Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät vei vasemmiston äänet trendiseudulla – näin äänet jakautuivat Helsingissä

Etenkin vihreiden Pekka Haavisto ja Emma Kari keräsivät ääniä vasemmistoliiton vahvoilla alueilla

Kotimaa
 
Pekka Haavisto: Keskustan kaavailema hallitusohjelma olisi pienille puolueille kuolemansuudelma
Pekka Haavisto: Keskustan kaavailema hallitusohjelma olisi pienille puolueille kuolemansuudelma
Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto pitää keskustan kaavailemaa ”strategista” hallitusohjelmaa mahdottomana erityisesti pienten puolueiden kannalta. Haaviston mukaan hallitukseen osallistuvien puolueiden on tiedettävä mitä hallituksessa on saavutettavissa ja mitä siellä saadaan aikaan.

"Vitsi, kun nämä soittelevat koko ajan!"

Tuore kansanedustaja Ozan Yanar (vihr) on vaalien jälkeisenä päivänä kysyttyä tavaraa. Hän on juuri tullut HSTV:n ja ISTV:n yhteisestä haastattelusta. Nyt haastattelua kärkkyvät myös YleX, Hufvudstadsbladet, Ilta-Sanomat ja moni muu.

Yanar, 27, nousi edellisenä iltana valtakunnan julkisuuteen, sillä hänet valittiin Sdp:n Nasima Razmyarin ohella toisena maahanmuuttajataustaisena edustajana eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

"Voimme olla nuorille esimerkkejä. Silloin kun minä muutin Suomeen, niin vastaavia esimerkkejä ei vielä ollut. Mielestäni tämä on tärkeä asia", turkkilaistaustainen Yanar sanoo.

Yanar joutuu tosin jännittämään vielä läpimenoaan, sillä Johanna Sumuvuori (vihr) sai alustavassa ääntenlaskennassa vain 60 ääntä Yanaria vähemmän. Tarkistuslaskelmat voivat kääntää heidän asetelmansa vielä täysin.

Yanar ja myös HS:n ja IS:n tentattavaksi saapuneen Pekka Haaviston (vihr) on kuitenkin helppo hymyillä. Puolue nosti Helsingistä paikkamääränsä neljästä viiteen ja valtakunnallisen paikkamääränsä 15 edustajaan.

"Olemme nyt menossa eduskuntaan niin hyvillä asemilla kuin mahdollista on", Haavisto iloitsi.

Sen sijaan vasemmistoliitto joutui pettymään Helsingissä pahasti. Paikkamäärä säilyi kahdessa, mutta odotukset olivat huomattavasti kovemmat.

Paavo Arhinmäki (vas)
Paavo Arhinmäki (vas)

"Olin ihan varma, että olisimme saaneet Helsingistä yhden lisäpaikan", harmittelee läpipäässyt Silvia Modig (vas) maanantaina. Modig kasvatti omaa äänisaldoaan noin 1 400 äänellä.

Myös vasemmistoliiton Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä keräsivät komeat äänisaalit. Honkasalo sai vajaat 5 400 ja Kivelä lähes 4 800 ääntä.

"Harmittaa meidän naisten puolesta. He tekivät huikean tuloksen", Modig sanoo.

Vaali oli pettymys etenkin vasemmistoliiton puheenjohtajalle Paavo Arhinmäelle.

Viime vaalien Helsingin äänikuningas keräsi näissä vaaleissa noin 7 870 ääntä. Se on noin 10 000 vähemmän kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Emma Kari (vihr)
Emma Kari (vihr)

Modig ei usko tuloksen horjuttavan Arhinmäen asemaa puolueen johdossa.

"Porukalla päätökset tehdään, minä olen ainakin vielä Paavon jengissä. On myös hyvä, ettei vastuu jää liikaa yhdelle."

Arhinmäki kärsi tappioita tasaisesti hänelle vahvoilla alueilla. Esimerkiksi Kalliosta, Alppilasta, Vallilasta, Herttoniemestä, Herttoniemenrannasta, Käpylästä ja Sörnäisistä hän keräsi näissä vaaleissa lähes 2 000 ääntä edellisvaaleja vähemmän.

Hänen ääniään veivät noilla alueilla muun muassa vihreiden Haavisto ja Emma Kari.

Haaviston äänimäärä nousi siellä yhteensä noin 600:lla ja Karin yli 500 äänellä. Kari pääsi nyt ensimmäistä kertaa eduskuntaan.

"Olen vihreiden puolesta onnellinen ja olen myös iloinen siitä, että hyvä ystäväni Emma Kari pääsi läpi. Uskon, että voimme tehdä hyvää punavihreää yhteistyötä", Modig sanoi.

Myös hän hehkutti Yanarin ja Razmyarin menestystä.

"Meidän eduskunta alkaa nyt vihdoin näyttää samalta kuin ympäröivä yhteiskunta."

Kaisa Rautaheimo HS
Yrittäjä-muusikko Samuel Sjöman epäilee, että osa vasemmistoliittoa ennen kannattaneista äänesti eduskuntavaaleissa perussuomalaisia. Läppäriä näppäilee Timo Pyynönen.
Yrittäjä-muusikko Samuel Sjöman epäilee, että osa vasemmistoliittoa ennen kannattaneista äänesti eduskuntavaaleissa perussuomalaisia. Läppäriä näppäilee Timo Pyynönen.
Sanna Väisänen arvioi, että monen on helppo äänestää vihreitä. "Puolue ei ole oikealla eikä vasemmalla."
Sanna Väisänen arvioi, että monen on helppo äänestää vihreitä. "Puolue ei ole oikealla eikä vasemmalla."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat