Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä ja Soini määräävät tahdin

Keskustan puheenjohtajalla Juha Sipilällä on hallituspelissä kuitenkin viimeinen sana

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, Sdp:n Antti Rinne, kokoomuksen Alexander Stubb ja keskustan Juha Sipilä jännittivät vaalitulosta eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, Sdp:n Antti Rinne, kokoomuksen Alexander Stubb ja keskustan Juha Sipilä jännittivät vaalitulosta eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä noussee valtiollisessa protokollassa korkeaan asemaan jo ensi viikolla. Eduskunta valinnee Sipilän ensi viikon tiistaina eduskunnan puhemieheksi.

Puhemiehen asema antaisi Sipilälle luontevan paikan käydä hallitusneuvotteluja, jotka aloitetaan vapun alla. Eduskunta nimeää Sipilän uuden hallituksen muodostajaksi torstaina 30. huhtikuuta.

Fakta

Näin hallitusneuvottelut etenevät

 Suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja kutsuu ensi viikolla eduskuntaryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan vetäjästä hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheeseen.

 Alustavasti on sovittu, että hallitusneuvotteluille varataan 4. toukokuuta alkava viikko, mutta tarvittaessa neuvotteluita jatketaan niin pitkään kuin asioista päästään sopuun.

 Tavoitteena on tiivis "strateginen hallitusohjelma", jossa sovitaan viisi painopistettä, joiden ympärille kootaan kesän aikana toimenpidepaketit.

 Hallituksen kokoonpanon odotetaan olevan selvä toukokuun puoliväliin mennessä.

 Hallituksen on annettava hallitusohjelmansa tiedonantona eduskunnalle.

 Neuvottelut toimintasuunnitelmasta ja julkisen talouden suunnitelmasta jatkuvat syyskuuhun.

Jo ennen muodollisia valintoja Sipilä ryhtyy tunnustelemaan uuden hallituksen pohjaa ja ohjelmaa. Näillä epävirallisilla neuvotteluilla on tällä kerralla poikkeuksellisen suuri merkitys.

Sipilä sanoi sunnuntai-iltana vaalivalvojaisissa, että uuden hallituksen muodostamisessa on kolme ratkaisevaa asiaa. Ne ovat puolueiden keskinäinen luottamus, hallitusohjelman sisältö ja vasta kolmantena vaalin tulos.

Vaalituloksen perusteella näyttää siltä, että hallitusneuvottelujen toinen avainhahmo on perussuomalaisten Timo Soini. Ilman häntä hallitusta on vaikea muodostaa.

Vaalitulosten jälkeen Soini ja Sipilä kehuivat toinen toisiaan suorastaan sydämellisesti. Sellaista politiikassa harvemmin kuulee. On siis todennäköistä, että keskinäistä luottamusta löytyy.

Jos hallitukseen tulee kolme suurta puoluetta, vaihtoehtoja on kaksi.

Ensimmäinen vaihtoehto on punamultahallitus, johon tulisivat keskusta, demarit ja perussuomalaiset. Sillä olisi riittävä enemmistö, yli 120 paikkaa, takanaan. Tosin hallituksen enemmistö on eduskunnassa kiinni perussuomalaisista.

Arvoitus kuitenkin on, miten kovan tappion kokenut Sdp sopeutuisi yhteistyöhön. Sdp kärsi kolmannen peräkkäisen eduskuntavaalitappion.

Artikkeliin liittyvät

Työelämäkysymykset ovat vaikeita, mutta toisaalta Antti Rinteen nimi olisi tarpeellinen takuu SAK:n suuntaan.

Toinen vaihtoehto on porvarihallitus keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken. Silläkin olisi yli 120 paikkaa takanaan, siis riittävä eduskunnan tuki. Sipilän ja Soinin yhteistyö olisi tässäkin vaihtoehdossa kaiken a ja o.

Etukäteen vaikuttaisi siltä, että kokoomuksen Alexander Stubbin ja keskustan Juha Sipilän henkilökemiat eivät olisi parhaat mahdolliset.

Sipilä saattaa vierastaa ajatusta, että edellisen hallituksen pääministeri tulisi uuteen hallitukseen. Toisaalta ohjelmakysymykset saattavat suosia porvarihallitusta, koska keskusta ja kokoomus ovat niissä lähellä toisiaan, eivätkä perussuomalaiset ole järin kaukana.

Jos kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei toteutuisi, koko hallituspeli avautuisi uudelleen. Siinäkin tapauksessa viimeinen sana olisi Juha Sipilällä. Oli hallitus mikä tahansa, Sipilä on sen pääministeri.

Uuden hallituksen kokoaminen kestää todennäköisesti lyhyemmän ajan kuin viime kerralla. Silloin kokoomuksen Jyrki Katainen joutui neuvottelemaan peräti kaksi kuukautta.

Silloinkin Katainen yritti koota kolmen suuren hallitusta, johon olisivat tulleet kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset.

Kataisen hanke kariutui Timo Soinin kieltäytymiseen hallitusyhteistyöstä.

Kannattaa panna merkille, että nyt perussuomalaisilla ei ole niin sanottuja kynnyskysymyksiä eli ennakkoehtoja hallitukseen menolle.

Kynnyskysymyksiä ei kyllä ole muillakaan puolueilla. Kaikki puolueet haluavat hallitukseen. Suurilla on neuvotteluissa etulyöntiasema. Jos ne eivät onnistu yhteistyössä, vasta sitten pienillä on vuoronsa. Sekin ihme voi tapahtua, että Rkp 36 vuoden yhtämittaisen hallituskauden jälkeen jää oppositioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat