Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi eduskunta enemmistöltään liberaali

HS-vaalikoneen vastaukset kertovat: konservatiiviset arvot jäävät vähemmistöön

Kotimaa
 

Vaikka uuden eduskunnan kolme suurinta puoluetta, keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus, edustavat perinteisiä arvoja, eduskunnan enemmistö ajattelee kuitenkin liberaalisti, kertoo Helsingin Sanomien vaalikone.

Vaalikoneen vastausten perusteella uusien kansanedustajien enemmistön mielestä homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. Äänistä oli laskettu 98 prosenttia.

Turvapaikanhakijoihin valitut kansanedustajat näyttävät suhtautuvan enemmän myönteisesti kuin kielteisesti. Enemmistö katsoo myös, että kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.

Menoleikkaukset Uudet kansanedustajat joutuvat miettimään arvojaan tehdessään päätöksiä valtion ja kuntien menojen leikkauksista. Perussuomalaiset ovat perinteisesti suhtautuneet kriittisesti kehitysapuun ja maahanmuuttajiin.

Maahanmuuttajat Vaalikoneen mukaan kuitenkin 61 prosenttia valituista suhtautuu myönteisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kotikunnassaan.

Asikkalalainen James Hirvisaari, joka erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä avustajansa blogikirjoituksen vuoksi, ei päässyt läpi vaaleissa.

Sen sijaan eduskunta sai ensimmäiset maahanmuuttajaedustajansa, kun Sdp:n Nasima Razmyar ja vihreiden Ozan Yanar tulivat valituiksi Helsingissä.

Vähemmistöt Päättävän eduskunnan eniten kohua herättänyt laki oli kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliitosta, jonka eduskunta hyväksyi viime syksynä.

Eniten lakia vastustettiin kristillisdemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten piirissä. Muista perussuomalaisista poiketen lain puolesta äänesti espoolainen Arja Juvonen, joka valittiin myös uuteen eduskuntaan.

Myönteisimmin lakiin suhtautuivat vihreät, vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit. Kokoomuksessa lain vastustajaksi profiloitui Ben Zyskowicz, joka nousi Helsingissä ääniharavaksi ja uusi paikkansa.

Uusi eduskunta pääsee vielä käsittelemään tähän avioliittolakiin liittyviä säädöksiä. Keskustan puheenjohtaja ja tuleva pääministeri Juha Sipilä on sanonut, että päätös sitoo seuraavaa eduskuntaa, vaikka kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen onkin toivonut, että laki kumottaisiin. Myös Räsänen valittiin uudelleen.

Räsänen vastustaa myös sukupuoltaan korjaavien ihmisten oikeuksia koskevan translain uudistamista, joka on tulossa eduskunnan käsittelyyn.

Ydinvoima Kiinnostava tulee olemaan myös päätös Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisesta. Syksyllä tehtiin periaatepäätös, jonka vuoksi vihreät erosi hallituksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat