Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluejohtajat tapasivat Sipilää piilossa julkisuudelta

"Luottamus on sitä, että pystyy pitämään ryhmänsä koossa", pääministeri Stubb kuvaili

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Timo Soini (vas.) ja Jussi Niinistö tapasivat lehdistöä tiistaina. Aiemmin päivällä Soini oli tavannut keskustajohtaja Juha Sipilän.
Timo Soini (vas.) ja Jussi Niinistö tapasivat lehdistöä tiistaina. Aiemmin päivällä Soini oli tavannut keskustajohtaja Juha Sipilän. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Luottamus, luottamus ja luottamus. Poliitikot toistelivat tiistaina lähes samoin sanakääntein, että hallituksen kokoamisessa on kyse luottamuksesta ja että hallitusavaimet ovat tunnustelijaksi lähtevän Juha Sipilän (kesk) taskussa.

Sipilä tapasi ensimmäiset puoluejohtajat kahden kesken jo tiistaina. Keskustelujen ajankohdista ja paikoista johtajat eivät hiiskuneet. Hallitustunnustelija arvattavasti jo testaili puolueiden luotettavuutta.

Sipilä pysytteli tiistain kokonaan pois julkisuudesta.

Vasta kun luottamusta on, Sipilä ottaa esiin hallitusohjelman. Vaikka "luottamusta" toisteltiin, harva osasi yksiselitteisesti selittää, mitä se tarkoittaa.

"Luottamus on sitä, että kaksi ihmistä menee samaan huoneeseen, katsoo toisiaan silmiin ja miettii miten Suomi saadaan nousuun", kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi.

"Että onko tämä se kaveri, jonka kanssa se voidaan tehdä? Valtiovarainministeri on pääministerin tärkein työrukkanen, ja häneen pääministerin pitää luottaa."

Luottamuskeskusteluissa on kysymys myös hallituksen pelisäännöistä. "Ja siitä että pystyy pitämään oman ryhmänsä koossa", Stubb lisäsi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen tulkinnan mukaan puntarissa on kunkin puolueen kyky joustaa ja antaa periksi omista vaatimuksistaan.

Hallituksella on edessään vaikeita päätöksiä – säästöjä, sopeuttamista ja rakenneuudistuksia. Pelkästään omaa agendaansa ajavia sooloilijoita Sipilän ei uskota haluavan mukaan.

Luottamuksen ilmentymänä pidetään myös sitä, että hallitukseen lähdetään koko kaudeksi.

"Kun puolueet ovat sanoneet toisilleen tahdon, tavoitteena on pysyä yhdessä, kunnes seuraavat vaalit ne erottavat", Räsänen sanoo. Hän kertoo puhuneensa Sipilän kanssa puhelimessa, mutta tarkoitus on myös tavata.

Perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soinilla on syvä luottamus siihen, että luottamus löytyy.

Hän kävi jo oman keskustelunsa Sipilän kanssa.

"Meillä on hyvä luottamus toisiimme. Kartoitimme tilanteen ja totesimme, että tässä tapaavat eduskunnan kaksi suurinta puoluetta. Kävimme läpi yleiskattauksen asioista ja juoksutuksesta: siitä, miten edetään."

Soini sanoo pitävänsä Sipilän tunnustelutyylistä.

"Kun mennään yhteiseen hallitukseen, täytyy tehdä pelisäännöt ja marssijärjestys selväksi, ettei niihin tarvitse koko ajan palata. Tässä käydään läpi menettelytapoja ja henkilökemioita ja sitä, ymmärretäänkö samat sanat samalla tavalla."

Keskusteluissa sivuttiin Soinin mukaan myös asiakysymyksiä. "Budjetin valmistelu on menossa, ja kansainvälisiä asioita on viljalti. Eihän tämä maailma Suomen hallitusta odota."

Sipilä on sanonut edellyttävänsä (HS 1. 4.), että kun hallitus kerran on koossa, siinä myös pysytään. Viime kaudella hallituksen jättivät vihreät ja vasemmistoliitto ja joukko muiden puolueiden ministereitä. Soini ilmoittikin tiistaina haluavansa jatkaa perussuomalaisten johdossa myös ensi elokuun puoluekokouksen jälkeen. "Pistin tämän asian pois spekulaatioista."

Toistaiseksi mikään puolue ei ole ilmoittanut jäävänsä vapaaehtoisesti oppositioon.

Varmimmin hallituksessa ovat keskusta ja perussuomalaiset. Kolmas puolue on todennäköisesti kokoomus. Myös keskustan, perussuomalaisten ja Sdp:n punamulta on mahdollinen.

Kolmen suuren puolueen hallitus saattaa täydentyä Rkp:llä.

Ainakin kokoomuksella ja keskustalla näyttävät olevan hyvin yhtenevät puheet ja tavoitteet.

Sipilä edistää hallitusohjelmaneuvottelujen rinnalla niin sanottua yhteiskuntasopimusta. Keskiviikkona Sipilä tapaa yksitellen työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat tunnin välein.

Sipilän tarkoitus on haarukoida, mihin teollisuuden kilpailukykyä ja työn tuottavuutta lisääviin toimiin järjestöt ovat valmiita. Varmaa on, etteivät palkansaajajärjestöt suostu työehtojen heikennyksiin ilman vastinetta.

 

Kokoomuksen puoluehallitus antoi tiistaina Stubbille tiukat eväät kohti hallitusneuvotteluja.

"Viesti oli tiukka linja. Me emme voi mennä tilanteeseen, jossa olimme neljä vuotta sitten. Silloin hallitusohjelmassa ei käytännössä kokoomuksen kädenjälkeä näkynyt. Lähdemme neuvotteluihin ohjelman kautta, jos talouslinja on kokoomuksen näkemyksen mukainen ja on työlinja, jolla Suomi saadaan nousuun."

Kokoomuksen linja on veronkevennyksiä ansiotuloihin ja menojen karsimista.

Soini sanoi oman tavoitteensa olevan, että perussuomalaiset ovat hallituksessa. "Nyt järjestys on se, että ensin kartoitetaan luottamus. Sitten katsotaan hallituspohja, sitten ohjelma ja sen jälkeen vasta salkut."

Sitä, mitä ministerinpaikkaa Soini itse tavoittelee, hän ei kerro. "Kyllä puolueen puheenjohtaja sieltä jonkin salkun saa."

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Alexander Stubb puhui medialle kokoomuksen puoluehallituksen kokouksen jälkeen Helsingissä tiistaina.
Alexander Stubb puhui medialle kokoomuksen puoluehallituksen kokouksen jälkeen Helsingissä tiistaina.
Soini ilmoitti aikovansa jatkaa perussuomalaisten johdossa
Soini ilmoitti aikovansa jatkaa perussuomalaisten johdossa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kävi jo oman luottamuskeskustelunsa hallitusneuvottelut aloittaneen keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa. Soini pitää varsin selvänä, että perussuomalaiset ovat hallituksessa. "Totesimme, että tässä on eduskunnan kaksi suurinta puoluetta." Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen HS, kuvaus: Kaisa Rautaheimo HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat