Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjät hakevat yhä Auerille murhatuomiota

Rikosoikeuden professorin mukaan on poikkeuksellista, jos korkein oikeus käsittelee Ulvilan murhatapauksen

Kotimaa
 

Ulvilan murhan oikeusprosessi ei päättynyt vielä Vaasan hovioikeuden helmikuiseen ratkaisuun, jolla Anneli Auer vapautui murhasyytteestä. Syyttäjät ilmoittivat maanantaina hakevansa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Syyttäjät kertoivat hakevansa ennakkopäätöstä "tuomitsemiskynnyksen korkeudesta".

"Kyseisessä Ulvilan henkirikosasiassa kynnys on syyttäjien käsityksen mukaan nostettu poikkeuksellisen korkealle poikkeuksellisella tavalla. Valitusluvan hakemiseen on myös painava syy sen vuoksi, mikä merkitys sillä on koko rikosoikeudenhoidon uskottavuudelle ja oikeuskäytännön yhtenäisyydelle", syyttäjät perustelevat tiedotteessaan.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen tulkitsee, että syyttäjät hakevat valituslupaa näytön arvioinnin perusteella. Korkein oikeus myöntää yleensä valituslupia vain erityisistä syistä, joilla on ennakkopäätösarvoa.

"Perinteinen näkemys on, ettei korkein oikeus myönnä valituslupia näytön arvioinnin perusteella. Tässä tapauksessa on vaikea keksiä muita perusteita kuin se. Tuollakin perusteella on myönnetty valituslupia mutta vain harvoin", Viljanen sanoo.

Viljasen mielestä korkeimman oikeuden valituslupaharkinnassa voi vaikuttaa se, että käräjäoikeus ja hovioikeus joutuivat äänestämään ratkaisuistaan.

"Se on ollut silloin tuomareista, ihmisistä kiinni. Jos kokoonpano olisi ollut toinen, ratkaisukin olisi todennäköisesti ollut erilainen suuntaan tai toiseen. Se olisi voinut olla yksimielisesti langettava tai yksimielisesti vapauttava tuomio."

Valitusluvan hakeminen siirtää lopullisen ratkaisun vähintään useiden kuukausien päähän, vaikka korkein oikeus päättäisi olla ottamatta juttua käsittelyynsä.

Korkein oikeus antaa vastauksen keskimäärin 4–6 kuukaudessa niissä tapauksissa, joissa se ei myönnä valituslupaa.

"Yksittäisen tapauksen käsittelyn kestoa ei kuitenkaan voi arvioida tarkasti etukäteen", kertoo korkeimman oikeuden viestintäpäällikkö Pia Sive.

Anneli Auerin puoliso Jukka S. Lahti, 51, murhattiin perheen asunnossa vuonna 2006 Ulvilassa. Murhasyytteestä vapautunut Auer on sanonut, että asuntoon tunkeutui tuntematon mies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat