Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maan kohoamista Perämerellä kävi viime vuonna ihmettelemässä matkailijoita ainakin 46 maasta

Suomi nousee merestä vauhdilla. Ilmiö houkuttelee yhä enemmän kansainvälisiä matkailijoita.

Kotimaa
 
Johannes Tervo
Saksalainen Christoph Hauschild kuvaa Mustasaaressa luontoelokuvaa maan kohoamisesta ja sen vaikutuksesta luontoon ja ihmisiin. Saksalaiset ovat alueen suurimpia kävijäryhmiä.
Saksalainen Christoph Hauschild kuvaa Mustasaaressa luontoelokuvaa maan kohoamisesta ja sen vaikutuksesta luontoon ja ihmisiin. Saksalaiset ovat alueen suurimpia kävijäryhmiä. Kuva: Johannes Tervo

Suomen kartta vuonna 4000: Vaasan kohdalta voi kävellä Ruotsiin ja Perämeri on muuttunut Peräjärveksi.

Oulun, Porin ja Turun kaupungit ovat jääneet kauas sisämaahan, eikä Ahvenanmaakaan ole enää saari.

Maa kohoaa Suomessa niin nopeasti, että joka vuosi valtion pinta-alaan voi lisätä noin seitsemän neliökilometriä. Nopeinta nousu on Merenkurkussa Vaasan kohdalla, jossa meren alta paljastuu 150 uutta jalkapallokentällistä maata joka vuosi.

Ilmiö kiinnostaa yhä enemmän kansainvälisiä matkailijoita. Pelkästään Svedjehamnin näköalatornissa Mustasaaressa oli viime vuonna kävijöitä 46 eri maasta. Svedjehamn tunnetaan nyt muun muassa Uudessa-Seelannissa, Guatemalassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Sri Lankassa.

Merenkurkku on Suomen ainoa luonnon maailmanperintökohde. Kohta kymmenen vuotta voimassa ollut Unescon maailmanperinnön status vetää puoleensa nimenomaan kansainvälisiä matkailijoita.

"Suomalaiset eivät niinkään ymmärrä, mitä outoa ja erikoista ilmiössä on. Muualta tulleille tarina on huikea, varsinkin kun kertoo, miten maan kohoaminen tästä etenee", kuvailee toiminnanjohtaja Kenth Nedergård Merenkurkun maailmanperintö ry:stä.

Saksalainen Christoph Hauschild matkailee parhaillaan alueella ja kuvaa ilmiöstä luontoelokuvaa saksalaiselle tuotantoyhtiölle. Elokuva julkaistaan 2018.

Saksalaiset ovat yksi suurimpia alueen kävijäryhmiä. Hauschild kuvailee saksalaisten rakkautta pohjoisen luontoon lämpimästi.

"Merenkurkku on ainoa paikka maailmassa, jossa maan kohoamisen voi kokea näin konkreettisesti. Luonto on upeaa ja ihmiset ystävällisiä."

Maailmanperintöalueella vieraili viime vuoden aikana arviolta 200 000 matkailijaa. Isoin osa on vielä toistaiseksi kotimaisia matkailijoita, mutta ulkomaalaisten osuus kasvaa eniten.

Paitsi näköalatorni, matkailijoille on tarjolla risteilyjä, vaellusreittejä ja muita opastettuja luontoelämyksiä.

Yhdessä Metsähallituksen kanssa on vastikään koulutettu joukko maailmanperintöoppaita, ja maailmanperintölogolla varustettuja paikallisia tuotteita löytyy alueelta jo lähes 90 kappaletta.

Alueen porttina pidetään Raippaluodon siltaa. Suunnitelmissa on rakentaa sillan yhteyteen Merten talo, joka toimisi opastuskeskuksena.

"Olisi tärkeää saada alueelle selkeä pääportti. Keskuksen sisätiloissa voisi myös kokea alueen virtuaalisesti, jos sattuu olemaan huono keli. Ilmiöhän on vaikuttava. Lapset saattavat sitä jopa pelätä", sanoo maailmanperintökoordinaattori Susanna Lindeman Metsähallituksesta.

Muut Unescon maailmanperintökohteet Suomessa ovat kulttuurihistoriallisia kohteita: Petäjäveden vanha kirkko, Sammallahdenmäki Raumalla, Struven ketju, Suomenlinna, Vanha Rauma ja Verlan tehdasmiljöö Kouvolassa.

Marjo Valtavaara HS
Mustasaari

Citekille työskentelevät Markus Ekholm (vas.) ja Tony Storbäck esittelivät intialaiselle työkaverilleen Subhrajyoti Mishralle Svedjehamnin näköalatornista avautuvaa maisemaa.
Citekille työskentelevät Markus Ekholm (vas.) ja Tony Storbäck esittelivät intialaiselle työkaverilleen Subhrajyoti Mishralle Svedjehamnin näköalatornista avautuvaa maisemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat