Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Naisehdokkaat rakensivat nosteensa itse

Kannatusta on pohjustettu pitkään kuntapolitiikassa

Kotimaa
 
Hanna Sarkkinen (vas)
Hanna Sarkkinen (vas)

Kymmenkunta kolmikymppistä naista raivasi tiensä eduskuntaan melkoisen äänipotin siivittämänä.

Vaalitutkija Elina Kestilä-Kekkosen mukaan kyseessä ei ollut niinkään nuoruus tai naiseus vaan taustalla oli jo aiemmin rakennettu noste joko kunta- tai nuorisopolitiikassa.

Maakunnissa menestystä on rakentanut esimerkiksi oululainen Hanna Sarkkinen. Lauantaina 27-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Sarkkinen ei ehtinyt juuri juhlia, mutta sunnuntaina riemu repesi ja maanantaina Oulun vaalipiirin uudet edustajat kukitettiin Rotuaarilla.

Sarkkinen sai edellisissä eduskuntavaaleissa 3 278 ääntä. Viime vuoden eurovaaleissa hän keräsi jo 7 342 ääntä, ja nyt äänisaalis oli huikeat 9 572.

"Äänten suuri määrä oli yllätys, vaikka pidin mahdollisuuksiani päästä läpi realistisina", Sarkkinen analysoi.

Hän on kampanjoinut etenkin sosiaalisessa mediassa mutta myös "kiertänyt hirveästi maakuntaa". Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen Sarkkinen on ollut vuodesta 2010 ja sen puheenjohtaja kesästä 2013.

Viime vuonna Oulun yliopistosta maisteriksi valmistuneella Sarkkisella oli pääaineena aate- ja oppihistoria. Työkokemusta hän on hankkinut esimerkiksi järjestösihteerinä ja kaupan kassalla.

"Olen sopeutuvainen, mutta talous ja ympäristö kiinnostavat", Sarkkinen kertoo valiokuntakiinnostuksestaan.

Nuoriin naisyllättäjiin kuuluvat myös perussuomalaisten Tiina Elovaara, 28, Pirkanmaalta ja kokoomuksen Saara-Sofia Sirén, 28, Varsinais-Suomesta.

Elovaara on tamperelainen aikuiskasvatuksen yliopisto-opiskelija ja kaupunginvaltuutettu, joka keräsi nyt 4 093 ääntä. Vuoden 2011 vaaleissa saalis oli melkein yhtä hyvä, 3 699 ääntä.

Kevään 2010 Elovaara vietti Euroopan parlamentissa Brysselissä Timo Soinin harjoittelijana. Elovaara kannattaa muutenkin kansainvälisyyttä.

Turkulainen kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Saara-Sofia Sirén on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän vastaa Lastenklinikoiden kummien toiminnasta Varsinais-Suomessa.

Myös Sirén oli ehdolla jo vuoden 2011 vaaleissa ja keräsi liki 4 000 ääntä. Nyt niitä tuli 4 621.

Sirén korostaa kestävän kehityksen periaatteita.

 

Nuoria naismenestyjiä olivat myös Li Andersson (vas), 27, Varsinais-Suomesta (15 154 ääntä), Nasima Razmyar (sd), 30, Helsingistä (5 107), Sanna Marin (sd), 29, Pirkanmaalta (10 904) ja Susanna Koski (kok), 30, Vaasasta (3 101).

Tiina Elovaara (ps)
Tiina Elovaara (ps)
Saara-Sofia Sirén (kok)
Saara-Sofia Sirén (kok)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat