Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilä laati etujärjestöille kysymyslistan

Palkansaajajärjestöt vastustavat yhteiskuntasopimusta, jos sillä kyykytetään työntekijöitä

Kotimaa
 
Leif Rosas
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi hallituskeskusteluista tiedotusvälineille Pikkuparlamentin edessä keskiviikkona Helsingissä.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi hallituskeskusteluista tiedotusvälineille Pikkuparlamentin edessä keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Leif Rosas

Epävirallisia hallitustunnusteluja käyvä Juha Sipilä (kesk) tapasi keskiviikkona etujärjestöjen edustajia ja antoi heille kotiläksyksi joukon kysymyksiä.

Yleispiirteiset kysymykset liittyvät talouskasvuun ja työllisyyteen.

Fakta

Sipilän kysymykset järjestöille

 Juha Sipilä esitti keskiviikkona järjestöjen vastattaviksi seuraavat kysymykset:

 Millä keinoilla saamme aikaan noin viiden prosentin tuottavuushypyn suomalaisen työn, julkisen sektorin ja yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi?

 Millä keinoilla voimme madaltaa työllistämisen kynnystä?

 Millä keinoilla saamme työttömyyden hoitamiseen käytettävät määrärahat aktivoivampaan käyttöön?

Sipilä odottaa kysymyksiin vastauksia ensi viikon tiistaina. Sipilä hakee etujärjestöiltä yhteisiä lääkkeitä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Työelämän tuottavuuden parantaminen, yritysten työllistämiskynnyksen alentaminen ja työttömien aktivointi ovat pääosissa. Palkoista ei tässä yhteydessä puhuta.

Ensi viikolla Sipilä tekee vastauksista yhteenvedon ja katsoo, jatketaanko neuvotteluja.

"Varmaan jatketaan, mutta millä asioilla?" SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo.

"Katsotaan missä voidaan edetä ja missä ei", sanoo puolestaan toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Sipilä on sanonut vetävänsä yhteiskuntasopimusneuvottelut samassa aikataulussa hallitusohjelman kanssa, eli noin kuukaudessa. Työmarkkinapöydissä asiat eivät yleensä ratkea käden käänteessä.

"On tämä aikataulu tosi kireä", Lyly sanoo.

Sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies että KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ilmoittivat Sipilän tavattuaan suhtautuvansa tavoitesopimukseen myönteisesti.

Palkansaajajärjestöille tilanne on vaikeampi.

Vaalien alla esitetyt ehdotukset työelämän muuttamiseksi ovat palkansaajien kannalta heikennyksiä. On esitetty ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston leikkaamista, koeaikojen pidentämistä, paikallista sopimista ja työeläkemaksujen alentamista.

Työelämän jäykkyyksien purkaminen, joustojen lisääminen tai nollakorotukset eivät Palolan mukaan mene läpi, ellei muutosturvaa ja palvelusuhdeturvaa samalla paranneta.

Lyly huomauttaa, että työttömyysturvaa on jo heikennetty tarpeeksi. Esimerkiksi työttömyysturvan lisäpäiviin ei enää pidä kajota.

Sipilä itse sanoi keskiviikkona, että hänen esille nostamansa työttömien aktivointi voisi tarkoittaa esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen muuttamista starttirahaksi.

"Tämäntyyppisistä asioista toivoisin pitemmän listan."

Sipilä on puhunut työeläkemaksujen alentamisesta, mutta sekä Lauri Lyly että Antti Palola sanovat, että viime syksynä tehtyä eläkesopimusta ei saa repiä auki. Jos se repeää jostakin nurkasta, se repeää kokonaan.

Palola käyttää Sipilän asetta ja vetoaa luottamukseen.

"Luottamus on sitä, että sopimuksia ei pureta."

Sipilä itse tähdensi illansuussa, että jos emu-puskureita eli eläkejärjestelmään kerättyjä eläkerahoja määräaikaisesti käytetään työeläkemaksujen alentamiseen, se tehdään eläkesopimuksessa sovitun prosessin mukaisesti.

Sipilä sanoi havainneensa keskusteluissa yhdessä sopimisen henkeä. "Odotukset ovat korkealla sen suhteen, että jotakin tulee uloskin."

Keinoihin hän ei vielä ottanut kantaa, vaan sanoi odottavansa järjestöjen esityksiä.

Työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkovuoden palkoista päätetään kesäkuussa.

Nollasopimusta tuskin tulee, koska ostovoiman kehitys on ollut miinusmerkkistä.

Jotta palkankorotukset jäisivät pieniksi, hallitusohjelmassa on sovittava kompensoivista veroratkaisuista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat