suorittanut eläinlääkärin tutkintonsa ulkomailla, heistä lähes kolmannes Virossa. Vuosina 2012–2014 elintarviketurvallisuusvirasto Evira laillisti yhteensä 321 eläinlääkäriä, joista 171 oli suorittanut tutkintonsa Suomessa ja 97 Virossa. Loput ovat pääosin muista EU-maista.

Jotta Suomessa voi harjoittaa eläinlääkärin ammattia, on eläinlääkärin tutkinnolle haettava tunnustus Evirasta.

Fakta

Eläinlääkärien työttömyys kasvaa

 Suomessa on vajaa 2 500 laillistettua eläinlääkäriä.

 Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan helmikuun 2015 lopussa työttömänä oli 60 eläinlääkäriä, kun vuotta aiemmin määrä oli 34.

 Helmikuun lopussa eläinlääkäreille oli kolme avointa työpaikkaa, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan avoimena oli 15 työpaikkaa.

 Eläinlääkäriliiton jäsenistä vajaa neljännes on töissä kunnilla. Seuraavaksi eniten eläinlääkäreitä työskentelee yksityisillä eläinlääkäriasemilla sekä ammatinharjoittajina.

 Runsas neljännes Eläinlääkäriliiton jäsenistä tekee sijaisuuksia, heistä suurin osa vastavalmistuneita.

Lähteet: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto, Eläinlääkäriliitto

Vielä vuonna 2007 laillistetuista eläinlääkäreistä alle viidennes oli suorittanut tutkintonsa Suomen ulkopuolella. Virolaisten tutkintojen osuuden kasvua on siivittänyt Viron EU-jäsenyys vuonna 2004.

"Jos opiskelija on aloittanut eläinlääketieteen opintonsa Viron EU-jäseneksi liittymisen jälkeen, tutkinto hyväksytään käytännössä sellaisenaan Suomessa", kertoo lakimies Heini Peltoniemi Evirasta.

Eläinlääkärin tutkintojen sisällöstä ja tunnustamisesta EU-maiden välillä säädetään ammattipätevyysdirektiivissä. Myös ETA-maissa kuten Norjassa suoritettu tutkinto tunnustetaan Suomessa.

Joihinkin eläinlääkärin virkoihin kuten kunnaneläinlääkärin virkaan edellytetään lisäksi sitä, että muussa EU- tai ETA-maassa kuin Suomessa tutkintonsa suorittanut osoittaa perehtyneensä virkaan kuuluviin tehtäviin.

"Käytännössä tämä tarkoittaa tutustumista muun muassa Suomen eläinsuojelu- ja elintarvikelainsäädäntöön erillisen kurssin avulla Suomessa", Peltoniemi kertoo.

Ulkomaalaisilta voidaan vaatia virkaa varten myös esimerkiksi kieliopintoja.

Helsinkiläinen Marju Hämäläinen on yksi Virossa eläinlääkäriksi opiskelleista suomalaisista. Hän valmistui vuonna 2011 Viron maatalousyliopistosta Tartossa. Hämäläinen oli haaveillut jo pikkutytöstä lähtien eläinlääkärin työstä.

Hän ei ehtinyt keskittyä riittävästi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin, joten opiskelupaikka jäi ensimmäisellä hakukerralla haaveeksi. Hän haki opiskelemaan Tarttoon ylioppilastodistuksen perusteella.

"Opiskelu viron kielellä oli toki aluksi rankkaa, mutta olin opintojen sisältöön tyytyväinen."

Hämäläisen mielestä kuusi vuotta kestäneet eläinlääketieteen opinnot Virossa vaativat vahvaa motivaatiota.

Hän otti opintolainaa yliopiston lukukausimaksuihin ja suoritti valmistuttuaan Suomessa myös lainsäädäntökurssin, jonka avulla hän sai pätevyyden hakea kunnaneläinlääkärin virkoja.

"Koulutus luo ammatissa perustan, ammatin oppii vain käytännön tekemisellä", Hämäläinen sanoo.

Eläinlääkäriliiton mukaan Euroopan maissa moni yliopisto tarjoaa eläinlääketieteen opintoja, koska alalle on paljon halukkaita.

Eläinlääkäreistä on liiton mukaan monissa maissa jo ylitarjontaa.

Ulkomaalaisten eläinlääkäreiden Suomeen hakeutumista rajoittaa kuitenkin Suomen sijainti ja virkojen kielitaitovaatimukset.

Virosta valmistuvista Suomessa laillistettavista eläinlääkäreistä suurin osa on suomalaisia.

Liiton laskelmien mukaan eläinlääkäreiden määrä kasvaa tulevina vuosina Suomessa.

"Meilläkin eläinlääkäreiden virkoihin on yhtäkkiä selvästi enemmän hakijoita kuin ennen", sanoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Kirsi Sario.

Sarion mielestä ulkomailla suoritettujen tutkintojen määrä pitäisi huomioida nykyistä enemmän, kun päätetään eläinlääketieteen koulutuksen aloituspaikkojen määristä.

Eläinlääkäriliitto on tänä vuonna esittänyt opetusministeriölle eläinlääketieteen koulutuksen aloituspaikkojen leikkaamista.

Liitto arvioi, että alan työllisyystilanne heikkenee tulevaisuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat