Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät sai kaksi paikkaa Itä-Suomesta

Muut pienet puolueet eivät lisänneet paikkamääräänsä uusissa vaalipiireissä

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaalivalvojaisissa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaalivalvojaisissa. Kuva: Benjamin Suomela

Vihreät hyötyi eduskuntavaaleissa pienistä puolueista eniten vaalipiiriuudistuksesta.

Se sai paikat molemmista uusista vaalipiireistä Kaakkois-Suomesta ja Savo-Karjalasta. Edellisissä eduskuntavaaleissa vihreät ei saanut läpi yhtään ehdokasta näiltä alueilta.

Uusissa vaalipiireissä suurin häviäjä oli Sdp, joka menetti molemmissa kaksi paikkaa.

Kaakkois-Suomi on ollut demarien vahvaa aluetta, mutta nyt keskusta nousi suurimmaksi Savo-Karjalan tapaan myös siellä.

Kaakkois-Suomen suurimman äänisaaliin keräsi perussuomalaisten Jari Lindström.

Uusi vaalipiirijako oli käytössä ensimmäistä kertaa näissä vaaleissa. Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit yhdistettiin Kaakkois-Suomen piiriksi sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan piirit Savo-Karjalaksi.

Tarkoituksena oli helpottaa pienten puolueiden ehdokkaiden pääsyä eduskuntaan. Uudistus ei tuonut uusissa vaalipiireissä muille pienille puolueille vihreiden kaltaista menestystä.

Kaakkois-Suomessa kristillisdemokraatit menetti ainoan paikkansa, mutta Savo-Karjalassa puolueen Sari Essayah nousi vaalipiirin parhaalla äänisaaliilla eduskuntaan. Vasemmistoliiton paikkamäärä pysyi yhdessä Savo-Karjalan alueella ja jäi nollaan Kaakkois-Suomessa.

Hämeen vaalipiirissä Sdp menetti suurimman puolueen paikkansa. Sdp, keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset saivat kaikki kolme paikkaa. Eniten ääniä keräsi Tarja Filatov (sd). Päivi Räsänen (kd) onnistui uusimaan kansanedustajan paikkansa, mitä pidettiin etukäteisarvioissa epävarmana.

Keski-Suomen vaalipiirin suurimpia yllätyksiä oli se, että vihreät saivat edustajan läpi. Vihreistä eduskuntaan pääsi Touko Aalto.

Keskusta sai neljä paikkaa ja oli vaalipiirin suurin puolue.

Ääniharavaksi nousi demareiden ministeri Lauri Ihalainen, joka vaihtoi nyt piirinsä Keski-Suomeen. Perussuomalaisten kohuedustajan Teuvo Hakkaraisen äänet riittivät hyvin uusintapaikkaan. Toinen läpi mennyt perussuomalainen oli Toimi Kankaanniemi.

Vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa.

Satakunnan vaalipiirissä ykkönen oli Sdp:n istuva edustaja Kristiina Salonen ja kakkonen valtakunnallisesti tuntematon perussuomalaisten Laura Huhtasaari. Häneltä tosin osattiinkin odottaa kovaa tulosta hyvin menneiden eurovaalien jälkeen.

Paikat jakautuivat odotetusti: kaksi Sdp:lle, kaksi perussuomalaisille, kaksi keskustalle sekä yksi paikka sekä kokoomukselle että vasemmistoliitolle.

Lapissa keskustapuolue kiisi voittoon. Entisen kolmen paikan sijaan keskusta sai neljä kansanedustajaa. Kokoomus menetti ainoan paikkansa.

Paavo Väyrynen juhli paluutaan eduskuntaan, mutta vaalipiirin äänikuningattareksi nousi yllätysnimi, keskustan nuori Katri Kulmuni. Naiset saivat yli puolet Lapin paikoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat