Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset valitsevat ehdokkaansa sanoma- ja verkkolehtien sekä television perusteella

Nuorille tuttavien apu on tärkeä ehdokkaan valinnassa

Kotimaa
 
Äänestäjät liikkuivat ja kävivät pyydyksiin
Äänestäjät liikkuivat ja kävivät pyydyksiin
Viime hetken vaalikamppailu oli kovassa vauhdissa Helsingin Narinkkatorilla. Osa äänestäjistä oli vielä valmis kuulemaan myyntipuheet, mutta osa oli jo päätöksensä tehnyt. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Sanomalehdet ja niiden verkkosivut ovat tärkein kanava hankkia tietoa äänestyspäätöksen tueksi.

Kaksi kolmasosaa kansalaisista on sitä mieltä, että sekä lehdet että televisio auttavat ehdokkaan löytämisessä. Vaalikoneiden apuun luottaa alle puolet äänestäjistä, mutta ystävien apuun yli puolet.

TNS Gallup kysyi Helsingin Sanomien toimeksiannosta, millä tavoin tietoa haetaan äänestystä varten. Vastaaja sai mainita useampia tapoja.

Naisille sanomalehdet ja niiden verkkosivut sekä vaalikoneet ovat tärkeämpi lähde kuin miehille. Miehet korostavat selvästi naisia enemmän henkilökohtaista kontaktia ehdokkaan kanssa.

Ehdokkaan tapaaminen on tärkeätä varsinkin keskustan ja vasemmistoliiton kannattajille. Heistä joka toinen pitää sitä hyödyllisenä äänestyspäätöstä tehtäessä. Vihreiden kannattajista henkilökohtaista kontaktia arvostaa vain joka kolmas.

Nuorille 18–24-vuotiaille ystävien apu on tärkeä. 77 prosenttia nuorista mainitsee keskustelut ystävien ja läheisten kanssa hyödylliseksi. Nuoret turvautuvat myös vaalikoneisiin enemmän kuin iäkkäämmät äänestäjät. Mitä vanhempi äänestäjä, sitä vähemmän kiinnostaa vaalikoneen käyttäminen.

Koska vihreiden kannattajajoukko on nuorta, kolme neljästä vihreitä äänestävästä hakee tietoa vaalikoneista. He seuraavat myös sosiaalista mediaa ja ehdokkaiden omia vaalisivuja enemmän kuin muiden puolueiden kannattajat.

Joka toinen suomalainen käyttää vaalikoneita, naisista hieman useampi kuin miehistä. Vihreiden kannattajat käyttävät vaalikoneita eniten, Sdp:n kannattajat kaikkein vähiten.

Oman ehdokkaan valinnassa tärkeintä on tietysti se, että ehdokkaan mielipiteet vastaavat omia mielipiteitä. Näin vastasi 93 prosenttia kansalaisista.

Lähes puolet oli sitä mieltä, että ehdokkaan mahdollisuus tulla valituksi vaikutti päätökseen. Myös lähes puolet pitää tärkeänä, että ehdokas asuu lähellä.

Ehdokkaan sukupuoli sen sijaan ei merkitse paljonkaan äänestyskäyttäytymisessä.

Naisista joka neljännelle ehdokkaan sukupuoli on tärkeä, miehistä vain kahdeksalle prosentille. Vain viisi prosenttia pitää ehdokkaan ulkonäköä tärkeänä.

Nuorille näyttää olevan tärkeää, että ehdokas ajaa jotain tiettyä heille tärkeää asiaa.

Iän myötä painottuu ehdokkaan yleispätevyys.

Joka toiselle keskustan ja sosiaalidemokraattien kannattajalle on tärkeätä, että ehdokas asuu lähellä. Vihreistä vain runsas neljäsosa on tätä mieltä.

Runsaat puolet vastaajista pitää tärkeänä, että ehdokas ajaa Suomen etua. Vajaa neljännes on sitä mieltä, että hyvä ehdokas ajaa vastaajan itsensä etua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat