Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin vihannekset voi istuttaa?

Helsingin Sanomat selvitti, mitä puutarhassa kannattaa tehdä keväällä ja kesällä

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Puutarhakeskus Sofianlehdossa valmistaudutaan alkavaan kasvukauteen. Hortonomi Kati Frin mukaan vielä ei ole paras puutarhatyöaika.
Puutarhakeskus Sofianlehdossa valmistaudutaan alkavaan kasvukauteen. Hortonomi Kati Frin mukaan vielä ei ole paras puutarhatyöaika. Kuva: Kari Pullinen

Saapuva kevät potkii vauhtia pihatöihin. Tekee mieli istuttaa, kaivaa ja kuopia. Parvekkeenkin voisi täyttää kasveilla. Mutta milloin sää on tarpeeksi lämmin kasvimaaistutuksille? Kuinka tomaatista saa hyvän sadon ja mitkä kasvit menestyvät varjossa?

Puutarhan kevät- ja kesätyöaiheisiin kysymyksiin vastaavat ylipuutarhuri Pertti Pehkonen Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksiköstä ja puutarhuri, luomuviljelijä Jan Liesaho. Hän viljelee Helsingin Herttoniemen kartanon mailla puutarhakasveja, marjoja, hedelmiä ja yrttejä.

Hedelmäpuut

Voiko omenapuun kevätleikkauksella ehkäistä muumiotautia tulevalla satokaudella?

Ei voi, sillä taudinaiheuttaja asustaa vanhoissa lehdissä ja hedelmissä. Kaikki vanhat lehdet ja hedelmät kannattaa korjata pois ja hävittää polttamalla tai sekajätteen mukana.

Pitääkö olla huolissaan, jos omenapuita leikatessa tuli tehtyä muutama naarmu ja lovi leikkauskohtaan ja muihin oksiin?

Jokainen vaurio puun kuoressa lisää riskiä sille, että puuhun iskee jokin kasvitauti tai tuholainen. Lovet leikkauspinnoissa puolestaan hidastavat uuden kuoren kasvamista umpeen. Kaikki pinnat kannattaa leikata siisteiksi siten, että leikkauspinta on mahdollisimman pieni.

Varovaisuus on hyvästä, ettei turhia vaurioita synny. Vaurioita tosin syntyy muistakin syistä, eikä naarmuista yleensä koidu ongelmia.

Milloin päärynäpuu leikataan, ja voiko sen pitkiksi venähtäneitä, sivulle sojottavia oksia typistää?

Nykytiedon mukaan paras aika leikata puut on heinä- ja elokuun vaihteessa. Leikata voi myös ennen kasvun alkua. Kirsikat ja muut kovasti mahlaa valuttavat puut on leikattava syyspuolella. Puusta on hyvä yrittää tehdä tasapainoisen näköinen. Kannattaa ajatella, miltä puun pitää näyttää: liian leveä on ruma tai ainakin erikoinen, eivätkä pitkät oksat kestä hedelmien painoa.

Parveke- ja terassikasvit

Minkälaiset kasvit sopivat varjoisalle parvekkeelle? Saisiko ne talvehtimaankin?

Kokeile perennoja! Periaatteessa mikä tahansa varjon perenna käy, kuten vaikkapa sormivaleangervo tai varjoyrtti. Valitse kasveja, joissa on erilainen lehdistö ja erikorkuisia kasveja. Niiden avulla saa monipuolisen istutuksen. Sekaan voit istuttaa vaikka pienen marjakuusen tai alppiruusun.

Kasvit säilyvät talven yli, jos ruukku tai istutusallas on eristetty sivuilta ja pohjasta. Nykyisin myydään myös lämpöeristettyjä ruukkuja. Talveksi päälle voi laittaa havuja, jolloin säilyvyys paranee edelleen.

Mikä kukkiva kukka sopii paahteiselle terassille?

Pienilehtiset ja -kukkaiset kasvit kestävät hyvin paistetta. Periaatteessa myös isot, paksulehtiset kasvit kuten pelargonit kestävät paistetta hyvin, mutta ne kuluttavat vastaavasti vettä melko paljon.

Kesäkukkia kannattaa yhdistellä rohkeasti laittamalla erityyppisiä kasveja sekaisin. Kokeile vaikkapa kirjotulikruunua ja tarhatähtisilmää. Keltakukkainen, matalakasvuinen marketta voisi sopia niiden kanssa, ja korkeutta istutukseen saa kesäkoisoista.

Äläkä unohda amppelikasveja: esimerkiksi riippapelargoni kestää kuumuutta.

Keittiöpuutarha

Milloin kannattaa istuttaa keittiöpuutarhan vihannekset, etteivät ne palellu yöllä?

Säät ovat alkukesästä arvaamattomat. Monet kasvit kestävät pienen hallan, mutta herkät kasvit, kuten kurpitsa ja pavut, eivät kestä kylmää ollenkaan. Perunat, sipulit, juurekset, kaalit ja salaatit voi Etelä-Suomessa istuttaa melko turvallisin mielin toukokuussa mutta niitä herkemmät kasvit vasta kesäkuun puolella.

Mitkä kasvit suojaavat luonnostaan muita kasveja tuholaisilta?

Istuttamalla runsaasti voimakkaan tuoksuisia kukkia saattaa pystyä huijaamaan hyönteisiä, mutta täysin varmaa ja luotettavaa konstia tuskin on. Ainoa lähes varma keino säästyä tuholaisilta on kasvimaan ylle levitettävä tiivis harso, jonka alle hyönteiset eivät pääse.

Voinko vauhdittaa hyötypuutarhani kasveja joillakin ravinneliuoksilla niin, että esimerkiksi porkkanoista ja sipuleista tulisi kookkaampia?

Kaikki kasvit tarvitsevat ravinteita. Jos kasvit saavat valoa, lämpöä ja vettä mutta jäävät kuitenkin pieniksi, ne kärsivät todennäköisesti ravinteiden puutteesta. Kasvien tärkeimmät ravinteet ovat typpi, fosfori ja kalium. Niitä on esimerkiksi lannassa, ja kotipuutarhuri pärjääkin hyvin kanankakalla tai hevostallin kompostilla.

Kaikki kasvijätteet kannattaa kompostoida ja hyödyntää lannoitteena, mutta yleensä kasvit vaativat muutakin lisälannoitusta. Lannoitteita voi myös ostaa puutarhamyymälöistä.

Mihin saakka voin kasvatella hyötypuutarhaani? Onko pitkästä syksystä hyötyä?

Kastelua ei yleensä tarvita syksyllä. Stadin puutarhurin pellolla Herttoniemessä sadettaminen loppuu jo elokuun alussa. Pitkä ja lämmin syksy on monella tapaa hyvä, erityisesti juurekset ja kaalit jatkavat kasvuaan niin kauan kuin on vähänkin lämpöä. Lisäksi kuivassa puutarhassa on mukavampi tehdä töitä kuin kaatosateessa.

Voiko tomaattisatoa nopeuttaa, sillä viime kesänä kirsikkatomaattini kypsyivät vasta elokuun lopulla?

Mitä enemmän lämpöä ja valoa tomaatit saavat sitä nopeammin ne kasvavat ja kypsyvät. Tomaatti on melko vaativa kasvi, ja kotipuutarhurin on järkevää aloittaa lajikkeilla, jotka ovat nopeakasvuisia. Omat taimet kannattaa esikasvattaa sisällä varhain keväällä, jolloin saa monta viikkoa etumatkaa.

Syksyllä tomaattitaimen voi nostaa ruukussa sisälle, vaikkapa ikkunalaudalle, jos käytössä ei ole kasvihuonetta. Tomaatit kannattaa myös latvoa, eli latvan ylin osa katkaistaan jo elokuussa. Silloin kasvi laittaa energiansa raakileiden kypsyttämiseen.

Onnistuvatko punajuuret laatikkopuutarhassa? Viime vuonna niistä tuli pieniä ja ruipeloita.

Punajuuri on melko vaatimaton kasvi, joten laatikkoviljelyn pitäisi onnistua hyvin. Laatikossa on kuitenkin oltava tarpeeksi multaa, minimissään 25 senttiä, eikä punajuuria saa kylvää liian tiheään. Lisäksi tarvitaan aurinkoa ja ravinteita.

Kasvihuone

Mihin kasvihuone sijoitetaan tontilla: porottavaan aurinkoon vai puolivarjoon?

Pienet kasvihuoneet lämpenevät auringonpaahteessa helposti liikaa, jolloin kasvit saattavat jopa kuolla kuumuuteen. Puolivarjo on parempi valinta. Ihanteellista olisi, jos kasvihuone saisi paljon aurinkoa aamulla ja illalla, mutta olisi keskipäivällä varjossa.

Komposti

Mihin komposti kannattaa tyhjentää?

Komposti on maanparannusaine, tai se voi olla mullan yksi ainesosa. Komposti siis sekoitetaan mullan sekaan tai siihen voi sekoittaa 40–50 prosenttia hiekkaa, jolloin seoksesta saa hyvän kasvualustan vaikka nurmikolle. Kompostia voi levittää pensaiden juurille sellaisenaan, mutta ei liian paksulti eikä siten, että se kasautuu kasvin rungon tyvelle.

Jos komposti on mustaa, täysin hajonnutta ja hajutonta multaa, se on valmis käytettäväksi. Jos biojätekompostista erottaa jätepaloja tai sen lämpötila on yli 20 astetta, kannattaa se jättää hautumaan vaikka pressulla suojattuna niin, että komposti saa happea.

Kananmunankuoret eivät tahdo kompostoitua. Mikä avuksi?

Kuoret ovat melkein puhdasta kalkkia ja huonoja hajoamaan. Ne kannattaa silputa pieneksi jo lajitteluvaiheessa. Munankuoret valmiin kompostin seassa eivät haittaa muuten kuin olemalla ehkä kurjan näköisiä.

Citykanit

Minne citykanit ovat kadonneet?

Eivät ne ole hävinneet. Ainakin Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa niitä on paljon. Kanta vaihtelee alueittain ja vuosittain.

Myyrät 

Millä konstilla myyristä pääsee eroon?

Aina kuulee, että kannattaa istuttaa valkosipulia ja sellaisia kasveja, joita myyrät eivät siedä. Myynnissä on myös joitakin hajusteita kuten lehtipuuhiilen tai koivun tisle. Jos piha on vähänkin isompi ja naapuritontilla vaikka vanhaa peltoa, ennuste on luomukonsteilla aika huono ja lyhytaikainen.

Myyrän vahinkoja voi torjua asettamalla verkkoja ja rungon suojia puiden ja pensaiden ympärille. Talvella kannattaa tallata lumi tiukasti kasvin ympärille, jolloin käytävien kaivaminen ei onnistu. Heinikot kannattaa niittää pois. Saatavilla on ultraäänellä toimivia karkottimia tai perinteisiä myyränsyöttejä, joihin myyrät kuolevat.

Jos kaikkia menetelmiä käyttää ahkerasti, myyrät ja niiden vahingot vähentyvät, mutta kokonaan myyristä eroon pääseminen voi olla todella haastavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat