Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran kiistelty purkuputki sai luvan

Kaivosyhtiön konkurssipesä saa johtaa jätevesiään Sotkamon Nuasjärveen

Kotimaa
 
Vesa Ranta HS
Jätevesien purkuputki on jo rakenteilla, sillä Talvivaara Sotkamon konkurssipesä on aloittanut työt omalla riskillään.
Jätevesien purkuputki on jo rakenteilla, sillä Talvivaara Sotkamon konkurssipesä on aloittanut työt omalla riskillään. Kuva: Vesa Ranta HS

Talvivaara Sotkamo -kaivosyhtiön konkurssipesä saa johtaa käsiteltyjä jätevesiään Sotkamon Nuasjärveen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt ympäristöluvan kiistellylle jätevesien purkuputkelle.

Avin mukaan lupamääräykset on rajoitettu niin, että Nuasjärveen johdettavista päästöistä ei aiheudu merkittävää ympäristön pilaantumista tai terveyshaittaa. Purkuputken odotetaan tuovan ratkaisun Talvivaaran jatkuviin vesiongelmiin, joita nyt lievitetään ohijuoksutuksilla kaivosalueen lähivesiin.

Artikkeliin liittyvät

Vesiasioiden kuntoon saattaminen on ollut kaivosyhtiön kansainvälisen kaupan ehto.

Aluehallintovirasto myönsi luvan tiukemmilla ehdoilla kuin Talvivaara oli hakenut.

Helsingin Sanomien hankkiman lupapäätöksen mukaan Nuasjärveen tulevan sulfaattikuormituksen on alitettava kolmena ensimmäisenä vuonna 24 000 kuutiota vuodessa ja sen jälkeen 10 000 kuutiota vuodessa.

Lisäksi Talvivaaran on tehostettava käsiteltävien jätevesien laimenemista ja sekoittumista Nuasjärvessä johtamalla jatkuvasti purkuputkeen Nuasjärvestä tai muualta otettua vettä vähintään kaksi kertaa jätevesimäärän verran. Ohijuoksutukset nykyisiä purkureittejä pitkin Oulujoen vesistöön voivat avin ratkaisun mukaan jatkua vuonna 2015, kunnes uusi purkuputki on valmis.

Vuokatin matkailukeskuksen lähistölle johtavaa parikymmentä kilometriä pitkää purkuputkea perustellaan sillä, että isossa järvessä vedet sekoittuvat paremmin kuin nykyisin kaivosalueen lähivesissä.

Ympäristölupahakemuksesta tehtiin lähes 500 muistutusta, joissa useimmissa on monia allekirjoittajia. Asukkaat ovat vaatineet hankkeesta ympäristövaikutusten arviointia.

Kunnista Sotkamo ja Kajaani ovat vastahankaan. Ne pelkäävät jätevesiputken tuomia imagovaikutuksia.

Lisäksi kalatalousyhteisöt ja kymmenet Oulujärven ranta-asukkaat ovat ottaneet jätevesiputkiin kielteisen kannan. Kaivoksen jätevesien pelätään aiheuttavan ympäristön pilaantumista sulfaatti- ja raskasmetallipäästöjen vuoksi.

Kalastovaikutuksia purkuputkella voi aluehallintoviraston mukaan olla. Etenkin kuhan kalastus vaikeutuu, ja saaliit pienenevät.

Kalojen hupeneminen ja tietoisuus purkuputken läheisyydestä ja jätevesien johtamisesta voivat avin mukaan myös vähentää alueen houkuttelevuutta.

Kalasto- ja kalastusvahinkojen ehkäisemiseksi ja korvaamiseksi Talvivaara joutuu maksamaan kalatalousmaksun.

Korvauksia on maksettava ammattikalastajille ja kalastusmatkailuyrityksille.

Muita ennalta arvioituja vesistöön tai sen käyttöön kohdistuvia korvattavia vahinkoja ei avin mukaan aiheudu.

Nuasjärvi rajoittuu Vuokatin matkailualueeseen, ja seudulla on runsaasti loma-asutusta. Avin mukaan purkuputki voi vaikuttaa mielikuviin alueen viihtyisyydestä, mutta päästöt eivät rajoita rantakiinteistöissä uimista, veneilyä ja kalastusta.

Purkuputki on jo rakenteilla: Talvivaara on aloittanut putkilinjan rakentamisen omalla riskillään. Suunnitelmien mukaan putkisto valmistuu syyskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat