Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset tuli jäädäkseen – "Ei ollut yksittäinen jytky"

Jytkypuolue harjoitteli neljä vuotta ja yllätti sitten uudelleen

Kotimaa
 
Sampo Terho: Vaikea nähdä Rkp:tä tai vihreitä samassa hallituksessa kanssamme
Sampo Terho: Vaikea nähdä Rkp:tä tai vihreitä samassa hallituksessa kanssamme
Perussuomalaisten kansanedustajaksi valittu Sampo Terho arvioi, että hallitusyhteistyö vihreiden ja Rkp:n kanssa olisi erittäin vaikeaa. Terho toivoo kolmen suuren puolueen hallitusta.

Mäkipää 124 -mainokset reunustavat maanantaina tietä Tampereelta Suomen perussuomalaisimpaan kuntaan Kihniöön.

Perussuomalaiset nousi sunnuntaina eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Tulos oli odotettua vahvempi, mutta missään se ei ollut yhtä väkevä kuin Kihniössä, Pirkanmaan pohjoisreunalla.

Täällä perussuomalaiset veivät 48 prosenttia äänistä, mikä oli pitkälti yhden naisen ansiota. Lea Mäkipää, 67, keräsi vaalipiirin kaikista äänistä lähes 45 prosenttia ja aloittaa nyt viidennen edustajakautensa.

Edustaja löytyy omakotitalostaan Kihniöjärven rannalta. Sisällä on muutamia kukkapuskia sunnuntai-illan valvojaisista. Lisää onnittelijoita oli tulossa maanantaina töiden jälkeen.

"Ei se ollut neljä vuotta sitten pelkkä yksittäinen jytky", Mäkipää sanoo.

"Tämä tarkoittaa sitä, että meihin luotetaan. Emme olleet pelkkä ohimenevä ilmiö. Nyt alkaa totinen arki taas."

Reijo Hietanen
Perussuomalaisten kansanedustaja Lea Mäkipää nautti huimasta äänisaaliistaan ja perussuomalaisten menestyksestä Kihniöjärven rannalla miehensä Markku Mäkisen kanssa. Myrskyn runteleman tuulimyllyn kohtalo ei pariskuntaa vaalivoiton keskellä harmittanut.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lea Mäkipää nautti huimasta äänisaaliistaan ja perussuomalaisten menestyksestä Kihniöjärven rannalla miehensä Markku Mäkisen kanssa. Myrskyn runteleman tuulimyllyn kohtalo ei pariskuntaa vaalivoiton keskellä harmittanut.

Perussuomalaiset on tullut puolueena pitkän matkan neljän vuoden takaisesta esiinmarssistaan. Sunnuntain vaalimenestys vakiinnutti puolueen aseman suurien puolueiden joukossa.

Samalla puolue on onnistunut säilyttämään muista puolueista poikkeavan linjan. Se pitää esillä kiistanalaisia asioita kuten pakkoruotsia ja maahanmuuttoa, joihin muut puolueet eivät ole juurikaan tarttuneet.

Kansanedustaja Jari Lindströmin mukaan puolueen tekeminen on kehittynyt koko ajan ammattimaisemmaksi. "Toki on vielä paljon tekemistä sillä saralla", Lindström sanoo.

"Neljä vuotta olemme olleet oppositiossa, ja ihmiset ovat olleet kovissa paikoissa. Meidän edustajat ovat olleet valiokuntien puheenjohtajina ja näyttäneet, että he osaavat sen homman."

Sdp:n entinen kansanedustaja Mikael Jungner arvioi, että perussuomalaiset on puolueena muuttunut parempaan suuntaan.

"On tullut vakiintuneempaa tekemistä ja keskustelevampaa dialogia", Jungner sanoo.

"Lean ansiota on, että täällä on teitä päällystetty", sanoo Anneli Mäki-Nevala kansanedustaja Lea Mäkipäästä. Vieressä mies Väinö.
"Lean ansiota on, että täällä on teitä päällystetty", sanoo Anneli Mäki-Nevala kansanedustaja Lea Mäkipäästä. Vieressä mies Väinö.

Osin muutokset perussuomalaisissa ovat näkyviä. Sunnuntain vaalien jälkeen perussuomalaisten ryhmä ei ole enää eduskunnan miesvoittoisin, kun puolueen naisedustajien määrä kasvoi kahdella edustajalla 12:een.

Ryhmän keski-ikä on alle eduskunnan keskiarvon, noin 46 vuotta.

Maantieteellisesti perussuomalaiset paransi näissä vaaleissa kannatustaan Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Se saavutti puolueen historian ensimmäisen ykkössijan vaalipiirissä puristamalla Satakunnassa ohi alueen perinteisen valtapuolueen Sdp:n.

Helsingin seudun kunnista perussuomalaiset nousi sunnuntain vaaleissa suurimmaksi puolueeksi Hyvinkäällä, Karkkilassa, Vihdissä ja Pornaisissa.

Kihniön hiljaisella raitilla kaikki tuntevat Mäkipään. Anneli ja Väinö Mäki-Nevala eivät kerro, ketä he äänestivät, mutta heillä on terveisensä edustajille.

"Me ainakin olemme toivoneet muutosta ja sitä, että eläkeläisten ja tavallisten ihmisten asioita ajettaisiin enemmän. Pienituloisilta ei ainakaan enää sovi leikata yhtään. Tasapuolisempi pitää olla", sanoo Anneli Mäki-Nevala.

Jos perussuomalaiset menee hallitukseen, se voi joutua osallistumaan päätöksiin, jotka ovat puolueen kannattajille kovia paloja.

"Ihmisillä oli sellainen viesti meille, että muistattehan, että jos annan äänen teille, niin ette voi olla heti antamassa tukia Kreikalle", Mäkipää sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat