Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeijalla lunastuslista siviilien ajoneuvoista

Puolustusvoimista voi halutessaan kysyä oman ajoneuvon kohtaloa

Kotimaa
 

Puolustusvoimat on varautunut sodan uhatessa ottamaan käyttöönsä runsaasti kuljetusvälineitä siviilistä. Luovutusvelvoitelistalle kuuluu autojen lisäksi työkoneita, moottoripyöriä, moottorikelkkoja ja mönkijöitä.

"On siellä varmaan jokin mopokin", sanoo komentaja Taneli Uosukainen Pääesikunnasta.

Kauppalehti kertoi tiistaina, että auton omistaja voi kysyä Puolustusvoimien aluetoimistosta, onko hänen autonsa luovutettavien joukossa.

"Omistaja voi kysyä. Emme voi julkisuuslain hengessä kieltää ketään kysymästä."

Puolustusvoimat kuitenkin toivoo, etteivät omistajat juuri nyt kävisi aluetoimistossa kyselemässä. Syynä ovat toukokuussa lähetettävät niin sanotut reserviläiskirjeet, jotka työllistävät parhaillaan aluetoimistoja.

Puolustusvoimat ei kerro tarkkaan, kuinka monta ajoneuvoa on varattu pakko-otettavaksi. Kyse on kuitenkin kymmenistätuhansista. Toisen maailmansodan aikana Suomen armeija lunasti siviilistä 35 000 ajoneuvoa. Hevosia otettiin yli 70 000.

Poikkeusoloissa ottoajoneuvoja käyttäisivät kaikki sodan ajan joukot. Parhaiten varustetuilla joukoilla on toki omaa kuljetuskalustoa, mutta nekin saavat täydennystä siviilistä esimerkiksi huoltokuljetuksiin. Puolustusvoimat on yksilöinyt tarkkaan kaikki kriisitilanteessa tarvitut ajoneuvot.

"Se tehdään ajoneuvon rekisteritunnuksen tai muun vastaavan tiedon perusteella. Työkoneissa ei ole rekisteröintivelvoitetta, joten niitä tietoja kerätään toisella tavalla. Se on jatkuvaa työtä, jota meillä ajoneuvojen sijoittajat tekevät kuukausittain."

Uosukaisen mukaan henkilö- ja pakettiautot pyritään ottamaan nuoremmasta päästä, eli ne eivät ole viittä vuotta vanhempia. Suosikkilistalla ovat nelivetoiset autot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat