Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhojen vaatteiden kierrätystä pitäisi tehostaa roimasti

Suomen ympäristökeskus haluaa tekstiilit pois jätevoimaloista

Kotimaa
 

Suomalaisten vanhat tekstiilit pitää saada kiertoon aiempaa paremmin, linjaa Suomen ympäristökeskus Syke kaksivuotisen tutkimushankkeensa päätteeksi.

Syke esittääkin tekstiilien erilliskeräyksen kaksinkertaistamista. Tämä onnistuisi siten, että keräys järjestettäisiin vastaisuudessa myös rikkinäisille tekstiileille. Lisäksi vaatteiden uudelleenkäyttöä pitäisi tehostaa roimasti.

Tutkimuksen mukaan Suomessa poistuu vuosittain käytöstä yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä. Kierrätykseen tästä määrästä päätyy vain 1,5 prosenttia.

Suurin osa tekstiileistä, 80 prosenttia, päätyy sekajätteeksi, missä ne useimmiten hyödynnetään energiantuotannossa.

Nykyisin vain viidesosa vanhoista vaatteista saadaan erilliskeräyksen kautta uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen. Erilliskeräys viittaa kaduilta löytyviin vaatteidenkeräyslaatikoihin, joihin kuluttajat voivat itse viedä vaatteitaan.

Ympäristön kannalta paras vaihtoehto olisi erilliskeräyksen kaksinkertaistaminen.

"Tämä olisi merkittävä lisäys", kertoo tutkimushankkeen vetäjä Helena Dahlbo Sykestä.

Uudelleenkäyttö säästää tehokkaasti luonnonvaroja. Jos uudelleenkäyttöä ei saada lisättyä, kierrätyksen osuus pitäisi yli kymmenkertaistaa nykyisestä 1,5 prosentista 22 prosenttiin, jotta saataisiin osapuilleen samat ympäristöhyödyt.

"Kun vaate korvaa vaatteen, ei tarvita raaka-aineen prosessointia. Tämä on tehokkaampaa kuin kierrätys", sanoo Dahlbo.

Kaikkea tekstiilin uudelleenkäyttöä ei saada tilastoitua, koska osa vanhoista vaatteista päätyy sukulaisille tai kirpputoreille. Ahkerimmat käyttävät vanhat tekstiilit itse uudelleen esimerkiksi siivousliinoina tai matonkuteina.

Jotta kierrätyksen ja uudelleenkäytön määrää saataisiin lisättyä suunnitellusti, rikkinäisten vaatteiden kierrätyksen lisäksi pitäisi jotenkin lisätä kierrätystekstiilin kysyntää. Syken mukaan tämä onnistuisi esimerkiksi siten, että julkisiin hankintoihin sisällytetään vaatimuksia kierrätysmateriaalin käytöstä.

Dahlbon mukaan Syken tavoite on kunnianhimoinen mutta mahdollinen, sillä sekä kuluttajat että tekstiilien jälkikäsittelijät ovat halukkaita lisäämään kierrätystä.

"Tarvitsemme kysyntää kerätyille tekstiileille. Kun hyvä hyödyntämistapa löytyy, saadaan keräyskin järjestymään. Nyt ei kannata kerätä tekstiilijätettä, koska ei ole osoitetta, minne se lähetettäisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat