Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demarit ovat vaalien suurin häviäjä

Perussuomalaiset kirivät vaalipäivän äänillä

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne siirtymässä Pikkuparlamentin vaalivalvojaisista puolueensa vaalivalvojaisiin, jossa hän myönsi tappion.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne siirtymässä Pikkuparlamentin vaalivalvojaisista puolueensa vaalivalvojaisiin, jossa hän myönsi tappion. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Vaaleissa oli vain yksi todellinen voittaja, keskusta. Suurimman häviäjän tittelin sai sosiaalidemokraatit. Sen ääniosuus väheni eniten, samoin kansanedustajien määrä.

Sdp:n kannattajat myös joutuivat pettymään eniten vaali-illan aikana, sillä vielä ennakkoäänten perusteella puolue kisasi vaalien kakkossijasta varsin tasavertaisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.

"Harmittaa hitosti", kuvaili Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tuntojaan.

Perussuomalaiset saivat uuteen eduskuntaan 38 ja kokoomus 37 kansanedustajaa. Keskustan jälkeen kakkonen oli siis perussuomalaiset.

"Se, kenelle kakkossija menee, on strategisesti äärimmäisen tärkeää", sanoo Åbo Akademin vaalitutkija Jussi Westinen.

"Perussuomalaiset yllättyivät varmasti itsekin siitä, miten hyvin he keräsivät vaalipäivän ääniä. Edellisissä vaaleissa vuonna 2011 perussuomalaiset onnistuivat nousemaan ennakkoäänistä vain prosenttiyksikön osilla."

Paikkajakomuutoksia selittää kaikkein eniten keskustan näyttävä paluu Suomen suurimmaksi puolueeksi. Suuret muutosvaalit nämä eivät kuitenkaan olleet vuoden 2011 vaalien tapaan. Silloin puolueiden kannatuksen kokonaismuutos oli 15 prosenttiyksikköä.

"Nyt kannatuksen kokonaismuutos oli normaalia tasoa, sillä keskusta ei noussut niin paljon kuin oletettiin", Westinen sanoo.

Perussuomalaiset menettivät vain yhden paikan. Merkittävämpää on kuitenkin se, että puolue vakiinnutti asemansa suurten tai keskikokoisten puolueiden joukossa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on sanonut 35 kansanedustajan olevan henkinen raja hallituspaikalle.

Westinen arvioi keskustan Juha Sipilän alkavan koota hallitusta kolmesta suurimmasta puolueesta.

Sekä sosiaalidemokraatit että kokoomus maksavat selvästi hintaa siitä, että ne istuivat neljä vuotta hyvin riitaisessa hallituksessa. Demarit ovat kuitenkin se, joka jäi kolmikosta viimeiseksi.

Demarit saattoivat tosin odottaa eurovaalien tuloksen perusteella vieläkin pahempaa sukellusta, Westinen sanoo.

Sosiaalidemokraateille ääntenlaskenta päättyi siihen, että se menetti kahdeksan kansanedustajapaikkaa ja sai siten 34:ä kansanedustajaa entisen 42:n sijaan. Ääniosuus oli 16,4 prosenttia.

Sdp uusikin sen, minkä se sai jo viime vaaleissa: historiansa huonoimman vaalituloksen.

Kun suhteuttaa kokoomuksen kannatuksen sen normaalisti saamaan kannatukseen, tulos oli huono. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,1 prosenttia, jolla paikkoja tuli 37 entisen 44:n sijaan.

Kokoomuksella on ollut viimeksi kolmosella alkava määrä kansanedustajia vuoden 1995 vaaleissa, jolloin paikkoja tuli 39.

Vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa. Sdp ja vasemmistoliitto eivät saaneet yhdessä katkaistua vasemmiston laskukierrettä. Vasemmistopuolueiden yhteenlaskettu ääniosuus jäi alle 25 prosentin. Edellisissä vaaleissa ne saivat yhteensä 27,2 prosenttia äänistä.

"Vasemmistolla on ollut vaikea mukautua ajan haasteisiin. Poliittisista visioista on ollut puute, ja perussuomalaisista on tullut pysyvä haaste työväenkysymyksissä", Westinen sanoo.

Vihreiden tappio vuonna 2011 johti puheenjohtajavaihdokseen. Nyt Ville Niinistö sai nostettua puolueen kannatuksen takaisin 15 paikkaan. Rkp:n ääniosuus kasvoi, mutta se ei riittänyt lisäämään paikkoja.

Kristillisdemokraatit menettivät yhden paikan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat