Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp kutistui pienimmilleen historiansa aikana – perussuomalaiset pyrkii tilalle työväenpuolueeksi

Perussuomalaiset havittelee nyt virallisen työväenpuolueen paikkaa

Kotimaa
 
Rinne: Vasemmistolle on Suomessa tilaa
Rinne: Vasemmistolle on Suomessa tilaa
Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan Suomessa on tilaa vasemmistopuolueille, vaikka sekä Sdp että vasemmistoliitto menestyivät eduskuntavaaleissa heikosti. ”Sdp tulee täältä”, kommentoi Rinne puolueen historiallisen kehnoa vaalitulosta puoluetoimistolla Hakaniemessä maanantaina. Rinne totesi Sdp:n olevan valmis hallitusvastuuseen, mutta korosti että keskustan puheenjohtajalle Juha Sipilälle tulee nyt antaa työrauha.Toimittaja: Kirsti Karttunen HS, kuvaus: Janne Järvinen HS

Palataan hetkeksi ajassa neljä vuotta taaksepäin. Silloin isot otsikot huusivat, että Sdp teki sotien jälkeisen historiansa huonoimman tuloksen. Nyt Sdp onnistui tekemään historiaa uudelleen – vaalitulos on vielä viimekertaistakin surkeampi. Myös tappion syyt saattavat olla pitkälti samoja kuin viimeksi.

Neljä vuotta sitten tappion jälkeen demarit puhuivat, että puolueen on löydettävä tarkoituksensa uudestaan. Hyvinvointivaltio on rakennettu, mitä nyt. Mitä tekee työväenpuolue, kun koko työelämä on mennyt uusiksi ja teollisuudessa myllertää rakennemuutos.

Neljässä vuodessa näitä vastauksia ei löydetty ja nyt puolue etsii niitä taas uudelleen.

Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi maanantaina, että puolueen on palattava juurilleen. Mutta mitä se tarkoittaa – vaatimusta kahdeksan tunnin työpäivästä?

Sdp menetti vaalikamppailussa erityisesti vaalipiirien viimeisiä paikkoja. Keskusta vei Sdp:n nenän edestä kolme paikkaa: Oulussa Raimo Piirainen, Savo-Karjalassa Tuula Väätäinen ja Hämeessä Kaisa Lepola putosivat kaikki keskustan ottaessa piirin viimeisen paikan.

Ennakkoäänien ja varsinaisen vaalipäivän eroissa Sdp menetti paljon kannatuksestaan – 2,5 prosenttiyksikköä. Loppukirin sijaan puolue siis hyytyi.

Ylipäätään voittajat olivat harvassa vaali-iltana, kun valtaosa puolueista menetti asemiaan. Yksi menestyjistä ja myös yllättäjistä oli perussuomalaiset.

Ennakkoon puolueen odotettiin menettävän asemiaan rutkasti. Moni tutkija huomautti, että neljä vuotta sitten vuotta perussuomalaiset sai niin poikkeuksellisen äänivyöryn, että sen jälkeen tappio on lähes väistämätön.

Perussuomalaiset kyllä menetti lähes 40 000 ääntä ja 1,4 prosenttiyksikköä kannatusta, mutta paikoissa puolue menetti vain yhden paikan. Käytännössä perussuomalaiset siten melkein uusi viime kerran huipputuloksensa. 38 paikkaa antaa toisiksi suurimman puolueen aseman ja vahvan nojan lähteä hallitusneuvotteluihin.

Perussuomalaisten menestys todistaa, että puolue on nyt pysyvästi suurten puolueiden joukossa. Perussuomalaisten nousu ei jäänyt yhden kauden ihmeeksi. Puolueelle on selvästi kysyntää, jokin tarve, johon se pystyy vastaamaan.

Viimeksi perussuomalaiset rokotti ääniä erityisesti keskustalta. Nyt kuitenkin keskusta otti ison vaalivoiton ja 14 lisäpaikkaa. Perussuomalaisten suosio näyttääkin olevan nyt pois Sdp:ltä – jossain mielessä perussuomalaisista voi olla muotoutumassa uusi työväenpuolue.

Suurimman kannatuksen puolue keräsi Satakunnasta ja Kaakkois-Suomesta – perinteisiltä teollisuuspaikkakunnilta, jotka nyt kärsivät rakennemuutoksesta ja väestökadosta.

Osin perussuomalaisten menesty selittyy hyvällä loppukirillä. Puolue sai varsinaisena vaalipäivänä kolme prosenttiyksikköä enemmän ääniä kuin ennakkoäänestysviikolla.

Varsinaisen vaalipäivän äänissä perussuomalaiset oli peräti ykkönen.

Äänestäjän mieli on arvaamaton, mutta vaalien loppumetreillä keskusteluun nousseet Kreikka ja maahanmuuton kustannukset saattoivat suosia perussuomalaisia.

Ehkä jonkin verran yllättävää on, että Sdp:n taantuminen ei jättänyt tilaa toisen vasemmistopuolueen, vasemmistoliiton kasvulle. Myös vasemmistoliitto hävisi vaaleissa. Puolueen odotettiin hyötyvän oppositiovuodesta, ja Paavo Arhinmäen ja Li Anderssonin kaltaisten tähtien odotettiin vetävän lisäedustajia perässään.

Myös pitkän linjan vasemmistoliittolainen, yksi puolueen perustajista, entinen puheenjohtaja ja ministeri Claes Andersson on vasemmistoliiton tuloksesta yllättänyt. Hän odotti paljon parempaa tulosta. Syitä hänkään ei tiedä.

"Sillä voi tietysti spekuloida, että vasemmistoliiton linja leikkauksiin ja elvytykseen poikkesi muista puolueista. Ehkä se ei vakuuttanut äänestäjiä, ehkä suomalaiset eivät olleet sille kypsiä."

Puolue menetti paikat Keski-Suomessa ja Oulussa. Helsingissä ja Uudellamaalla ei ollut riittävän vetovoimaisia ehdokkaita, jotka olisivat vetäneet lisäpaikat mukanaan. Viime vaalien ääni-imuri Paavo Arhinmäen äänistä katosi yli puolet.

Yhteensä vasemmiston kannatus on enää alle 24 prosenttia. Se on ihmeellisen vähän maassa, joka kannattaa vahvaa hyvinvointivaltiota.

Toisaalta on vaikea sanoa, jyräsivätkö porvaripuolueetkaan. Keskusta toki voitti vaalit, mutta perussuomalaisista on vaikea sanoa, ovatko he oikealla vai vasemmalla. Arvokonservatiiveja kyllä, mutta talouspolitiikassa ehdokkaat hajaantuvat leveälle rintamalle oikealta vasemmalle. Toinen vaalivoittaja vihreät taas on usein talouspolitiikassaan suhteellisen vasemmalla.

Vaalituloksen tulkinta ei ole ihan yksiselitteistä muutenkaan. Jos katsotaan paikkoja eduskunnassa, perussuomalaiset tosiaan on toisiksi suurin puolue. Kun katsotaan osuutta äänistä, toisiksi suurimman potin keräsi – kokoomus.

Prosenteissa mitattuna kakkoseksi nousua voi kutsua jonkinlaiseksi työvoitoksi, mutta tosiasia on, että kokoomus menetti 7 paikkaa, 2,2 prosenttiyksikköä kannatuksestaan ja lähes 60 000 ääntä.

Eniten kokoomus otti takkiin suurimmassa ja siksi eräällä tapaa tärkeimmässä vaalipiirissä Uudellamaalla – siitä huolimatta että kyseisessä vaalipiirissä oli ehdolla puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb. Stubb itse menetti lähes 15 000 ääntä.

Myös Pirkanmaalla, Satakunnassa, Savo-Karjalassa ja Lapissa tuli takkiin – Lapista puolue ei saanut enää yhtään kansanedustajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat