Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki erottuu Suomen poliittisella kartalla

Toholammilla Vaasan vaalipiirissä arvellaan, etteivät helsinkiläiset välitä muusta kuin omista eduistaan

Kotimaa
 
ABC-asemalla ja hipsteribaarissa vaaleja tulkitaan kovin eri vinkkelistä
ABC-asemalla ja hipsteribaarissa vaaleja tulkitaan kovin eri vinkkelistä
Helsingin ja muun Suomen välillä on selkeitä eroja äänestyskäyttäytymisessä. Sen voi aistia jo matkaamalla vain runsaat 20 kilometriä kalliolaisesta hipsteribaarista Vantaan Korsossa sijaitsevalle ABC-asemalle. Eduskuntaan pyrkinyt Laura Kolbe (kesk) ajattelee, että perussuomalaiset ovat osanneet koota taitavasti yhteen sekä maaseudun että kaupunkien tyytymättömät. Toimittaja: Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Oi että näyttää hyvälle tuo luovan luokan ruoka!

Trumpetisti Verneri Pohjola, 37, ja valo- ja videokuvaaja Jori Grönroos, 36, ovat kumpikin ottaneet lautaselleen vietnamilaisriisiä ja paistettua possua. Sen on laittanut Lie Mi -ravintola, joka pitää majaansa Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Siltanen-baarissa.

Tämä on niitä Helsingin paikkoja, joissa on vaikea löytää sunnuntain eduskuntavaaleista ilahtunutta ihmistä.

Täällä sellaiset sanat kuin jytky ja jatkojytky saavat ihokarvat pystyyn tai ainakin kasvot vakavan mietteliäiksi.

Täällä keskustan Suomi kuntoon -vaalivideo olisi riemukkaan naurun aihe, jos sen joku olisi sattunut näkemään.

Grönroos sanoo, ettei hänelle ole muodostunut kovin selvää kuvaa siitä, millainen johtaja on keskustan Juha Sipilä. Ensivaikutelma on kuitenkin ihan hyvä, skarpin oloinen kaveri.

" Timo Soinista en voi sanoa samaa. En tohtisi hirveästi hänen käsiinsä antaa mitään päätöksiä."

Grönroos ja Pohjola äänestivät kumpikin vihreiden ehdokasta vaaleissa. Niin kuin teki lähes joka viides helsinkiläinen.

Vaalit voitti kuitenkin puolue, joka sai pääkaupungissa yhden kansanedustajan.

Kakkossijalle kipusivat perussuomalaiset. Heille helsinkiläiset äänestivät sentään kolme kansanedustajaa.

Mutta miten kävi, jakautuiko Suomi?

HS:n vaalikoneen vastauksien perusteella tehdyllä arvokartalla Helsingistä valitut kansanedustajat ovat kaikkein liberaaleimpia ja Vaasan vaalipiiristä valitut ovat kaikkein konservatiivisimpia.

Vaalituloksia ei kuitenkaan kannata analysoida vain arvokarttojen kautta, sanoo politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Näissä vaaleissa leimallisinta oli se, että riitaisia hallituspuoluita haluttiin rangaista kyvyttömyydestä tehdä päätöksiä, Palonen sanoo.

Hallituspohjaa siis vaihdettiin – ja toki samalla arvopohjaa. Arvojen kenttä on kuitenkin hyvin moniulotteinen, Palonen sanoo.

Esimerkiksi Sipilällä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten keskustalaisia arvoja vastaisuudessa luetaan, Palonen pohtii. "Sipilällä voi profiloida puolueensa könötyskonservatiiviseksi – tai dynaamiseksi ja nuorekkaaksi esimerkiksi sillä, että nostaa Lapin ääniharavan Katri Kulmunin tai Annika Saarikon ministeriksi."

Jakolinjoista puhuminen on hankalaa myös siksi, että kaikissa puolueissa ovat omat liberaalit ja arvokonservatiivinsa, Palonen sanoo.

Jakoa Helsinkiin ja muuhun Suomeen sekoittaa myös se, miten Helsingissä äänestettiin.

Helsingissä äänet jakautuivat yhtä lailla konservatiiveille ja liberaaleille, eikä Helsinki erotu esimerkiksi siinä, että sieltä olisi äänestetty muuta maata enemmän naisia eduskuntaan.

"Mielikuvaa vain vihervasemmistolaisesta Helsingistä ei hirveästi tue sekään, että vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki menetti omasta äänisaalistaan 10 000 ääntä."

Toisaalta sekin on totta, että Helsinki on erityislaatuinen paikka poliittisella kartalla, sanoo keskustan ehdokkaana Helsingissä ollut Euroopan historian professori Laura Kolbe.

Helsinki on sosiaalihistorialtaan porvariston ja työväestön kaupunki, jolle oman leimansa antaa yliopisto. Valtaa ovat pitäneet kokoomus ja sosiaalidemokraatit. "Ei täällä keskusta juhli", Kolbe sanoo.

Helsingin ainutlaatuisuutta haihduttaa kuitenkin se, että paljon samaa on muissakin kaupungeissa. Vaalituloksissa yhtäläisyys näyttäytyy vaikkapa vihreiden uuden kansanedustajan Touko Aallon suosiossa Jyväskylässä tai vasemmistoliiton ääniharavan Li Anderssonin menestyksenä Turussa.

Rajoja sekoittaa sekin, että perussuomalaiset saavat kannatusta kaikkialta, Kolbe sanoo.

"Tyytymättömyys perinteisiin puolueisiin kanavoituu perussuomalaisiin sekä maaseudulta että kaupungeista, ja se on ollut puolueen valtava voima."

Sykäräisten Nesteellä Toholammilla ei vastakkainasettelua Helsingin ja muun Suomen välillä haluttu ihan hirveästi lietsoa. "Oma poikanikin asuu Helsingissä. Ei minulla ole helsinkiläisistä mitään huonoa sanottavaa", Aini Leppänen pohti.

Toholammilla iloittiin paikkakunnan oman ehdokkaan keskustan Mika Lintilän läpimenosta. "Mahtavaa, että oman alueen edustaja valitaan pitämään maaseudun puolta. Helsinkiläiset eivät ehkä muista, että mekin täällä maalla ollaan tärkeitä."

Hieman helsinkiläiset silti epäilyttävät. Helsinkiläiset eivät välitä muusta kuin omasta pärjäämisestään, Raija Hautala sanoo. "Eivät he välitä, miten maaseudulla menee. Tavallaan se on ymmärrettävää, koska he elävät aivan erilaisessa ympäristössä."

Sykäräisten Neste on pitänyt oviaan auki samalla paikalla vuodesta 1967. Ennen oli vilkasta – nykyään seutu on hiljentynyt. Raimo Salo kertoo muuttaneensa veropakolaiseksi Viroon. Pienyrittäjän pakettiautossa on virolaiset kilvet.

"Äänestin perussuomalaisia", Salo sanoo. "Nyt on tärkeintä saada heidät hallitukseen, vaikka tuskin se auttaa. Olen elänyt yli 70-vuotiaaksi ja jokaisissa vaaleissa olen joutunut vaihtamaan ehdokasta. Aina on lupaukset petetty."

Johannes Tervo
Raija Hautala ja Raimo Salo pohtivat Toholammin Sykäräisen huoltoasemalla vaalitulosta maanantaina. Salo kertoo äänestäneensä perussuomalaisia.
Raija Hautala ja Raimo Salo pohtivat Toholammin Sykäräisen huoltoasemalla vaalitulosta maanantaina. Salo kertoo äänestäneensä perussuomalaisia.

Arttu Luhtala HS
Kalliolaisessa baarissa lounastanut helsinkiläinen trumpetisti Verneri Pohjola kertoi äänestäneensä vihreitä.
Kalliolaisessa baarissa lounastanut helsinkiläinen trumpetisti Verneri Pohjola kertoi äänestäneensä vihreitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat