Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta voitti, mutta perussuomalaiset juhli kakkossijaansa kovemmin

Keskustan takana käytiin poikkeuksellisen tiivis kamppailu toiseksi suurimman paikasta

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Perussuomalaisten loppukiri sai Timo Soinin ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon iloitsemaan puolueen vaalivalvojaisissa Ostrobotniassa Helsingissä.
Perussuomalaisten loppukiri sai Timo Soinin ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon iloitsemaan puolueen vaalivalvojaisissa Ostrobotniassa Helsingissä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Perussuomalaiset huutavat jatkojytkyä

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingin Ostrobotnialla tunnelma nousee koko illan, kun tulos paranee ja ero kärkeen alkaa kaventua.

Osa ei uskalla mennä enää ulos tupakalle, etteivät muutokset jää näkemättä. Nakkibaarin ei ole enää jonoa. Ruuduilta ja kankailta näkyy, kuinka puolueen asema vahvistuu.

Vaali-ilta on poikkeuksellisen jännittävä.

Vartin yli kymmenen sali puhkeaa "jytky, jytky" -huutoihin, kun perussuomalaiset saavuttaa paikkamäärässä kokoomuksen. Seuraavan kerran salin katto on irrota, kun perussuomalaiset menee kokoomuksesta ohi.

Vähän ennen yhtätoista puolueen työmies Matti Putkonen saa vihdoin salin mukaan jatkojytky-huutoon.

Huuto kaikuu, kun puheenjohtaja Timo Soini tulee takaisin eduskunnan lisärakennuksesta Pikkuparlamentista, jossa puolueiden puheenjohtajat ovat olleet koolla.

"Hyvät ystävät, nyt jytkytetään!" Soini huutaa puhujapöntöstä.

"Jytky, jytky, jytky", sali alkaa huutaa.

"Tämä on tilipäivä!" Soini sanoo innostuneelle yleisölle. "Olemme täällä pysyvästi, koska meitä tarvitaan."

Salin reunassa puhetta seuraa Uudellamaalla ehdolla ollut Simon Elo. Hän on uskaltaa jo hymyillä, kun oma läpimeno näyttää varmalta. Halaajia ja selkääntaputtajia alkaa kertyä ympärille.

"Espoossa tapasin monia ennen kokoomusta äänestäneitä, jotka sanoivat nyt riittävän", hän sanoo.

Kun äänistä on puoliltaöin laskettu yli 99 prosenttia, 38 paikkaa saanut perussuomalaiset on nousemassa vaalien kakkoseksi. Kokoomus on jäämässä täpärästi taakse 37 paikkaan.

Keskustassa syke on koholla koko illan

"No niin, me taidettiin voittaa vaalit", puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo keskustan puoluetoimistossa Apollonkadulla kello 22.40, ja yleisö räjähtää huutoon.

Kaiuttimista tulee keskustan vaalirenkutus Suomi kuntoon, jota puoluejohto ja yleisö alkavat hoilata täysin palkein. Puoluejohdolle tuodaan metrin korkuiset kukkapuskat, joita he heiluttelevat ilmassa kuin saunavihtoja.

Sitten vakavoidutaan.

"Nöyrä kiitos äänestäjille vahvasta valtakirjasta", Sipilä aloittaa puheensa.

Sipilän mukaan Suomi on hyvin vaikeassa tilanteessa.

"Haluan vedota kaikkia laittamaan isänmaan edun oman edun edelle", hän sanoo aluksi sanoissaan sotkeutuen.

"Kolme vuotta sitten meidät nimettiin auringonlaskun puolueeksi. Emme ole enää. Pienellä budjetilla ja pienillä resursseilla me olemme tehneet ihmeen", Sipilä sanoo, ja taas yleisö repeää huutoon.

Puolueen varapuheenjohtaja Juha Rehula seisoo lavalla eikä hymyile. Rehulan otsaryppy on syvä. Hän on koko illan pitänyt sykemittaria, ja vielä tässäkin vaiheessa, kun puolueen ykköspaikka on ajat sitten varmistunut, syke on 141.

Yleisön joukossa oleva kokenut keskustavaikuttaja kihertelee nähdessään keskustan jälkeen tulevien puolueiden tasaisuuden. "Tästä tulee kaikkien aikojen kilpajuoksu hallitukseen", hän ennustaa.

Valvojaisiin tulee myös Juha Sipilän vaimo Minna-Maaria Sipilä. Hän sanoo olevansa onnellinen niiden puolesta, jotka pääsivät läpi.

Paikalle saapuva varapuheenjohtaja Annika Saarikko halaa rouva Sipilää pitkään. "Ihana nähdä sinua", Saarikko sanoo.

Kokoomus ottaa työvoiton

"Alex, Alex!"

Huudot saattelevat kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin lavalle, kun tämä palaa puolueensa vaalivalvojaisiin ravintola Maxineen puoli yhdentoista aikaan illalla.

Puheenjohtaja on selvästi saanut tunteistaan yliotteen, sillä esiintyminen on takuuvarmaa Stubbia.

"No niin ystävät, mikä fiilis?" Stubb huudattaa kannattajiaan. "Mikä on fiilis?" hän kysyy uudestaan, kun vastauksen volyymi ei miellytä.

"Olipa lopputulos mikä hyvänsä, tämä on pieni työvoitto", Stubb sanoo ja omistaa suurimmat kiitoksensa vaimolleen Suzanne Innes-Stubbille ja isälleen.

Kakkossijasta on käyty tiukkaakin tiukempi kisa. Kokoomuksen näkökulmasta kilpailija on vaihtunut kesken illan, kun perussuomalaisten tulos on kasvanut ääntenlaskun edetessä.

"Tappio mikä tappio", sanoo puolueen konkariedustaja Ben Zyskowicz ja näyttää kohtalaisen tyytyväiseltä. Kolmoseksi jäänyt kokoomus menettää uudessa eduskunnassa seitsemän paikkaa.

Zyskowicz on ehdolla eduskuntavaaleissa kymmenettä kertaa, ja hän kerää jälleen jättimäisen äänisaaliin. Illan yllättäjänä voinee pitää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin ylijohtajaa Juhana Vartiaista, joka nousee eduskuntaan.

Antti Rinteen puhe Sdp:n valvojaisissa on lyhyt

Kello 22.30 Sdp:n vaalivalvojaisissa on jo silmiinpistävän väljää – vaikka puoluejohtajan puhe on vasta edessä. Tuloslaskennan edetessä tunnelma Paasitornissa on muuttunut vaisummaksi ja vaisummaksi.

Kun Antti Rinne saapuu, suosionosoitukset ovat varsin lyhyet, ja niin on myös Rinteen puhe.

"Ystävät ja toverit, mua harmittaa hitosti", Rinne aloittaa. "Kansanvalta on nyt puhunut. Puoluetta uudistetaan voimakkaalla otteella, haetaan jytky seuraavissa eduskuntavaaleissa."

Siinä se.

Rinne lähtee lavalta puolisonsa, insinööri ja kunnanvaltuutettu Heta Ravolainen-Rinteen kanssa. Toimittajille hän pysähtyy vielä vastaamaan, mutta pakotetun oloisesti. Vaalitulos selittyy äänestäjien "luottamuspulalla".

"On tullut uusi puolue pysyvästi mukaan, perussuomalaiset", Rinne selittää lisäksi vaalitulosta. 16,5 prosenttia äänistä kerännyt Sdp menettää kahdeksan paikkaa.

Onko tulos riittävä puheenjohtajana jatkamiselle?

"Olen nyt ollut [puheenjohtajana] vasta vuoden. Uskon, että vahvalla mennään."

Puoluejohtaja poistuu valvojaisista Paasitornin takahuoneisiin.

Vihreät hehkuttaa viittä lisäpaikkaa

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on tuloksesta haltioissaan Helsingin Tavastia-klubin vaalivalvojaisissa.

"Tämä on historian suurin eduskuntavaalivoitto vihreille", Niinistö hehkuttaa. "Nyt puolue on niin suuri, ettei sitä voi sivuuttaa hallitusneuvotteluissa. Tulevaisuudessa pitää ajaa pehmeitä arvoja."

Vihreät on saamassa suuren vaalivoiton, kaikkiaan viisi lisäpaikkaa edellisiin vaaleihin verrattuna. Eduskunnan jättänyt konkaripoliitikko Osmo Soininvaara kiittelee vuolaasti puolueensa uutta polvea.

"Sukupolvenvaihdos vihreissä on mennyt aivan loistavasti", Soininvaara sanoo.

Tavastia-klubilla seurataan tiiviisti, meneekö vihreistäkin läpi nuori maahanmuuttaja, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Ozan Yanar, 27. Välillä näyttää, että hän on menossa läpi, välillä taas ei. Lopulta Yanar tulee valituksi.

Vasemmistoliiton ilta kääntyy pettymykseksi

"Hyvät ystävät, hyvät toverit. Tämä tulos on meille pettymys. Tämä tulos on meille tappio", Paavo Arhinmäki aloittaa puheensa pettyneelle puolueväelle kulttuurikeskus Glorian lavalla.

Puolueen toivomat lisäpaikat Helsingissä ja Uudellamaalla jäävät tulematta – ja samalla puheenjohtajan havittelema ensimmäinen vaalivoitto kahteenkymmeneen vuoteen.

Tunnelma on piristynyt hetkittäin, kun huomio on kääntynyt Li Anderssonin kovaan äänimäärään.

Rkp iloitsee tuloksesta Helsingissä

Äänekäs keskustelu Rkp:n vaalivalvojaisissa jatkuu, kun väki odottaa puolueen puheenjohtajaa Carl Haglundia takaisin omiensa pariin.

Eva Biaudet on noussut varmaksi voittajaksi Helsingissä ja ohittanut äänten laskennan edetessä Marcus Rantalan. Kaksikko rupattelee iloisesti keskenään ja seuraa ääntenlaskennan edistymistä. Moni käy halaamassa Biaudetia.

"Paras tulos sitten vuoden 1991!" Carl Haglund sanoo, kun hän tervehtii väkeä.

"Aivan erinomainen vaalitulos Helsingissä", hän lisää ja saa yleisön kiljumaan.

 

HS-työryhmä: Heikki Aittokoski, Katja Boxberg, Mari Koppinen, Jussi Niemeläinen, Martta Nieminen, Olli Pohjanpalo, Juha Roppola, Jaana Savolainen, Marja Salmela ja Teija Sutinen

Sami Kero HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne seurasi vakavana ääntenlaskun etenemistä vaalivalvojaisissa Paasitornissa Helsingin Hakaniemessä.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne seurasi vakavana ääntenlaskun etenemistä vaalivalvojaisissa Paasitornissa Helsingin Hakaniemessä.
Markus Jokela HS
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vaikutti helpottuneelta puolueen vaalivalvojaisissa ennakkoäänten tulon jälkeen. Etualalla kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vaikutti helpottuneelta puolueen vaalivalvojaisissa ennakkoäänten tulon jälkeen. Etualalla kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve.
Juha Metso
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.
Benjamin Suomela
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Juha Sipilä: "Luottamus on ansaittava jokaikinen päivä"
Juha Sipilä: "Luottamus on ansaittava jokaikinen päivä"
Nyt isänmaan etu pitää panna oman edun edelle, keskustan Juha Sipilä kertoo.
Timo Soini: Tänään on tilipäivä!
Timo Soini: Tänään on tilipäivä!
Timo Soini riemuitsi perussuomalaisten hyvästä vaalituloksesta sunnuntai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat