Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Pojan sai käsiraudoittaa koulussa

Rehtorin mukaan kiinniotto tehtiin tarpeettoman näkyvästi

Kotimaa
 

Poliisihallituksen mukaan Helsingin poliisi ei toiminut virheellisesti ottaessaan kiinni 15-vuotiaan Eliaksen kesken kouluruokailun tammikuussa 2011.

Ruokatunnin takia suuri joukko koulun oppilaita ja henkilökuntaa näki kiinnioton. Elias ja hänen vanhempansa kokivat, että julkinen kiinniotto leimasi poikaa kohtuuttomasti.

Helsingin Sanomat kertoi tapauksesta viime marraskuussa.

Helsingin poliisilaitos ei silloin halunnut vastata lehden esittämiin kysymyksiin, vaan se toimitti HS:n haastattelupyynnön tiedoksi Poliisihallitukselle.

Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilta selvitystä menettelyn perusteista ja lainmukaisuudesta.

Nyt Poliisihallitus on antanut arvionsa tapahtumista Helsingin poliisin selvitysten perusteella.

Elias ja hänen vanhempansa ovat arvostelleet poliisin menettelytapoja, erityisesti pojan kiinniottoa koulukavereiden edessä. Sen sijaan he pitivät selvänä, että poliisin oli tutkittava Eliaksen huumerikokset.

Elias tuomittiin sittemmin maksamaan 20 päiväsakkoa siitä, että hän oli käyttänyt hasista ja myynyt sitä kaverilleen.

Elias kuoli viime keväänä keuhkokuumeeseen sen jälkeen, kun hän oli antanut tapauksesta haastattelun Helsingin Sanomille.

Poliisihallituksen mukaan ei ole aihetta epäillä poliisin toimineen asiassa lainvastaisesti tai muutenkaan moitittavasti.

Poliisihallituksen päätös perustuu yksinomaan Helsingin poliisin antamaan selvitykseen. Poliisin selvitys tapahtumista poikkeaa jonkin verran siitä, mitä HS:n haastattelemat ihmiset ovat kertoneet lehdelle.

Keskeiset erot ovat siinä, oliko kiinniottopaikaksi valikoitunut ruokalan käytävä rauhallinen ja oliko Elias lähdössä karkuun.

Poliisiylitarkastaja Janne Paavola Poliisihallituksesta kertoo, että tällaiseen asiaan hankitaan yleensä vain kyseisen poliisiyksikön selvitykset ja asiaan liittyvä esitutkintamateriaali.

Ulkopuolisia henkilöitä ei ole mahdollisuutta kuulla.

Paavolan mukaan lähtökohta on, että virkamies kertoo totuuden asioiden kulusta.

"Virkamiehellä on velvollisuus pysyä totuudessa. Hänellä on oikeus kieltäytyä antamasta selvitystä, jos hän katsoo, että voisi saattaa itsensä syytteen vaaraan", Paavola sanoo.

Poliisihallituksen ratkaisun mukaan kiinniotto jouduttiin tekemään koulussa, koska Eliasta ei yrityksistä huolimatta tavoitettu kotoa.

"Kiinniottopaikaksi on yhteistyössä rehtorin kanssa valittu rauhallinen käytävä, ja kiinnioton ovat suorittaneet siviiliasuiset poliisit. Poliisihallitus katsoo, että kiinniotto on suoritettu aiheuttamatta lapselle tarpeetonta tai suurempaa haittaa kuin tehtävän suorittamiseksi on ollut välttämätöntä", Poliisihallituksen selvityksessä todetaan.

Poliisihallituksen mukaan Eliakselle oli tarpeen laittaa käsiraudat kiinnioton turvaamiseksi ja pakenemisen estämiseksi.

"Saadun selvityksen mukaan kiinniottotilanteessa poika ei ollut yhteystyöhaluinen ja osoitti sen käyttäytymisellään muun muassa ilmoittamalla poliisipartiolle lähtevänsä karkuun", Poliisihallitus toteaa. Käsiraudat poistettiin, kun poika rauhoittui autolle saavuttaessa.

Eliasta kiinniottaneen poliisipartion partionjohtaja ei väitä, että poika olisi pyrkinyt karkuun. Hän kuvailee selvityksessään, että poika oli mennyt paniikkiin, kun hänelle ilmoitettiin kiinniotosta. Partionjohtajan mukaan poika alkoi ääneen miettiä, että "mun on pakko lähtee" ja "en lähde sinne enää".

"Totesin, että vähimmän haitan periaate on raudoittaa kohde, jotta emme joudu käyttämään häneen voimakeinoja paon estämiseksi. Raudoitimme kohteen paon estämiseksi, ja raudat peitettiin takilla", partionjohtaja kertoo.

Koulun rehtorin mukaan poliisin kanssa oli sovittu, että poika haetaan tietyltä tunnilta. Tarkoitus oli pyytää poika käytävään ja viedä hänet pois huomaamattomasti.

Rehtorin mukaan poliisi ei kuitenkaan tullut sovittuun aikaan, ja kiinniotto jouduttiin tekemään ruokatunnin aikana.

Rehtori ei itse ollut paikalla kiinniotossa, eikä paikasta myöskään sovittu hänen kanssaan.

Rehtori ei pidä ruokalan käytävää rauhallisena paikkana kiinniotolle, koska ruokatunnin aikana siellä on aina ihmisiä.

Eliaksen ystävä Roope vahvistaa, että kiinnioton näki lähietäisyydeltä vähintään kymmenen ihmistä. Kauempaa sen näki lisäksi moni muu.

Roopen mukaan opettaja tuli hakemaan Eliasta ruokalasta. Opettaja pyysi poikaa jättämään ruokansa siihen ja tulemaan käytävälle.

"Näin ruokalan ovesta, kun kaksi isoa poliisia nappasi Eliaksen ja talutti hänet rajusti ulos koulusta."

Eliakselle laitettiin myös käsiraudat. Roopen mielestä Elias ei ollut lähdössä karkuun, vaan käsiraudat laitettiin heti.

"Tosi moni oli käytävällä, koska siinä on vesi- ja näkkäripiste. Myös ruoka haetaan käytävältä."

Tieto kiinniotosta levisi nopeasti koulussa, ja siitä kohistiin paljon.

"Eliakselle jäi huono maine sen takia. Hän itsekin puhui siitä aika paljon jälkeenpäin. Se oli kohtuutonta", Roope sanoo.

 

Eliaksen ja Roopen nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat