Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät yllätysvoittoon Helsingissä – katso tästä kaikki pääkaupungista valitut

Kotimaa
 

Helsingin vaalitrilleri päättyi myöhään sunnuntai-iltana vihreiden voittoon ja perussuomalaisten helpotukseen.

Viimeisistä jaossa olleista paikoista kilpaili ääntenlaskun loppuun asti myös kokoomus. Puolue säilyi 26 prosentin ääniosuudella selvästi Helsingin suurimpana, mutta ei onnistunut nappaamaan lisäpaikkaa, vaikka vaalipiirin kansanedustajien määrä kasvoikin yhdellä.

Vihreiden viisi paikkaa ja 18,8 prosentin ääniosuus on merkittävä, sillä puolueen moni aiempi huippunimi ei ollut ehdolla. Uusia kansanedustajakasvoja on kolme: yrittäjä Antero Vartia, vihreiden nuorten puheenjohtaja Ozan Yanar ja kaupunginhallituksen jäsen Emma Kari.

"Kaduilla vastaan tulleet ihmiset ovat kertoneet kaipaavansa vihreitä taas hallitukseen. He ovat kaivanneet ympäristöpolitiikan asiantuntijoita ja yhdenvertaisuuden puolustajia", Kari sanoi.

Kokoomus jäi kuuteen paikkaan eli samaan kuin viime vaaleissa. Listan ykköspaikalle nousi Jaana Pelkonen ohi ikisuosikki Ben Zyskowiczin.

Puolueen kärkinimien joukkoon ilmestyi demarileiristä loikannut taloustieteilijä Juhana Vartiainen.

Vartiaisen mukaan hänen menestystään selittää Suomen kehno taloustilanne.

Perussuomalaiset onnistuivat vaaleissa hyvin siihen nähden, että heiltä puuttui edellisten vaalien ääniharava Jussi Halla-aho.

Ostrobotnialla juhlittiin, kun lähes varmalta vaikuttanut kolmannen edustajapaikan menetys muuttui torjuntavoitoksi. Europarlamentaarikko Sampo Terho keräsi viidenneksi eniten ääniä kaikista ehdokkaista.

Aiemmin illalla vaalivoiton puolesta jännitettiin Rkp:n ja keskustan valvojaisissa.

Näytti siltä, että puolueet tuplaisivat edustajiensa määrän yhdestä kahteen.

"Olen varautunut kaikkiin vaihtoehtoihin", sanoi Marcus Rantala. Se osoittautui viisaaksi periaatteeksi, sillä hetkeä myöhemmin hän putosi varasijalle. Rkp:n edustajaksi nousee politiikkaan palaava Eva Biaudet, joka ilmoittautui ehdokkaaksi viime tingassa.

Keskusta sai energiaa Olli Rehnin äänipotista, ja entinen EU-komissaari näytti varmistavan myös Paula Lehtomäelle jatkoajan kansanedustajana. Lisäpotku ei kuitenkaan riittänyt – Lehtomäki putosi.

Vasemmistopuolueiden alavire jatkui, vaikka Sdp ja vasemmistoliitto eivät menettäneetkään paikkoja. Demareiden 15,5 prosentin kannatuksessa ei ollut aihetta juhlaan, mutta tunnelmaa nosti pakolaisena Suomeen tulleen Nasima Razmyarin menestys.

"Tämä tulos on meille pettymys", totesi puolestaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Henkilökohtainen tappio oli iso: Arhinmäeltä katosi lähes 10 000 ääntä verrattuna vuoden 2011 vaaleihin.

Helsinkiä edustaa vaalien jälkeen 22 kansanedustajaa.

Paikkamäärä kasvoi asukasluvun tahdissa yhdellä. Jatkokautta tavoitelleista kansanedustajista eduskunnasta putoavat Lehtomäki, Päivi Lipponen (sd), Terhi Peltokorpi (kesk), Johanna Sumuvuori (vihr) ja Mika Raatikainen (ps).

Benjamin Suomela
Vihreiden Emma Kari riehakkaana.
Vihreiden Emma Kari riehakkaana.

Vihreät juhli vaalivoittoa - näin tuulettaa nuorin läpimenijä
Vihreät juhli vaalivoittoa - näin tuulettaa nuorin läpimenijä
Vihreät otti historiallisen vaalivoiton. Samalla puoluetta ravistelee sukupolvenvaihdos, ja eduskuntaan nousee monia nuoria kasvoja. Yksi heistä on helsinkiläinen Ozan Yanar, 27. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, Kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.
Vihreiden Emma Kari: Pitkät ja hyvät juhlat tiedossa
Vihreiden Emma Kari: Pitkät ja hyvät juhlat tiedossa
Helsingistä eduskuntaan on nousemassa nuoria vihreitä. Yksi heistä on Emma Kari, joka pitää nuorten esiinmarssia raikkaana tuulahduksena vihreille.
Osmo Soininvaara: Vihreissä on ollut sukupolvenvaihdos
Osmo Soininvaara: Vihreissä on ollut sukupolvenvaihdos
Vihreät on saamassa viisi lisäpaikkaa eduskuntaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat