Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat yritykset perivät laittomia puheluhintoja

Tuotteesta valittava voi joutua maksamaan kymmenkertaisen puhelumaksun

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
VR:llä on VR asiakaspalvelu -nimellä kulkeva maksullinen neuvontanumero yhteystietolistassa ensimmäisenä. Vasta listan lopusta löytyy peruutusnumero, joka on vanhalle asiakkaalle tarkoitettu lakisääteinen numero.
VR:llä on VR asiakaspalvelu -nimellä kulkeva maksullinen neuvontanumero yhteystietolistassa ensimmäisenä. Vasta listan lopusta löytyy peruutusnumero, joka on vanhalle asiakkaalle tarkoitettu lakisääteinen numero. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Sadat yritykset veloittavat asiakkailtaan lainvastaisia puhelumaksuja.

Viime vuoden kesäkuussa voimaan astuneen lain mukaan yrityksen jo olemassa olevalle asiakkaalle on tarjottava kohtuuhintainen asiakaspalvelunumero. Tästä numerosta asiakas voi esimerkiksi peruuttaa tuotteen tai tilauksen sekä reklamoida ostoksestaan.

Tausta

Pankkinumerot valvonnan ulkopuolella

Viime vuonna voimaan astunut puhelinasioinnin perushinta on tänä vuonna 8,8 senttiä minuutilta. Yritys voi myös veloittaa lakisääteisestä numerostaan vaihtoehtoisesti paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun. Silloin hinta määräytyy soittajan liittymän hinnoittelun mukaan. Esimerkiksi Soneran Sopiva -liittymän puhelut ovat 9,9 senttiä minuutilta.

Yritysnumeroihin soittaminen ei vielä kuulu liittymäpaketin hinnoitteluun, eli yritysnumeropuhelut tulevat aina liittymän kuukausimaksun päälle.

Laki puhelinasioinnista perittävästä enimmäishinnasta perustuu EU-lainsäädäntöön. Rahoituslaitokset, kuten pankit ja vakuutusyhtiöt, on jätetty lainsäädännön ulkopuolelle. Kuluttaja-asiamies ja Kuluttajaliitto vastustavat tätä.

"Kun pankkien asiakaspalveluhintoja ei rajoita mikään, seuraava pommi toi tulla siitä. Toivotaan, että pankit ovat vastuullisia", lakimies Tuula Sario Kuluttajaliitosta sanoo.

Numeroon soittamisesta saa veloittaa 8,8 senttiä minuutilta tai vastaavasti kuluttajan liittymäsopimuksen mukaisen hinnan.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on yrittänyt tiedottaa lakimuutoksesta yrityksille useaan otteeseen. Viime vuoden puolella virasto otti yhteyttä 200 lain vaatimuksista luistaneeseen yritykseen. Osa ei edes vastannut viraston yhteydenottoon.

"Tämä on mennyt tosi huonosti. Olemme myös kääntyneet suurten liittojen puoleen, jotta saisimme viestiä yrityksille", lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo.

Kuluttajan etuja ajavan Kuluttajaliiton mukaan osa suuristakin yrityksistä rikkoo lakia, tai ainakin lain henkeä. Kuluttajaliiton lakimiehen Tuula Sarion mukaan yksistään maksullisen numeron nimeäminen asiakaspalvelunumeroksi on vanhan asiakkaan harhaanjohtamista.

"Osa yritysten toiminnasta on puhtaasti tietämättömyydestä johtuvaa, osa piittaamattomuutta. Minusta ei ole rehellistä, että vanhan asiakkaan ensisijainen numero piilotetaan verkkosivuilla alimmaiseksi ja tyrkylle laitetaan maksullisia numeroita."

Yksi esimerkki on VR, jonka VR Asiakaspalvelu -nimellä kulkeva maksullinen neuvontanumero on yhteystietolistassa ensimmäisenä. Listan viimeisenä on taas peruutusnumero, joka on vanhalle asiakkaalle tarkoitettu lakisääteinen numero.

Miina Ojajärven mukaan VR:n tapaus ei ole räikeimmästä päästä, sillä sen verkkosivuilla on myös esimerkiksi reklamointiin sopiva kohtuuhintainen palautenumero.

"Ongelmana ovat myös yritykset, jotka esittävät lakisääteisen numeron vain tiettyyn asiointiin tarkoitettuna, esimerkiksi pelkästään tilauksen peruutusnumerona", Ojajärvi sanoo.

Oikean numeron valitseminen jää asiakkaan vastuulle, sillä yritykset voivat pitää lakisääteisen numeron lisäksi maksullisia myynti- tai neuvontanumeroita. Jos tuotteesta reklamoiva tai sen peruuttava asiakas soittaa maksulliseen numeroon, hän voi vaatia jälkeenpäin puheluerittelyä ja kustannuksia takaisin. Hintaero lakisääteisen ja maksullisen numeron välillä kun voi olla kymmenkertainen.

VR:n asiakaspalvelunumerot internetissä.
VR:n asiakaspalvelunumerot internetissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat