Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattilaiset opettavat nyt kissoja tavoille

Yhä useampi kissanomistaja kaipaa apua, kun lemmikki pissaa nurkkiin ja raapii tapetteja

Kotimaa
 
Kissat hyppivät esteradalla
Kissat hyppivät esteradalla
Maatiaiskissat Okra ja Vilja hyppäävät esteiden yli ja tottelevat käskyjä. Kissakouluttaja Miira Hellsten kertoo, miten kissaa voi kouluttaa. Hän huomauttaa, että jokaisessa kissassa asuu metsästävä peto. Kissat näyttävät, millaista on kissojen agility. Toimittaja: Tuuli Vattulainen, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Esa Syväkuru, Kristiina Marttinen

Tallinnalaiset löytökissat Okra ja Vilja etenevät sujuvasti agilityradalla ja saavat taiteilujen jälkeen emännältään eläintenkouluttaja Miira Hellsteniltä päiväruuakseen kanaa, ankkaa ja kalaa.

Kissojen koulutus jää usein hiekkalaatikkotreeneihin, mutta Hellstenin mielestä aivan suotta. Kissat ovat älykkäitä eläimiä, jotka oppivat siinä missä koiratkin.

Viisi vinkkiä kotikissan koulutukseen

Opeta kissa tulemaan luokse tai noutamaan vanupuikko

1. Kissaa koulutetaan kuten koiraakin: palkitsemalla ja merkitsemällä oikea tekeminen merkkiäänellä. Palkinnoksi voi olla leikkiä tai ruokaa, kuten katkarapuja tai lihanpaloja.

2. Opetus kannattaa aloittaa siellä, missä kissa syö. Kissa ei halua saada ruokapalkkioita vessansa lähellä.

3. Jo pentuna kissaa kannattaa opettaa yhteistyöhön ja tarjota myönteisiä kokemuksia eri tilanteista. Aikuinenkin kissa oppii, mutta se voi viedä enemmän aikaa.

4. Kissalle voi opettaa vaikka agilityrataa, asentoja, luokse tuloa, kosketuksia tai vanupuikon noutoa.

5. Ruuan voi antaa virikealustoista tai temppupalkkioina. Kissa tarvitsee ruokaa useita kertoja päivässä.

"Avainsana on motivaatio. Kissakin kaipaa virikkeitä ja lajityypillistä tekemistä", hän sanoo.

Hellsten on pitänyt seitsemän vuotta Koira- ja kissakoulu Heiluvaa Häntää Helsingissä. Enemmistö oppilaista on koiria, mutta kissojakin Hellsten kouluttaa viikoittain.

"Kissojen aktivointi on lisääntynyt", hän kertoo.

Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja Miia Kantinkosken mukaan kissoihin perehtyneiden kouluttajien määrä on kasvanut. Yhdistyksen sivuilta löytyy parisenkymmentä nimeä.

Koulutukselle on myös enemmän kysyntää.

"Ihmisillä on ollut aiemminkin ongelmia kissojen kanssa, mutta nyt osa on herännyt siihen, että ongelmia voi myös ratkoa", Kantinkoski sanoo.

Kouluttajiin otetaankin yhteyttä juuri ongelmatilanteissa.

"Kuinka opetetaan kissa olemaan menemättä ruokapöydälle, saadaan kynnet leikattua tai annettua lääke, kuinka saadaan kissa tekemään tarpeensa hiekkalaatikkoon", luettelee jyväskyläläinen eläintenkouluttaja Salme Mujunen Koirataito SM:sta.

"Viimeisin asia voi todella stressata kissanomistajan arkea. Tästä syystä kissoja lopetetaan, sillä kaikki eivät ymmärrä, että ongelmaan olisi löydettävissä ehkä hyvinkin helppo ratkaisu."

Kissan koulutuksesta haastavampaa tekee se, että kissan ja koiran kanssa ollaan eri tavoin pennusta asti. Koiran kanssa liikutaan ulkona, ja sille opetetaan käyttäytymissääntöjä. Kissaa pidetään kotona eikä sitä kouluteta yhteistyöhön ihmisen kanssa.

"Oppiminen riippuu myös yksilöstä. Osa kissoista on aktiivisia ja uteliaita. Niiden opettaminen on helppoa, mutta osalla se voi vaatia pitkää pohjatyötä", sanoo lietolainen eläintenkouluttaja Kaisa Hilska Koirankoulutuspalvelu Koirataidosta.

"Oppiminen riippuu myös kouluttajan kekseliäisyydestä ja havainnointikyvystä."

Miira Hellstenin mukaan sisäkissat pulskistuvat, tylsistyvät ja sitä myöten sairastuvat.

"Ei kissalle riitä vain se, että nukutaan, syödään ja tuijotetaan ulos ikkunasta", hän sanoo.

"Eläimet tekevät mielellään jotain hommaa ruokansa eteen. Samalla parannetaan huoltajan suhdetta eläimeen."

Esa Syväkuru HS
Maatiaiskissa Vilja osaa mennä pahvilaatikkoon eläintenkouluttaja Miira Hellstenin ohjauksesta. Hellsten kouluttaa eläimiä Koira- ja kissakoulu Heiluvassa Hännässä Helsingissä.
Maatiaiskissa Vilja osaa mennä pahvilaatikkoon eläintenkouluttaja Miira Hellstenin ohjauksesta. Hellsten kouluttaa eläimiä Koira- ja kissakoulu Heiluvassa Hännässä Helsingissä.
Agilitya harjoitteleva Okra-kissa on oppinut tottelemaan merkkiääntä, josta se tietää saavansa palkkioksi herkkupalan.
Agilitya harjoitteleva Okra-kissa on oppinut tottelemaan merkkiääntä, josta se tietää saavansa palkkioksi herkkupalan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat