Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistön omistajalle halutaan velvollisuus kitkeä vieraslajeja

Haitallisesta kasvista eroon pääseminen voi maksaa tuhansia euroja

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Nopeasti Suomeen levinneet jättiputket ovat terveydelle haitallisia, sillä niiden kasvineste aiheuttaa yhdessä auringonvalon kanssa palovamman kaltaisia oireita iholle.
Nopeasti Suomeen levinneet jättiputket ovat terveydelle haitallisia, sillä niiden kasvineste aiheuttaa yhdessä auringonvalon kanssa palovamman kaltaisia oireita iholle. Kuva: Harri Nurminen

Kiinteistöjen omistajille kaavaillaan velvollisuutta hävittää kiinteistöllään esiintyvä haitallinen vieraslaji. Vaihtoehtoisesti omistajan pitää pyrkiä rajoittamaan lajin leviämistä. Asiaa koskeva maa- ja metsätalousministeriön lakiluonnos on lähetetty lausuntokierrokselle, ja kansallisen vieraslajilain on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa.

Kiinteistön omistajan velvollisuudeksi tulisi hävittää laji kohtuullisin kustannuksin. Haitallisen vieraslajin hävittämisen on arvioitu maksavan tuhansista kymmeniintuhansiin euroihin hehtaaria kohden. Hävittämisvelvollisuus ei koskisi lintuja eikä nisäkkäitä.

Hävitettäviksi määriteltävät erittäin haitalliset vieraslajit listataan tänä vuonna valmistuvassa EU:n vieraslajiluettelossa. Viime vuonna tehdyssä konsultin tekemässä alustavassa luettelossa on toistakymmentä Suomessa jo tavattavaa lajia kuten täplärapu ja kanadanhanhi.

Lista on vasta alustava, sillä useat jäsenmaat kuten Suomi haluavat listalle vain vakiintumattomia vieraslajeja, joiden hävittämistoimista voi olla hyötyä. Tällainen laji on esimerkiksi nopeasti leviävä jättiputki, jonka alalajeja on alustavalla listalla kolme.

Erittäin haitallisten vieraslajien maahantuonti aiotaan kieltää uuden lain myötä. Jos esimerkiksi pesukarhu eli supi ja munkkiaratti-papukaijalaji ovat EU:n lopullisella listalla, niiden pitäminen eläintarhassa tai lemmikkinä ei olisi jatkossa mahdollista. Niiden lemmikkinä pitäminen olisi sallittua eläimen luonnolliseen kuolemaan saakka. Omistajan olisi kuitenkin pidettävä huoli siitä, ettei eläin pääse lisääntymään eikä karkaamaan.

Suomen kansallisen vieraslajistrategian mukaan Suomessa on yli 150 haitallista vieraslajia. Listalla on muun muassa bakteereita, viruksia, sieniä, kasveja ja eläimiä.

Erityisten haitallisia vieraslajeja ovat jättiputkien lisäksi hiekkarantojen alkuperäiskasveja uhkaava kurtturuusu, jokirapukantoja uhkaava rapurutto, puutarhakasveja piinaava espanjansiruetana sekä ulkosaariston eläinlajeja rokottava minkki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat