Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porvari­hallitus nousemassa vahvimmaksi vaihtoehdoksi

Sipilä haluaa nopeasti ratkaista puolueet, jotka ovat mukana hallitusneuvotteluissa

Kotimaa
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Juha Sipilä: "Tarvittaessa ratkaisen asiat yksin"
Juha Sipilä: "Tarvittaessa ratkaisen asiat yksin"
Juha Sipilä kommentoi hallitustunnusteluja maanantaina.

Vaalit voittaneen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kääri maanantaina hihansa ja aloitti hallituksen valmistelun, vaikka virallinen mandaatti hallitusneuvottelujen tunnustelijaksi tulee vasta ensi viikolla.

Fakta

Näin neuvottelut etenevät

 Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä käy jo tällä viikolla kahdenvälisiä keskusteluja muiden eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa. Keskustelut hallituspohjasta alkavat tiistaina.

 Sipilä valitaan ensi viikolla hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi.

 Hallitusneuvotteluihin lähtevien puolueiden pitäisi olla selvillä jo samalla viikolla eli vapun jälkeen.

 Varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat siis viimeistään 4. toukokuuta alkavalla viikolla.

Sipilä haluaa ratkaista nopeasti puolueet, jotka ovat mukana varsinaisissa neuvotteluissa.

Vaalituloksen selvittyä sunnuntaina oli selvää, että paikkamäärissä toiseksi tullut perussuomalaiset ja kolmanneksi nipin napin jäänyt kokoomus pyrkivät hallitukseen.

Neljänneksi suurimman puolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti maanantaina, että Sdp:kin on valmis hallitusvastuuseen.

Häviöstä kärsivässä Sdp:ssä on väkeä, jonka mielestä nyt olisi parasta jättäytyä oppositioon.

Ay-puolelta on ilmeisesti ohjeistettu, että hallitukseen olisi mentävä. Vaarana on, että seuraava hallitus tarttuu kovin ottein työväen etuihin.

Porvarihallitus tuntuu tällä hetkellä todennäköisemmältä kuin punamulta. Jo vaalituloskin sitä ennakoi.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken ehkä päästäisiin helpommin yhteisymmärrykseen talouden ja työllisyyden kohentamiskeinoista.

Sipilän taustalla häärivien pelkona kuitenkin on, että kokoomuksen puheenjohtaja, nykyinen pääministeri Alexander Stubb, pääsisi porvarihallituksessa liian tärkeään rooliin. Sipilän toimitusjohtajamainen johtamistapa sopinee Stubbille, joka arvostaa yritysmaailman oppeja.

Perussuomalaiset uuteen "jytkyyn" johtanut Timo Soini taas on niin vahva ja suulas persoona, että häntäkin pelätään.

Soinin toive varmasti on, että Sipilä valitsee omasta puolueestaan uudistushaluiset ministerit eikä Soinin soimaamaa "vahakabinettia" eli keskustan vanhaa kaartia.

Stubb vakuutti maanantaina, ettei kokoomuksella ole kynnyskysymyksiä hallitukseen menossa. "Politiikka on kompromissien taidetta, ja me haemme sitä kautta ratkaisua", hän muotoili.

Kokoomus hävisi vaaleissa seitsemän paikkaa, mikä on puolueelle iso tappio. Stubb tuntui koonneen itsensä ja korostaa Sipilän tavoin puolueiden välisen luottamuksen ja hallitusohjelman merkitystä.

"Kaikki lähtee ohjelmasta eli siitä, millä tavalla saadaan Suomi uudestaan nousuun."

Stubb varoo arvostelemasta keskustan ja perussuomalaisten arvomaailmaa. Kyseisissä puolueissa suhtaudutaan esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin kielteisemmin kuin kokoomuksessa. Sipilä tosin ei ole halukas kaatamaan eduskunnan päätöstä tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä.

Stubb muistuttaa, että kokoomus on arvomaailmaltaan puolue, joka tukeutuu vapauteen, vastuuseen, oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin.

"Meillä on seinät leveällä ja katto korkealla. Kuten kaikki hyvin tietävät, meidän puolueeseen mahtuu sekä arvoliberaaleja että arvokonservatiiveja."

Sdp:n Rinne on jo moneen kertaan ilmoittanut, että hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa ei ole mahdollinen. Sdp:n ainoa vaihtoehto olisi kumppanuus keskustan ja perussuomalaisten kanssa. Tämän vaihtoehdon puolesta liputti ennen vaaleja myös Soini, joka puhui "peruspunamullasta".

Sipilän tavoitteena on tiivis "strateginen hallitusohjelma". Siinä sovittaisiin esimerkiksi viisi keskeistä painopistettä, joiden ympärille kootaan kesän aikana toimenpidepaketit.

Kun siis Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus teki neljä vuotta sitten lähes satasivuisen hallitusohjelman, nyt pyritään murto-osaan tästä.

Yksi keskeisistä strategisen ohjelman kohdista on tietysti talous. Vaikka hallitusohjelma olisi pääosin strateginen, sopeutuspäätöksistä ja säästöistä pitäisi päättää hallitusohjelmassa.

Sotekin on mukana talousosiossa. Sipilän tavoitteena on, että sote-mallista päätetään vuoden loppuun mennessä.

Hallitusneuvottelujen ohessa käydään neuvotteluja myös niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sipilä tapaa työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien edustajia jo keskiviikkona.

Ensi viikolla Sipilä selvittää eduskuntaryhmien suhtautumisen hallituksen muodostamiseen liittyviin keskeisiin kysymyksiin.

Alustavan suunnitelman mukaan varsinaiset hallitusneuvottelut aloitettaisiin maanantaina 4. toukokuuta.

Tavoitteena on, että tällä kertaa ei käydä mitään maratonneuvotteluja. Ehkä toukokuu riittää.

Kesästä ennakoidaan työlästä, koska silloin todennäköisesti neuvotellaan hallitusohjelmaa täydentävästä toimintasuunnitelmasta ja myös julkisen talouden suunnitelmasta.

Markus Jokela HS
Paavo Väyrynen tarkkaili keskustan puoluetoimiston seinällä, kun puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä (vas.) ja Juha Rehula, Anu Vehviläinen, Annika Saarikko ja Kimmo Tiilikainen ilakoivat vaalien jälkeisissä tunnelmissa.
Paavo Väyrynen tarkkaili keskustan puoluetoimiston seinällä, kun puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä (vas.) ja Juha Rehula, Anu Vehviläinen, Annika Saarikko ja Kimmo Tiilikainen ilakoivat vaalien jälkeisissä tunnelmissa.
Kaisa Rautaheimo HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on ilmoittanut useaan otteeseen, että puolue ei ole valmis hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on ilmoittanut useaan otteeseen, että puolue ei ole valmis hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa.
Juhani Niiranen HS
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vakuutti, ettei puolueella ole kynnyskysymyksiä hallitukseen menossa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vakuutti, ettei puolueella ole kynnyskysymyksiä hallitukseen menossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat