Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysnumeroon soitto voi tuplata puhelinlaskun

Myös valtionhallinnon numerot jäävät pakettihintojen ulkopuolelle

Kotimaa
 

Yritysnumeroon soittaminen voi yllättää pakettihinnoitteluun tottuneen kuluttajan. Valtakunnallisiin yritysnumeroihin kuten 010- ja 020-alkuisiin numeroihin soittaminen ei pääsääntöisesti kuulu pakettihintaisiin puheluihin. Niihin soittaminen voi maksaa kuluttajalle jopa lähes 20 senttiä minuutilta.

Klaukkalalaisen Markku Laurikaisen televisiosta eivät näkyneet viime vuoden marraskuussa avatun kanavanipun kanavat. Hän soitti verkko-operaattori Digitan vikanumeroon. Ongelman löytämiseen tarvittiin lopulta kaksi pitkää puhelua.

"Yllätyksekseni seuraava puhelinlaskuni oli kaksinkertainen normaaliin laskuun nähden. Lisälasku ei ollut euromääräisesti kuin toistakymmentä euroa, mutta eihän vikanumeroon soittamisen pitäisi maksaa asiakkaalle", Laurikainen sanoo.

"On se kumma juttu, ettei yritysnumeroita saada mukaan pakettihinnoitteluun."

Maksulliset yritysnumerot pysyvät jatkossakin pakettihinnoittelun ulkopuolella, kertoo Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento. Peruste maksullisuudelle on se, että yritysnumeroihin sisältyy tilaajayritykselle myytyjä palveluita ja toiminnallisuuksia. Näitä ovat muun muassa vastaajapalvelut, numeroiden yksilöllinen numerointimahdollisuus ja ilmaiset soitetut puhelut.

"Kuluttaja on tehnyt yhden telepalveluyrityksen kanssa pakettihintaisen sopimuksen, mutta yritysnumerot ovat toisen yrityksen liiketoimintaa. Eihän auton myyvä kauppiaskaan voi myydä auton mukana toisen autoliikkeen valikoimista talvirenkaita ja sisätilalämmitintä", Svento kertoo.

Yritysnumerot ovat niin sanottuja kiinteän verkon numeroita, joihin soittamisesta operaattorit joutuvat maksamaan toisilleen kiinteän verkon yhdysliikennemaksut. Jos Soneran liittymästä soitetaan Elisan ylläpitämään yritysnumeroon, Sonera maksaa yhdysliikennemaksun Elisalle.

Myös valtiohallinnon numeroihin soittaminen veloitetaan kuluttajalta pakettihinnoittelun päälle. Valtion virastoihin soitetaan usein 0295-aluisiin numeroihin. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia yritysnumeroita, sillä niistä ei saa periä lisämaksua, ainoastaan perushintaisen matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksun.

"Tämänhetkinen lainsäädäntö ei mahdollista sitä, että voisimme velvoittaa operaattorit liittämään numerot pakettihinnoitteluun. Lähtökohta on se, että elinkeinonharjoittaja määrittelee

palvelunsa hinnan, päällikkö Saara Punkka Viestintävirastosta sanoo.

Valtionhallinnon numeroihin soittaminen maksaa yleensä noin 8,8 senttiä minuutilta. Numerot ovat lähes aina pakettihinnoittelun ulkopuolella, ja niihin jonottaminen maksaa kuten varsinaisissa yritysnumeroissa.

Viestintävirasto sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto saavat säännöllisesti yhteydenottoja kuluttajilta, jotka moittivat yritysnumeroiden hinnoittelua. Kilpailu- ja kuluttajavirasto kritisoi operaattorien hintatietoja vaikeaselkosiksi.

"Yritysnumeroiden hinnoittelu hämmentää kuluttajia", Viestintäviraston Punkka myöntää.

Kuluttajan on vaikea löytää tietoa siitä, paljonko hänelle maksaa soittaminen vaikkapa valtionhallinnon numeroon, jos kyseisen viraston sivulla on hintatietona mpm eli matkapuhelinmaksu. Pakettiliittymän ulkopuolisten perushintaisten puheluiden minuuttihinta vaihtelee noin neljästä sentistä kymmeneen senttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat