Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela perii opiskelijoilta tuet takaisin kovemmilla ehdoilla kuin muilta

Kela perii opintotukia takaisin jopa 15 prosentin kertakorolla

Kotimaa
 
Laura Oja
Kahta tutkintoa Helsingin yliopistossa opiskeleva Ville Eerola, 24, ei täyspäiväisiltä opinnoiltaan ehdi tekemään palkkatöitä. "En ollut tietoinen tästä kertakorosta, mutta kyllä se nyt hieman vihaksi pistää", hän sanoo.
Kahta tutkintoa Helsingin yliopistossa opiskeleva Ville Eerola, 24, ei täyspäiväisiltä opinnoiltaan ehdi tekemään palkkatöitä. "En ollut tietoinen tästä kertakorosta, mutta kyllä se nyt hieman vihaksi pistää", hän sanoo. Kuva: Laura Oja

Opiskelijat joutuvat maksamaan liiat opintotuet takaisin poikkeuksellisen korkealla korotuksella. Opintotuen takaisinperinnässä Kela mätkäisee laskuun 15 prosentin kertakoron, vaikka lähes kaikkia muita sosiaalietuuksia peritään takaisin korottomana.

Korkea kertakorko on historiallinen jäänne, joka on nykyisten alhaisten korkojen Suomessa kohtuuton, sanoo Kelan pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen.

"Vakavasti ottaen olemme sitä mieltä, että kertakorotusta olisi aika alentaa siitä 15 prosentista."

Kertakorotuksen tasosta säädettiin jo vuonna 2001, jolloin esimerkiksi euribor-korot olivat lähes viidessä prosentissa. Nyt Euroopan korkotasoa kuvastava euribor pyörii nollan tuntumassa.

Myös opintolainan takausvastuun joutuu maksamaan Kelalle takaisin tämänhetkistä korkotasoa korkeammalla seitsemän prosentin korolla.

Opintotuen takaisinmaksun kertakorotus on paitsi poikkeuksellisen korkea, niin myös ainutlaatuinen tukien joukossa. Useimmissa Kelan etuuksissa ei ole samanlaista rangaistusta, vaan liiat tuet voi maksaa takaisin ilman korkoja tai korotuksia.

Laura Oja
Pohjoismaisia kieliä Helsingin yliopistossa opiskeleva Petra Tynjälä, 20, tekee tänä vuonna töitä niin paljon, että joutuu perumaan osan opintotuistaan. hän ei vielä ole joutunut maksamaan opintotukia takaisin jälkikäteen. "15 prosentin korko on epäreilu", hän sanoo.
Pohjoismaisia kieliä Helsingin yliopistossa opiskeleva Petra Tynjälä, 20, tekee tänä vuonna töitä niin paljon, että joutuu perumaan osan opintotuistaan. hän ei vielä ole joutunut maksamaan opintotukia takaisin jälkikäteen. "15 prosentin korko on epäreilu", hän sanoo.

Opintotuen korkea jälkimaksu johtuu osin tuen käytön vähäisestä valvonnasta.

Lahtisen mukaan opintotuen maksujärjestelmä on nyt hyvin joustava, sillä koko vuodelle on yksi tuloraja ja opintotukea voi maksaa itse takaisin. Lisäksi opiskelijan tuloja ei tarkisteta silloin, kun tukea haetaan. Tämän itseohjautuvuuden takia on myös pieni sanktiomaksu tarpeen, jotta opiskelijat ottavat tukia vain sen verran kuin on tarpeen ja maksavat liiat tuet ajallaan takaisin.

"Järjestelmä on hyvin joustava. Mutta lisäkustannuksia tulee, jos takaisinmaksua ei itse tee. Se on pelote ja rangaistus siitä, että asiat jäivät aikoinaan hoitamatta. "

Tukien takaisinmaksuun korotuksineen ei helpotusta tai joustoa saa. Tässäkin suhteessa opintotuen palautus eroaa muista tuista, joiden takaisinmaksuun voi saada helpotusta.

Keskimääräinen opiskelijalta takaisin peritty tukisumma oli viime vuonna korkoineen noin 1 300 euroa. Suurin osa, 90 prosenttia, opiskelijoista maksaa liiat tuet takaisin kahden vuoden sisällä perintäpäätöksestä.

"Syy takaisinperintäänhän on yleensä se, että on tullut liikaa tuloja. Maksukykyä siis löytyy. Nämä opiskelijat ovat hyvässä asemassa olevia ihmisiä, jotka ovat jo siirtymässä työelämään ja paremmille palkoille", sanoo Lahtinen.

Nykyinen kertakorko on määritelty opintotukilaissa. Korkea korkotaso on siis lainsäätäjien, ei Kelan vastuulla.

"Kelalla ei ole tästä suoranaista mielipidettä, me perimme tuet takaisin, oli korko mikä hyvänsä. Mutta näin asiantuntijan mielestä tämä kertakorko olisi aika tarkistaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat