Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uschanov: Vasemmistoa vaivaa luonnollinen poistuma

Tutkijoiden mukaan vasemmistossa ei olla varmoja, ketä halutaan puhutella

Kotimaa
 

Vasemmistoliitto meni vaaleihin talouspolitiikka edellä, eikä sen sanoma välttämättä kiinnostanut nuorisoa. Samalla puheenjohtaja Paavo Arhinmäki epähuomiossa asettui talouspolitiikasta puhuvien pukumiesten harmaaseen riviin.

Näin tietokirjailija Tommi Uschanov arvioi syitä vasemmistoliiton heikkoon vaalimenestykseen.

"Talouspolitiikka mielletään keski-ikäisten pukumiesten alueeksi, vaikka Arhinmäki ei ole imagoltaan pukumies."

Valtavirran vastaisen elvytyspolitiikan ajamisen koetaan myös olevan etäällä arkielämästä, Uschanov arvioi.

Vasemmisto keräsi vaaleissa yhteensä alle neljänneksen kannatuksen. Vasemmistoliiton paikkamäärä tippui kahdella, Sdp:n kahdeksalla.

"Entisiä äänestäjiä kuolee pois. Vanhempia äänestäjiä on enemmän kuin nuoria. Jotta kannatus edes polkisi paikallaan, jokaisen kuolleen tilalle on saatava yksi uusi äänestäjä. Vasta sen jälkeen uusien äänestäjien saaminen alkaa nostaa kannatusta."

Vasemmistoliitto on onnistunut nuorentamaan äänestäjäkuntaansa, mutta ikärakenne on ongelma sillekin. Uschanovin laskujen mukaan neljä vuotta sitten vasemmistoliittoa äänestäneistä on kuollut vaalikauden aikana noin kymmenentuhatta.

Molemmissa vasemmistopuolueissa on juhlittu nuoria läpimenijöitä, mutta heitä on myös perussuomalaisissa, muistuttaa politiikan tutkija Mari K. Niemi.

Niemen mukaan vasemmisto ei ole onnistunut politiikkaa tehdessään yhdistämään omaa arvopohjaansa kannattajien muuttuneisiin arvoihin ja huoliin. Vasemmistossa ei olla varmoja, ketä halutaan puhutella. Samalla perussuomalaisten maahanmuuttajakriittinen linja puree vaalikentillä äänestäjiin. Solidaarisuus on poissa muodista ja puheenjohtaja Timo Soini voi keskittyä unohdetun suomalaisduunarin puolustamiseen.

Miehet karkasivat Sdp:n takaa Jutta Urpilaisen puheenjohtajakaudella, mutta hänet viime vuonna syrjäyttänyt ay-johtaja Antti Rinne ei onnistunut haalimaan perinteisiä kannattajia takaisin. Lisäksi Rinteen hermoilu vaalien loppumetreillä selittänee osin Sdp:n ennakkoäänten ja vaalipäivän tuloksen eron. Sdp oli kiinni vaalien toisessa sijassa, mutta jäi lopulta neljänneksi.

Itä-Suomessa meni läpi kuusi demarinaista, eikä yhtään miestä. Perussuomalaiset saivat läpi seitsemän miestä, huomauttaa toiminnanjohtaja Mikko Majander Kalevi Sorsa -säätiöstä.

Rinteen Sdp:n taktiikka epäonnistui pahoin. Ei ole myöskään kauaa siitä, kun Jutta Urpilainen yritti ottaa etäisyyttä ay-liikkeeseen oikeana kätenään Mikael Jungner. Slogan oli Uusi Sdp.

"Sdp:ssä on kokeiltu linjan muuttamista. Se tie alkaa olla loppuun kuljettu", Uschanov sanoo.

Uschanov arvioi, että Sdp:n "kuppikunnat" syyttelevät jälleen kerran epäonnistumisista toisiaan. Yleisin selitys historian huonoimmalle vaalitulokselle puolueväen keskuudessa lienee se, että oman ryhmittämän näkemyksiä ei painotettu riittävästi.

"Tämä muuttuu aina vain epäuskottavammaksi. Puolue on muuttanut linjaansa useita kertoja, mutta se ei auta", Uschanov sanoo. "Pääongelma on demografinen."

Sdp on saavuttanut vaalivoittonsa oppositioasemasta käsin. Näin kävi esimerkiksi vuosina 1966 ja 1995. Sdp tarttui vallankahvaan ja pystyi vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen.

"Oppositio ei takaa uudistumista", Majander sanoo.

Mutta se mahdollistaa sen. Majander ei olisi myöskään demareille liian ankara. Yksikään puolue ei ole onnistunut uskottavasti kertomaan, miten palvelurakenne sovitetaan yhteen laahaavan talouskehityksen ja ikääntymisen kanssa.

Toiminnanjohtajan mukaan vasemmistopuolueet ovat historian saatossa hävinneet samoissa vaaleissa. Poikkeuksen muodostavat edelliset eurovaalit, joissa vasemmistoliitto paransi kannatustaan reippaasti.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa puolueiden yhteenlaskettu paikkamäärä oli 72 paikkaa. Seuraavissa vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vasemmiston kannatus oikeutti vielä 62 paikkaan. Vuonna 2011 vasemmistolaisia kansanedustajia valittiin eduskuntaan enää 56.

Kehitys heijastaa myös ajan henkeä. Suomalaisen yhteiskunnan perusvire on porvarillinen. Vasemmistolaisuus edustaa vastakulttuuria, vaikka puolueet olisivat hallitusasemassa, Mikko Majander sanoo.

Onko puolueilla toivoa?

Uschanov uskoo, että Sdp:n ja vasemmistoliiton äänestäjäkunnat ovat eriytymässä. Puolueet näkevät poliittisen todellisuuden erilaisten silmälasien läpi. Vasemmistoliitolle näkymä on Uschanovin mukaan hieman kirkkaampi. Puolueen kannatus ei romahtanut – toisin kuin Sdp:n.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat