Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunginosien ääni kuuluu eri voimakkuudella: yksi pakilalainen vastaa puoltatoista vesalalaista

Kotimaa
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Yksi mies, yksi ääni. Periaate on ylväs, varsinkin laajennettuna myös naisia koskevaksi.

Käytäntö näyttäytyy erilaisena, kun aletaan laskea todellisia, uurniin pudotettuja ääniä. Asuinpaikan mukaan yksi ihminen vastaa joko lähes yhtä tai vain hiukan yli puolta ääntä. Useimmat ovat jotakin siltä väliltä.

Helsingissä vahvimpana välittyy pakilalaisten kanta. Sunnuntain vaaleissa 88,2 prosenttia äänioikeutetusta käytti vaikuttamismahdollisuuttaan. Äänistä melkein puolet meni kokoomukselle.

Toisessa ääripäässä on äänestysalue Vesala B, jossa äänestysinto romahti. Uurnilla kävi 55,5 prosenttia äänioikeutetuista, ja he nostivat suosituimmaksi puolueeksi Sdp:n.

Yksinkertainen laskutoimitus kertoo, että asukasmäärään nähden pakilalaisilla on puolitoistakertainen äänivalta vesalalaisiin verrattuna.

Lähes yhtä suuria eroja on naapurikunnissa: Espoossa esimerkiksi Kirstinmäen ja Haukilahden välillä, Vantaalla Mikkolan ja Ylästön.

Periaatteessa erojen umpeen kurominen on ihmisten itsensä käsissä – sen kuin mennään äänestämään vilkkaammin ensi vaaleissa. Käytännössä syitä kotiin jäämiseen on tietenkin paljon, ja ne ovat monimutkaisia.

Sopivia ehdokkaita voi olla vaikea löytää, kun päättäjistä harva on kotoisin edes oman kaupunginosan läheltä. Etääntyminen koskee jopa kokonaisia kaupunkeja: 200 000 asukkaan Vantaalta valittiin vain kolme kansanedustajaa.

Itse asiassa eriarvoisuus on jopa äänestysprosenttien eroa suurempi, jos puhutaan nimenomaan alueiden kaikista aikuisista asukkaista, ei vain äänioikeutetuista Suomen kansalaisista.

Pakilassa ulkomaalaisia on vain pari prosenttia. Mellunkylän peruspiirissä, johon Vesala kuuluu, ulkomaan kansalaisia on viitisentoista prosenttia. Heillä ei ole äänioikeutta eikä edustusta lainsäätäjien keskuudessa. Tästä seuraa, että kaupunginosan väestöstä alle puolen ääni kuului vaaleissa.

Myönteinenkin kehitys on mahdollista. Helsingin Jakomäki A -äänestysalueella käytiin uurnilla selvästi vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten, vaikka äänestysprosentti oli yhä pääkaupungin toiseksi kehnoin. Äänestysprosentin noususta hyötyi – yllättäen – koko maan vaalivoittaja keskusta.

Kalle Silfverberg HS kalle.silfverberg@hs.fi
Twitter: KSilfverberg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat