Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aranda joutui väistämään venäläisaluksia Itämerellä

Kotimaa
 
VG-Shipping Oy
Tutkimusalus Aranda väisti Gotlannin itäpuolella liikkunutta venäläistä sukellusvenettä tiistaiaamuna.
Tutkimusalus Aranda väisti Gotlannin itäpuolella liikkunutta venäläistä sukellusvenettä tiistaiaamuna. Kuva: VG-Shipping Oy

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) merentutkimusalus Aranda joutui väistämään venäläistä sukellusvenettä tiistaina Itämerellä. Väistö tapahtui kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella Venäjän laivaston pyynnöstä.

Syken mukaan kohtaaminen kesti yhteensä noin 2,5 tuntia ja tilanne hoidettiin yhteisymmärryksessä. Laivan suomalainen miehistö ja ruotsalainen tutkimusryhmä eivät kokeneet tilannetta uhkaavana.

Myös presidentti Sauli Niinistö arvioi, että kyseessä ei ollut vaara- tai uhkatilanne.

"Elämme tänä päivänä siinä tilanteessa, että Itämerelläkin on liikkeellä yhä enemmän väkeä ja sitten myöskin näitä sota-aluksia, niin kuin ilmatilassakin. Ja se kuvastaa tätä tietynlaista jännitteiden kasvua", Niinistö sanoi STT:n mukaan.

Aranda on parhaillaan Itämerellä Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen (SMHI) tutkimusmatkalla.

Se oli tiistaiaamuna ottamassa vesinäytteitä Latvian talousvyöhykkeellä.

Ensin venäläiseltä sota-alukselta otettiin yhteyttä ja pyydettiin väistämään sukellusalusta. Aranda vaihtoi kurssiaan.

Seuraavaksi venäläiset pyysivät väistymään uudestaan noin tunnin kuluttua, kun Aranda oli jo siirtynyt Ruotsin talousvyöhykkeellä olevalle näytteenottopisteelle. Aranda kuitenkin jatkoi näytteenottoa, ja venäläisaluksen kapteeni kehotti Arandaa välttämään siirtymistä itään päin, missä oli kaksi sota-alusta ja sukellusvene.

Paikalle saapui myös Ruotsin armeijan lentokone tarkkailemaan tilannetta. Venäjän sotalaiva ohitti tällöin Arandan noin 600 metrin etäisyydeltä.

Viime syksynä Venäjän laivasto häiritsi kahdesti Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla. Tuolloin osa miehistöstä ja tutkimusryhmä kokivat tilanteen uhkaavana. Tapahtuman jälkeen Syke ja alusta liikennöivä VG-Shipping -varustamo tarkensivat toimintaohjeitaan vastaavia tilanteita varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat