Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakas saa videoida virkamiestapaamisen

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tallentamista ei voi kieltää

Kotimaa
 

Asiakkailla on oikeus tallentaa neuvottelunsa viranomaisten kanssa, eikä viranomainen voi tätä kieltää. Tähän tulokseen on päätynyt apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Tutkittavana olleessa tapauksessa isä oli halunnut videoida sosiaalihuollon kanssa käydyn palaverin. Neuvottelussa käsiteltiin miehen ja hänen huollossaan olevan lapsen asioita. Työntekijät olivat kieltäneet tämän ja ilmoittaneet, että neuvottelu ei jatku, jos mies kuvaa.

Työntekijät perustelivat kieltoa sillä, että perheen vanhemmat olivat aiemmin ladanneet internetiin salassa pidettävää materiaalia ja käyttäytyneet halventavasti työntekijöitä kohtaan. Tämän vuoksi he katsoivat, että heillä oli perusteltu syy suojella perheen lasten yksityisyyttä.

Kuvauskielto oli työntekijöiden mukaan tarpeellinen myös heidän oman yksityisyytensä ja kunnian suojaamiseksi. Työntekijöiden mukaan mies oli aiemmin käyttäytynyt loukkaavasti. Eräässä sähköpostissa sosiaalityöntekijän nimeen oli liitetty ilmaus "apina".

Työntekijöille olisi sopinut, että mies äänittää palaverin. Kuva ei heidän mielestään kuitenkaan olisi antanut mitään lisäarvoa.

Apulaisoikeusasiamies Sakslin puolestaan muistuttaa, että perustuslaissa turvattuun sananvapauteen kuuluu oikeus myös kuvaamiseen. Tätä voidaan rajoittaa vain, jos siitä säädetään laissa.

Myös yksityisyyden suoja on perustuslaissa turvattu oikeus. Sen vuoksi asiaa on arvioitava niin, että molemmat oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin.

Sakslin oli työntekijöiden kanssa samaa mieltä siitä, että lapsen etu voi vaarantua, jos häntä koskevia arkaluonteisia ja salaisia tietoja levitetään netissä. Toisaalta Sakslin pitää välttämättömänä sitä, että viranomaisten toiminnasta voidaan julkisesti keskustella myös kriittisesti.

Lähtökohta on, että asiakkaalla on oikeus tallentaa keskustelunsa viranomaisten kanssa haluamallaan tavalla, siis myös videoimalla tai äänittämällä keskustelu. Viranomaisella ei ole oikeutta kieltää tätä, Sakslin huomauttaa.

Kiellon perusteeksi ei riitä epäilys siitä, että tiedot luovutettaisiin ulkopuolisille. Tallentaminen ei myöskään merkitse viranomaisessa työskentelevän yksityisyyden loukkaamista.

Sakslin kuitenkin painottaa, että tallenteen mahdollinen julkaiseminen esimerkiksi netissä on kokonaan toinen kysymys.

"Videotallenteen tai muun tallenteen julkaiseminen esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla saattaa loukata lapsen tai kuvattujen kunnan työntekijöiden tai viranhaltijoiden yksityisyyttä siten, että tallenteen julkaiseminen on rangaistavaa", Sakslin toteaa.

Etukäteen kuvaamista ei voi kuitenkaan kieltää ilman lakiin perustuvaa oikeutta, vaan mahdollinen julkaiseminen arvioidaan jälkikäteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat