Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Epätyypilliset työajat voivat hyödyttää lasta

Perheet hyötyvät kuitenkin vain, jos vanhemmat saavat valita työaikansa

Kotimaa
 

Epätyypillistä työaikaa tekevien vanhempien lapset voivat hyvin, mutta vain jos vanhemmat ovat saaneet itse valita työaikansa, kertoo tuore tutkimus. Epätyypilliset työajat ovat aikaisina aamuina, iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tehtävää työtä.

Suomen akatemian rahoittaman Perheet 24/7 -tutkimuksen tuloksia esitellään tiistaina. Tutkimuksessa selvitettiin muulloin kuin päiväaikaan tehtävän työn vaikutuksia perheiden hyvinvointiin.

Kolmevuotisessa tutkimuksessa oli mukana 1 300 vanhempaa Suomesta, Hollannista ja Britanniasta.

Kolmen maan vertailun avulla tutkijat havaitsivat, että epätyypillisten työaikojen kuormittavuus on kiinni paljolti yhteiskunnallisista rakenteista kuten mahdollisuuksista joustaviin työaikoihin.

"Epätyypillisistä työajoista on negatiivisesti värittynyt mielikuva, sillä niiden ajatellaan heikentävän pienten lasten hyvinvointia", sanoo varhaiskasvatustieteen professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta

"Meidän tuloksemme näyttivät kuitenkin yksiselitteisesti sen, että Hollannissa tilanne on juuri päinvastainen. Siellä perheet, joissa tehdään epätyypillisiä työaikoja, voivat paremmin kuin ne perheet, joissa vanhemmat työskentelevät normaalisti toimistotunteina", Epätyypillisinä työaikoina työskentelevät suomalaiset tekevät sitä usein pakon, kuten työpaikan aukioloaikojen sanelemana.

Vastaavasti Hollannissa epätyypilliset työajat ovat usein vanhempien oma valinta. Työajat ovat perheiden keino optimoida lastenhoitojärjestelyt ja arjen sujuvuus. Työaikajoustojen avulla pienet lapset ovat mahdollisimman lyhyen ajan päivähoidossa.

Hollantilaisten perheiden valintoihin vaikuttaa myös Suomea heikompi päivähoidon saatavuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat