Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo peittosi Vantaan ylivoimaisesti: 17 vastaan kolme edustajaa

Uudellamaalla Espoo vei puolet 35 eduskuntapaikasta. Ero toiseen suureen eli Vantaaseen kasvoi entisestään.

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Espoolainen Elina Lepomäki ennakoi Uudenmaan kokoomuksen liikahtaneen eduskuntavaaleissa "aimo loikan liberaaliin suuntaan". Hän ei pidä itseään oikeistolaisena: "Luokittelen itseni liberaaliksi."
Espoolainen Elina Lepomäki ennakoi Uudenmaan kokoomuksen liikahtaneen eduskuntavaaleissa "aimo loikan liberaaliin suuntaan". Hän ei pidä itseään oikeistolaisena: "Luokittelen itseni liberaaliksi." Kuva: Rio Gandara HS

Espoolaisten askeleet kohti Eduskuntataloa ovat kepeät. Suomen toiseksi suurin kaupunki keräsi sunnuntain vaaleissa 17 kansanedustajaa eli noin puolet vaalipiirin 35 paikasta.

Melkein samankokoisen naapurin Vantaan saalis näistä vaaleista on kolme edustajaa.

Ero Espoon ja Vantaan välillä on kasvanut entisestään. Neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa Espoosta pääsi läpi 13 edustajaa ja Vantaalta 6.

Yksi espoolaisista kansanedustajista on kokoomuksen Elina Lepomäki. Lepomäki nousi nyt ensi kertaa eduskuntaan omin äänin. Viime kesänä hän peri paikan Jyrki Kataiselta.

Näissä vaaleissa Lepomäki on sekä voittajien että häviäjien joukossa. Espoon kokoomus menetti sunnuntaina yli 6 000 ääntä.

Tosin kokoomus onnistui säilymään sekä Espoon että Uudenmaan suurimpana puolueena. Vaalipiirissä sen perässä ovat perussuomalaiset ja Sdp.

Vantaalla asukkaat näyttävät antaneen paljon ääniä koko vaalipiirin ääniharaville. Näin miettii itse suurpotin, yli 10 000 ääntä, kerännyt kansanedustaja ja Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

"Montako puoluejohtajaa Espoosta olikaan ehdolla? Kyllä se vaikuttaa, vaikka pitäisi yli 200 000 asukkaan Vantaalta saada enemmän kuin kolme edustajaa", Lindtman laskee.

Vantaalla kokoomus, perussuomalaiset ja Sdp jakavat kärkisijat. Niiden erot ovat enintään tuhat ääntä.

Kokoomusta ja perussuomalaisia siivittivät myös Vantaalla espoolaiset puoluejohtajat Timo Soini ja Alexander Stubb. Soini ohitti 29 441 äänellä Stubbin 27 003:n potin.

Vantaan takapakki huolettaa Espoossakin. Uudenmaan kahden suuren kaupungin on hyvä löytää toisensa keskustavetoisessa eduskunnassa.

Uudellamaalla pienen keskustan osuus äänistä oli nyt 11,5 prosenttia, mikä kaksinkertaisti paikkamäärän kahdesta neljään.

Suomen vaalivoittajalla keskustalla on halua rahoittaa maakuntien tarpeita. Siksi HS:n haastattelemat edustajat puhuvat Helsingin seudun puolesta.

"On ollut vaalipuheita, että tälle seudulle on annettu liikaa ja on muun Suomen vuoro. Meidän täytyy muistuttaa, että jos maan talousveturi pysähtyy, muukaan juna ei kulje", miettii Espoon Jyrki Kasvi (vihr).

Espoon valtuustoa johtava Kasvi palasi eduskuntaan. "Me espoolaiset tunnemme pääosin toisemme kuntapolitiikasta. On kännykkänumerot ja kyky viedä Espoolle tärkeitä asioita eduskuntaryhmiin."

Tuore espoolaisedustaja Lepomäki ajattelee kuntapolitiikasta päinvastoin. Hänestä kuntapolitiikka on este suurten Suomea koskevien uudistusten tiellä.

"Pitäisi olla kiellettyä osallistua samaan aikaan paikallispolitiikkaan ja toimia kansanedustajana", Lepomäki paukuttaa.

Lepomäen ihannemaailmassa kunnat keskittyisivät kuntalaisten arkeen. Isoja rahoja ei nähtäisi, eikä tulisi isoja päätöksiä.

"Mielestäni koko sosiaali- ja terveyspuolen päätösvalta pitäisi ottaa kunnilta. Jossain vaiheessa voitaisiin tehdä sama opetukselle ja ainakin osalle kaavoitusta."

Sisäisesti vaalitulos voi heilauttaa valta-asetelmia sekä Espoon että Vantaan kokoomuksessa. Espoossa kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Pia Kauma putosi täpärästi eduskunnasta.

"Kokoomusryhmässä on sisäisiä rintamalinjoja, ja siellä on aiemmin noussut jännitteitä johtajapaikoista. Nyt katsotaan, kykeneekö kokoomus kokoamaan rivinsä", Kasvi miettii.

Vantaan kokoomuksessa hämmentää kärkipoliitikon Tapani Mäkisen putoaminen eduskunnasta. Vantaan kaupunginhallitusta johtavan Mäkisen asemaa ovat syksystä asti heiluttaneet ristiriidat puolueessa.

Kyse on ollut siitä, ketkä pääsivät ehdokkaiksi, ja siitä, miten kunnallisjärjestön rahoja on käytetty. Mäkisellä on myös henkilökohtaisia velkaongelmia.

Vantaalta kokoomuksen ainoaksi kansanedustajaksi nousi ensikertalaisena entinen kilpapurjehtija Sari Multala.

"Minulla on suuri paikka täytettävänä. Tapani on edelleen valittu kuntavaalien perusteella Vantaan tehtäviinsä. Vaalityötä on tehty hyvässä hengessä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat